West-Indische fluiteend

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
West-Indische fluiteend
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2013)
West-Indische fluiteend (Dendrocygna arborea)
West-Indische fluiteend (Dendrocygna arborea)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Anseriformes (Eendvogels)
Familie:Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht:Dendrocygna
Soort
Dendrocygna arborea
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
West-Indische fluiteend op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De West-Indische fluiteend (Dendrocygna arborea) is een eend uit de familie van de Anatidae. Hij leeft in de Caraïben (West-Indië)

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Deze eenden zijn voornamelijk ’s nachts actief en verschuilen zich overdag. Dit maakt het moeilijk om wilde exemplaren van de West-Indische fluiteend te spotten. Het is, met een lengte van 48 tot 58 cm, de grootste vogel in het geslacht Dendrocygna. Borst en vleugels zijn donkerzwart van kleur, met diepzwarte markeringen. Het verenkleed van onvolwassen vogels is minder contrastrijk.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

West-Indische fluiteend maakt een nest in boomholten, op grote takken, tussen bromelia’s, tussen het riet of in de buurt van andere dichte struiken. In het nest worden doorgaans 10 tot 16 eieren gelegd.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een wijdverspreide vogel in de Caraïben en hij wordt tevens gefokt door de lokale bevolking, onder meer in de Bahama's, Cuba, de Kaaimaneilanden, Antigua en Barbuda en Jamaica. Het is een echte standvogel, die zelden verder dan 100 km van zijn nest afdwaalt.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De West-Indische fluiteend heeft ernstig te lijden gehad onder massale bejaging en ook de eieren waren erg geliefd bij verzamelaars. Verder hebben ze ook te lijden onder de klimaatverandering, dat wil zeggen er worden langere droogteperiodes voorspeld en een zeespiegelstijging. Verder is het leefgebied van de West-Indische fluiteend aangetast door slecht waterbeheer, vervuiling (onder andere pesticiden in de landbouw), omhakken van mangroven en tropische stormen. De handel in wilde West-Indische fluiteenden is verboden krachtens het CITES-verdrag (Appendix II). De grootte van de populatie werd volgens een beoordeling uit 2012 van BirdLife International geschat op 6 tot 15 duizend individuen. Hoewel de vogel weer toeneemt, staat hij nog steeds als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.[1]