Watercrassula

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Watercrassula
Watercrassula
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde: Saxifragales
Familie: Crassulaceae
Geslacht: Crassula
Soort
Crassula helmsii
(Kirk) Cockayne (1907)
Afbeeldingen Watercrassula op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Watercrassula op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De watercrassula (Crassula helmsii) is een 5-25 cm hoge plant uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). De plant heeft zich aangepast aan het leven in het water. Een andere Nederlandse naam is naaldkruid.

De plant kent drie groeivormen: een landvorm, een vorm die op de waterbodem groeit en een vorm die in de bovenste waterlagen groeit. Hierdoor is deze waterplant in staat om in een groot aantal milieus te groeien, zelfs in poelen die regelmatig droog vallen.

De plant komt oorspronkelijk uit Australië. Zowel in Engeland als in de Benelux gedraagt deze exoot zich invasief. Hij groeit explosief uit in pionierssituaties zoals geplagde terreinen. Eens gevestigd is de soort vrijwel niet te verwijderen doordat ieder vergeten stukje stengel weer uitgroeit tot een plant. Door schoningsactiviteiten wordt de plant soms ongewild verder verspreid. Ook grote grazers en ganzen spelen bij de verspreiding een rol. Onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek in Vlaanderen heeft aangetoond dat de plant bovendien vruchtbaar zaad produceert.[1]

Omdat het een tropische plant is, kent de watercrassula geen seizoenen. Hierdoor blijft de plant doorgroeien in de winter, mits de plant niet bevriest. Onder water is dit meestal geen probleem. Hierdoor is het een vijverplant die 's winters groen blijft.