Volkstaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Europese geschiedenis in Zuid-Afrika

Charles Bell - Jan van Riebeeck se aankoms aan die Kaap.jpg

Van
VOC Tussenstation (1652)
tot en met de
Republiek Zuid-Afrika (heden)


Vlag van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie Vlag van Nederland Vlag van de Bataafse Republiek Vlag van Republiek Natalia Vlag van Oranje Vrijstaat Vlag van Transvaal
Vlag van Kaapkolonie Vlag van kolonie Oranjerivier Vlag van kolonie Transvaal Vlag van Zuid-Afrika 1912-1928
Vlag van Zuid-Afrika 1928=1994 Vlag van Zuid-Afrika
..Naar chronologie
  • Brits Zuid-Afrika (1806-1910)
  • Onafhankelijkheid (1931-heden)

Portaal  Portaalicoon  Zuid-Afrika
Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis

De Volksstaat (Afrikaans: Volkstaat) is een voorgestelde staatsvorm waarin Afrikaners een onafhankelijke federale bestuursvorm kunnen stichten. Dit betekent dat Afrikaners een thuisland zouden hebben.

Sinds de afschaffing van de Apartheid, is er een aantal Afrikaners (de blanke bevolking van Zuid-Afrika die Afrikaans spreekt) die zich overheerst voelt door de zwarte meerderheid van het land.

Kleine groepjes Afrikaners kiezen er dan voor om bij elkaar te gaan wonen in nederzettingen. Twee van deze nederzettingen zijn Orania in de Noord-Kaap en Kleinfontein in Gauteng. De Afrikaners hebben een eigen vlag ontwikkeld, de "Vryheidsvlag".

Kritiek[bewerken]

De in 1995 geregistreerde "Vryheidsvlag".

Tegenstanders van de Volkstaat zien de stichting ervan als racisme omdat het niet-Afrikaners vaak niet is toegelaten om in de Volkstaat te wonen. Ook binnen de Afrikaner bevolking heerst kritiek op het idee. De meer conservatieve Afrikaners zijn echter bang dat hun minderheid door de zwarte bevolking wordt bedreigd.

Externe links[bewerken]