Wangerooge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 9 sep 2019 om 04:43. (|{{Largethumb}}| is redundant, gebruik voortaan |thumb|)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Wangerooge
Eiland van Duitsland
Locatie
Locatie
Land Duitsland
Eilandengroep Waddeneilanden
Locatie Noordzee
Coördinaten 53°47'23"NB, 7°53'43"OL
Algemeen
Oppervlakte 5 km²
Inwoners 1055
Wangerooge

Wangerooge (Nedersaksisch: Wangeroog) is een van de Duitse Waddeneilanden. Wangerooge is het oostelijkst gelegen eiland van de Oost-Friese Waddeneilanden. Van het eerstvolgende eiland Spiekeroog wordt het gescheiden door het zeegat de Harle. Wangerooge is ongeveer 8,5 kilometer lang maar slechts één kilometer breed en telt een krappe 1000 inwoners. Het behoort tot de deelstaat Nedersaksen en het Landkreis Friesland. Als enige Oost-Friese eiland behoorde het tot 1947 tot Oldenburg, waardoor het strikt genomen geen deel uitmaakt van Oost-Friesland.

Geografie

Wangerooge is een Duits eiland in het zuidelijke deel van de Noordzee. Het is het oostelijkste bewoonde Oost-Friese Waddeneiland. Het eiland heeft een lengte van circa 8,5 kilometer in oost-westelijke richting. De breedte in noord-zuidelijke richting bedraagt maximaal 2,2 kilometer in het westelijke deel. Ter hoogte van het dorp is dit 1,2 kilometer. De afstand tot het vasteland is zeven kilometer. Ten westen van Wangerooge ligt op twee kilometer het oostelijkste punt van het eiland Spiekeroog dat van elkaar gescheiden wordt door het zeegat Harle. Twee kilometer zuidoostelijk ligt, gescheiden door de Blaue Balje het eiland Minsener Oog.

Het zandstrand aan de noordzijde van Wangerooge is circa 100 meter breed en heeft een lengte van drie kilometer. In het oosten gaat dit over in een 500 meter breed en drie kilometer lang veld met zandafzettingen. In het westen van het eiland bevinden zich nog twee andere stranden van een halve en kilometer lengte. Ten zuiden van het eiland ligt de Waddenzee, dat net als de eilanden tot het Nationaal Park Nedersaksische Waddenzee behoort en bij laagwater grotendeels droogvalt. Onder het eiland ligt op circa 15 meter diepte de geestgrondbasis. Het hoogste punt van het eiland is de uitkijkduin met een hoogte van 17 meter. Hierop is in 1990 een uitkijkplatform ingericht. De overige duinen hebben een hoogte tot 12 meter.

Toerisme

Wangerooge is een duineneiland dat leeft van het toerisme. Jaarlijks bezoeken ruim 80.000 toeristen het eiland. Het is te bereiken met de veerboot vanuit Harlesiel en met lijnvluchten. Net als op Schiermonnikoog en de meeste andere Oost-Friese eilanden mogen op Wangerooge geen auto's rijden. Tussen de veerhaven en het dorp Wangerooge, het enige op het eiland, ligt de spoorlijn Wangerooge - Westanleger die als enige eilandspoorweg geëxploiteerd wordt door Deutsche Bahn.

Op Wangerooge is het bezoekerscentrum "Rosenhaus" van het Nationaal Park Waddenzee te vinden, waar jaarlijks ongeveer 40.000 bezoekers komen.

Cultuur

Tot circa 1930 werd op Wangerooge een variant van het Fries gesproken. Sinds dit Oost-Friese dialect is uitgestorven, leeft het Oostfries alleen nog voort in het Saterfries op het vasteland. Tegenwoordig spreekt men op Wangerooge naast Hoogduits een Nedersaksisch dialect. Zie voorts Wangeroogs.

Geboren

Fotogalerij

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Wangerooge op Wikimedia Commons.