Naar inhoud springen

Wikipedia:Bots

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:BOT)
Verzoeken voor botstatus / Requests for bot status: Wikipedia:Aanmelding botgebruikers • Verzoeken aan botgebruikers: Wikipedia:Verzoekpagina voor bots
If you do not speak Dutch, but still intend to run a bot on the Dutch Wikipedia, an English excerpt of this page can be found at Wikipedia:Bots/English.


Op Wikipedia zijn verscheidene bots actief. Dit zijn computerprogramma's die net als een gewone gebruiker wijzigingen kunnen uitvoeren; bijvoorbeeld het corrigeren van fouten of zelfs het aanmaken van nieuwe artikelen. Bots kunnen zulke wijzigingen automatisch doen op grond van de invoer die de eigenaar van de bot geeft. Bots worden ingezet voor periodieke of grootschalige wijzigingen waarbij gebruik gemaakt kan worden van een bepaalde systematiek.

Sommige bots hebben een botstatus. Zo'n botstatus, ook wel botbit of botflag genoemd, geeft aan dat de wijzigingen automatisch zijn uitgevoerd. Het gevolg hiervan is dat bots sneller mogen werken. Verzoeken voor dergelijke status kunnen geplaatst worden op Wikipedia:Aanmelding botgebruikers.

Het gebruik van bots is gebonden aan een aantal regels. Wij gebruiken hiervoor m:Bot policy, waarbij globale bots zijn toegestaan en automatische goedkeuring niet is toegestaan. Als aanvulling geldt op dit project de regel dat na toekenning van botstatus er geen handmatige wijzigingen meer mogen worden gedaan met het betreffende account. Dit gebruikte beleid wordt tevens op een groot aantal projecten van de Wikimedia Foundation gebruikt.

Hieronder volgt een samenvatting van het beleid. De volledige tekst is beschikbaar op m:Bot policy/nl.

Bots moeten vanaf een apart account draaien en het woord Bot moet in hun naam voorkomen. Meestal is de botnaam afgeleid van de naam van de gebruiker; de bot van Voorbeeld zou bijvoorbeeld VoorbeeldBot of Voorbeeld (bot) kunnen heten. Op de gebruikerspagina van de bot moet duidelijk worden aangegeven dat het een bot betreft en door wie de bot beheerd wordt, zie bijvoorbeeld Gebruiker:VoorbeeldBot.

Er zijn op dit project twee manieren om botstatus te krijgen:

Bots zonder botstatus mogen maximaal één wijziging per minuut maken. Bots met botstatus mogen er maximaal 12 per minuut maken, maar het wordt aangeraden om een langere tussentijd te gebruiken. De bestuurder van een bot moet beschikbaar zijn om de bot te stoppen, tenzij expliciet is aangegeven dat de bot zonder toezicht draait.

Onacceptabel gebruik:

  • Controversiële wijzigingen: als je wijzigingen wilt doorvoeren die misschien niet algemeen geaccepteerd worden, moet je hier eerst toestemming voor vragen op Wikipedia:Aanmelding botgebruikers.
    • Spellingscorrecties: Bots mogen niet volautomatisch spelling verbeteren in artikelen zonder expliciete toestemming. In de praktijk blijkt namelijk dat er vaak situaties zijn waarin de correctie onterecht is, zodat het nodig is elke wijziging apart te bekijken. Voorbeelden: het is veilig 'onmiddelijk' te veranderen in 'onmiddellijk' - tenzij déze pagina (Wikipedia:Bots) en Help:Veelvoorkomende spelfouten worden meegenomen. Het is correct 'electr' te veranderen in 'elektr' - tenzij er een stukje tekst in een vreemde taal staat.
    • Wijzigingen die in het uiteindelijke resultaat niet of nauwelijks zichtbaar zijn, zoals het verwijderen van dubbele spaties en het veranderen van 'Image' in 'Afbeelding'. Wijzigt je bot een pagina om een andere reden, dan kun je dergelijke onzichtbare veranderingen meteen meenemen.
    • Onterecht oplossen van omgekeerde redirects, dit zijn redirects die behoren tot de categorie Redirect voor omgekeerde redirect constructie; dergelijke redirects zijn bewust aangebracht bij hoofdbetekenisconstructies; zij mogen niet worden 'gefixt' (zie Wikipedia:Stemlokaal/Modificatie Amsterdamconstructies).
  • Data retrieval: bots mogen niet gebruikt worden om veelvuldig pagina's te downloaden als dit niet noodzakelijk is voor een toegestane taak. Het gaat hierbij met name om live mirrors.

Inname botstatus

[bewerken | brontekst bewerken]

De botstatus kan worden ingenomen na:

Verwijdering van een botbit kan worden aangevraagd op Wikipedia:Aanmelding botgebruikers.

Er zijn verschillende frameworks en programma's om automatisch wijzigingen mee te doen. Veelgebruikte hulpprogramma's zijn pywikipedia en AutoWikiBrowser. Daarnaast zijn er bots geschreven in C++, Java en PHP. Vaak is de broncode onder een vrije licentie beschikbaar.

Botmatige aanmaak van nieuwe artikelen

[bewerken | brontekst bewerken]

In het verleden is gebleken dat de (grootschalige) botmatige aanmaak van nieuwe artikelen tot grote ophef binnen de gemeenschap kan leiden.

In een peiling in 2011 sprak de gemeenschap zich uit dat zij het fijn vindt om geïnformeerd te worden, voorafgaand aan een geplande importatie van artikelen. Hiervan melding kun je doen op Wikipedia:Meldingen botimport nieuwe artikelen.

Naast gewone bots die door gebruikers bediend worden, zijn er ook systeembots die door de MediaWiki-software waarop Wikipedia draait bestuurd worden. Dit zijn systeemaccounts die automatisch handelingen verrichten. In het verleden hebben ze bijvoorbeeld systeemberichten bijgewerkt (2003), sjablonen aangepast bij een grote update (2004) en dubbele redirects opgelost (2008). Tegenwoordig hebben we de Translation Notification Bot die automatisch een bericht plaatst als er een nieuwe vertaling gevraagd wordt op verzoek van de gebruiker van wie de overlegpagina is en de MediaWiki message delivery die berichten rondbrengt. Als er problemen zijn met deze systeembots kun je niet de beheerder hiervan aanspreken, maar zal er een bugreport ingediend moeten worden. Ook kunnen hierover vragen gesteld worden op WP:SHEIC.