Vlissingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 82.176.2.143 (overleg) op 12 jul 2009 om 20:04. (→‎Geboren)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sjabloon:Infobox gemeente in Nederland plus Vlissingen (uitspraak) is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zeeland, gelegen aan de noordzijde van de monding van de Westerschelde op Walcheren. De stad Vlissingen telt ongeveer 33.000 inwoners. De gelijknamige gemeente heeft Sjabloon:Inwonertal NL gemeente inwoners (Sjabloon:Inwonertal NL datum, bron: CBS) en een oppervlakte van 344,98 km², waarvan 310,84 km² water.

Bij de gemeente Vlissingen horen de plaatsen Oost-Souburg (10.500 inwoners), West-Souburg (1000 inwoners) en Ritthem (500 inwoners), al mogen Oost- en West-Souburg tot wijken van Vlissingen gerekend worden.

Naamgeving

De naam Vlissingen komt waarschijnlijk van een fles, die in allerlei theorieën over de naam een rol speelt en nog steeds in het wapen van de stad te zien is. De stad heeft al sinds 1315 stadsrechten.

De naam Vlissingen is terug te vinden in New York (Nieuw Amsterdam) onder de naam 'Flushing'; een Engelse vertaling van Vlissingen. Andere benamingen voor Vlissingen zijn Flesinga (Spaans), Flessinga (Italiaans), Flessingue (Frans), Fúlìxīnēn 弗利辛恩 (Chinees) en Vurishingen ヴリシンゲン (Japans).

Geschiedenis

Zie Geschiedenis van Vlissingen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de jaren '30 wilde burgemeester C.A. van Woelderen de economie van de stad vergroten op basis van de drie pijlers toerisme, haven en industrie. De havens van de stad werden vergroot en Vlissingen werd als badplaats gepromoot. Hiervoor werd een badstrand en een wandelpier opgericht. De pier is op last van de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog afgebroken om een landing van de geallieerden te voorkomen.

Er zijn plannen om het centrum met het terrein van de voormalige scheepswerf De Schelde uit te breiden. Het terrein van ongeveer 35 hectare is door de scheepswerf na 120 jaar verlaten. Aanvankelijk werd het project Dokkershaven genoemd, maar na verzet bij de bevolking werd het omgedoopt tot Scheldekwartier.

Visserij

In de binnenhaven is de vismijn gevestigd. Hier hebben de Arnemuidse en Vlissingse kotters hun thuishaven.

Zustersteden

Vlissingen heeft drie stedenbanden:

Oude Markt Vlissingen DvB

Wijken en buurten

  • Baskensburg (bedrijventerrein)
  • Boulevards (de Ruijter, Bankert en Evertsen)
  • Centrum (Oude Stad, Scheldekwartier, Rode buurt en Singel)
  • Edisonpark (kennis, bedrijven en haventerrein)
  • Galgewei (bungalows)
  • Groot-Lammerenburg (met de wijken Rosenburg, Bossenburgh, Lammerenburg (voormalig dorp), Hofwijk, Papegaaienburg en Westerzicht)
  • Middengebied (met de wijken Baskensburg, Tuinstad, Bonedijke, Vredehofwijk en het Fort)
  • Oost-Souburg (agglomeratiewijk)
  • Paauwenburg
  • Ritthem (dorp)
  • Vlissingen-Oost (haven- en industriegebied)
  • Vrijburg (bedrijventerrein)
  • West-Souburg

Bezienswaardigheden

Skyline Vlissingen
De Bruinvis nabij torpedobunker tijdens marinedagen, DvB

Vlissingen is één van de zeventien Beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland. In de zomermaanden trekken de Boulevards, het Nollestrand en het Badstrand vele toeristen en Vlissingers. Op de zuidelijke pier staat een windorgel, dat bestaat uit bamboe pijpen (met diverse gaten). Bij krachtige wind klinkt dit vagelijk als een koor.

Het oude centrum telt zo'n 300 monumenten, waardoor de stad de 30e monumentenstad van Nederland is. De stad heeft mede door deze monumenten maar ook door de ligging aan de Westerschelde en het drukke scheepvaartverkeer op de rede een maritiem karakter. Het spel van water en wind zorgt iedere dag voor een andere sfeer in de stad.

Monumenten

Musea

Onderwijs

Naast basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs is er de MBO-instelling ROC Zeeland en de HBO instelling Hogeschool Zeeland die diverse opleidingen en een steunpunt voor de Open Universiteit herbergt. Het ROC en de Hogeschool Zeeland zijn gevestigd in het gebied dat ook wel kenniswerf wordt genoemd. Er zijn plannen om een campus in Vlissingen-Stadshaven (Kenniswerf) op te richten, hier zouden bedrijven en de Hogeschool Zeeland/ROC Zeeland samen moeten gaan werken.

Aan de boulevard staat de zeevaartschool die maritiem onderwijs biedt op zowel hoger als middelbaar niveau. Dit oude gebouw heeft een rijke historie, en heeft door de jaren heen vele mensen voorbereid op het varende bestaan.

Verkeer en vervoer

Treinverbindingen

Vlissingen is het eindpunt van de Zeeuwse Lijn. Vlissingen heeft twee NS-stations, Station Vlissingen Souburg en Station Vlissingen. Op beide stations stoppen stoptreinen en intercity's. Er zijn in het verleden ook diverse tramlijnen in Vlissingen geweest, onder andere Vlissingen-Middelburg.

Autowegen

De A58 biedt een verbinding met Goes en Bergen op Zoom.

Veerdienst

Veolia Transport Fast Ferries verzorgt een veerdienst voor fietsers en voetgangers vaar Breskens. Sinds de opening van de Westerscheldetunnel in maart 2003 is er geen autoveerdienst meer.

Voormalige ferries op Engeland

Tussen 1875 en 1939 en tussen 1974 en 1994 had de stad een dagelijkse passagiers- en vrachtveerdienst met Engeland. Van 1875 tot en met 1939 werd deze uitgevoerd door de Stoomvaart Maatschappij Zeeland (SMZ) op achtereenvolgens Sheerness, Queenborough, Folkestone en Harwich. Vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd de veerverbinding gestaakt. Na de oorlog kon de dienst als gevolg van de zwaar beschadigde haven niet vanuit Vlissingen hervat worden en werd de lijn verplaatst naar Hoek van Holland. Van 1974 tot en met 1994 was de bestemming weer Sheerness en was de exploitatie in handen van Olau Line. Door de economische teruggang in Engeland en de groeiende concurrentie werd de verbinding op 15 mei 1994 opgeheven.

Havens en industrie

Vlissingen is van oudsher een havenstad. De havenactiviteiten hebben zich in de loop der eeuwen langzaam oostwaarts verplaatst. Eerst waren er alleen havens in de stad. In de negentiende eeuw werden de Buitenhaven en achter de sluizen, samen met het Kanaal door Walcheren, de Eerste Binnenhaven en Tweede Binnenhaven aangelegd. Tussen 1961 en 1964 werd even ten oosten van Vlissingen door het indijken van het Zuid-Sloe het haven- en industriegebied Vlissingen-Oost gerealiseerd, ook vaak Sloegebied genoemd. Vlissingen is de derde haven van Nederland. In de haven van Vlissingen worden, na Rotterdam en Amsterdam, de meeste goederen overgeslagen. De aan- en afvoer bedroeg in 2007 bijna 19 miljoen ton. [1].

Sport en recreatie

Door deze plaats loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail geheten. De E9 loopt langs de kust van Portugal naar de Baltische staten.

Jaarlijks wordt door Stichting Schaak Walcheren het Hogeschool Zeeland Toernooi georganiseerd. Dit is een internationaal bezet schaaktoernooi. In 2008 deden hier 249 deelnemers aan mee.

Ook liggen in de stad diverse sportvelden van voetbal- en hockeyclubs. In samenwerking met de gemeente Middelburg komt er bij Vrijburg een sportboulevard, daar ligt ook het stadsgewestelijke zwembad.

Hoogste waterstanden

  1. 1 februari 1953: 455 cm boven NAP
  2. 3 januari 1976: 394 cm boven NAP
  3. 12 maart 1906: 392 cm boven NAP
  4. 28 januari 1994: 387 cm boven NAP
  5. 27 februari 1990: 384 cm boven NAP

Zetelverdeling gemeenteraad

Geboren

Aangrenzende gemeenten

Sjabloon:Tabel aangrenzende gemeenten


Agglomeratie Middelburg-Vlissingen

De gemeenten Middelburg en Vlissingen vormen samen een kleine agglomeratie van 90 000 inwoners.

Fotogalerij

Zie ook

Externe links

Sjabloon:Navigatie gemeenten Zeeland