Wansin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wansin
Deelgemeente in België Vlag van België
Wansin (België)
Wansin
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Vlag Hannuit Hannuit
Coördinaten 50° 41′ NB, 5° 1′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,04 km²
Inwoners
(01/01/2020)
258
(64 inw./km²)
Overig
Postcode 4280
Netnummer 019
Detailkaart
Wansin (Luik)
Wansin
Portaal  Portaalicoon   België

Wansin is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van de stad Hannuit. Het was een zelfstandige gemeente tot het bij de fusie van 1965 samen met Petit-Hallet toegevoegd werd aan de gemeente Grand-Hallet die op zijn beurt in 1977 bij Hannuit werd gevoegd.

Wansin ligt in het westen van de gemeente Hannuit. De dorpskom ligt ten noorden van de weg naar Waver die door de deelgemeente loopt. Het is een landbouwdorp in Droog-Haspengouw met nog veel akkerbouw en veeteelt. Vanaf het begin van de 20e eeuw zijn er champignonkwekerijen in het dorp.

De romaanse toren van de Sint-Appoloniakerk

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp maakte deel uit van het Graafschap Namen en hing er rechtstreeks vanaf. In 1675 kwam de heerlijkheid in het bezit van Jacques-François Zuallant. Het dorp zou tot aan de Franse Revolutie door erfopvolging in handen van deze familie blijven.

In Wansin werd er vroeger "mergel" gewonnen in een ondergrondse groeve. De exploitatie gebeurde einde 19de en begin 20ste eeuw en is gestopt.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Sint-Apolloniakerk uit het midden van de 18e eeuw, die tegen de overgebleven romaanse toren van de vroegere kerk uit de 12e eeuw aan werd gebouwd.
  • De Moulin d'Audince is een voormalige watermolen op de Absoulbeek. De molen dateert van voor 1830 en bleef in werking tot in de jaren zeventig. In 1981 werd het molenrad weggenomen. De molen is verbouwd tot woning.
  • De Cense du tschestia, een tot boerderij omgebouwd kasteel met een kern uit de 18de eeuw