Watercrassula

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Naaldkruid
Watercrassula
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde: Saxifragales
Familie: Crassulaceae
Geslacht: Crassula
Soort
Crassula helmsii
(Kirk) Cockayne (1907)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De watercrassula (Crassula helmsii) is een 5-25 cm hoge plant uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). De plant heeft zich aangepast aan het leven in het water. Een andere Nederlandse naam is naaldkruid.

De plant kent drie groeivormen: een landvorm, een vorm die op de waterbodem groeit en een vorm die in de bovenste waterlagen groeit. Hierdoor is deze waterplant in staat om in een groot aantal milieus te groeien, zelfs in poelen die regelmatig droog vallen.

De plant komt oorspronkelijk uit Australië. Als exoot komt deze plant voor in Europa. Hoewel er uit Engeland berichten komen dat naaldkruid zich daar gedraagt als een invasieve soort, blijft de soort in de Benelux vooralsnog zeldzaam in het wild - ondanks de populariteit als tuinvijverplant.

Omdat het een tropische plant is, kent de watercrassula geen seizoenen. Hierdoor blijft de plant doorgroeien in de winter, mits de plant niet bevriest. Onder water is dit meestal geen probleem. Hierdoor is het een vijverplant die 's winters groen blijft.

Externe link[bewerken]