Wikipedia:De kroeg/Archief/20140430

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Euthanasie[bewerken]

Een Duitstalige collega die Engels spreekt vraagt zich af op mijn overlegpagina waarom wij euthanasie in het Nederlands zo noemen. Ik heb gepoogd een antwoord te formuleren, maar nodig iedereen op mijn OP uit voor aanvullend commentaar, ook voor het geval ik de vraag niet helemaal goed begrepen heb. ErikvanB (overleg) 25 apr 2014 04:23 (CEST)

Raadsels[bewerken]

Dit zouden allen oorlogsmonumenten zijn, alleen mis ik daarover informatie. Wie kan me daarbij helpen? Romaine (overleg) 22 apr 2014 09:15 (CEST)

De eerste staat hier en is zo te zien nog niet opgenomen in de lijst Pompidom (overleg) 22 apr 2014 09:25 (CEST)
Merk trouwens op dat de gebruiker bij het uploaden twee bestanden over elkaar heeft geüpload. Ben even niet in de gelegenheid om dat te herstellen, maar dan klopt de bijgevoegde tekst ook weer met de foto. Pompidom (overleg) 22 apr 2014 09:45 (CEST)
Ik heb een lijstje van bestanden die tijdens de fotoactie over elkaar heen zijn gezet. Mij ontbreekt het ook aan tijd en ik heb ze daarom geparkeerd om op een later moment de bestanden te splitsen. Tenzij er nu al iemand zin heeft om dat lijstje te doen. Romaine (overleg) 22 apr 2014 09:48 (CEST)
De tweede is deze in Bergschenbroek, de lijst met namen is van 10 burgers die als represaille geëxecuteerd zijn. Bas (o) 22 apr 2014 09:31 (CEST)
De laatste eindigt met de tekst: fonds voor de kunst en fonds Podium kunsten. Stadsdeel Amsterdam Centrum. Pompidom (overleg) 22 apr 2014 09:33 (CEST)
Ik denk zomaar dat dat dit project is: [1]. Zie ook het "Wiseguys" dat op de plaquette staat (ik denk dat er "Begeleiding" voor staat) en bovenaan: "idee en realisatie: Dirk van Lieshout" (althans, ik denk dat er Dirk staat, heel duidelijk is het niet). Maar het project is wel wat breder dan een oorlogsmonument: het gaat over de vele volksopstanden in die buurt. Ik kan me voorstellen dat daar ook tijdens de Tweede Wereldoorlog iets is voorgevallen dat in het project is verwerkt, maar dat wordt uit de beschrijving van het project niet duidelijk. Paul B (overleg) 22 apr 2014 10:16 (CEST)
De derde bevindt zich in de grote kerk van Overschie: het wapen van Overschie is zichtbaar, NHKO is waarschijnlijk Nederlands Hervormde Kerk Overschie, de witte muur boven stenen muur, met blauw witte rand is identiek aan de muur in die kerk. Trewal 22 apr 2014 10:20 (CEST) PS. Inmiddels exacte locatie gevonden, zie onderste foto hier, aan de rechterkant. Trewal 22 apr 2014 10:23 (CEST)
(na bwc) Voor de derde zie rotterdam overschie nederlands hervormde kerk - Robotje (overleg) 22 apr 2014 10:25 (CEST)
(Eveneens na bwc) Nr. 3: Zie deze (Ctrl-F G.v. As) en deze. Ergo, indien de info klopt: gedenkbord Nederlandse Hervormde Kerk Rotterdam-Overschie. Een foto zou dan te vinden moeten zijn op het intranet van Museum Rotterdam, blijkens deze link. De gelinkte webpagina's zijn als tijdelijk gemarkeerd, maar ik heb van de tweede een kopie op mijn computer gezet. Die gaat over een maand weg als niemand er naar vraagt. Misschien dat Wikifrits hier meer van weet, hij heeft bijgedragen aan het lemma Overschie, Overschiese Dorpsstraat 95 - Grote Kerk op Reliwiki, aangenomen dat het dezelfde persoon betreft. Speculerend lees ik trouwens de logo's links- en rechtsboven als Ned. Herv. Kerk Overschie. En na wat zoeken vind ik het bewijs in de monumentbeschrijving van die kerk: De borstwering [van het interieur — bertux] is rondom afgezet met een bies witte en blauwe geglazuurde stenen. Precies zo'n bies is te zien onderaan de foto en ook op de website van die Overschiese kerk. Het bord hangt dus in die kerk 22 apr 2014 10:34 (CEST) — bertux

Ik heb nog een raadsel toegevoegd, het monumentnummer klopt niet met het beeldmateriaal in de database. Romaine (overleg) 25 apr 2014 08:31 (CEST)

Het monument dat genoemd wordt door Nationaal Comitee 4 en 5 mei staat in ieder geval iets zuidelijker. Hetgene dat gefotografeerd is, is geen oorlogsmonument, maar een kunstwerk van Bernard Olsthoorn. Pompidom (overleg) 25 apr 2014 08:47 (CEST)
Okee, thanks! Romaine (overleg) 25 apr 2014 09:22 (CEST)