Wikipedia:De kroeg/Archief/20200729

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Aanpassing van de hoofdpagina[bewerken | brontekst bewerken]

Goedenavond allen,

Een 'tijdelijke' fix uit 2012, 'MFSpecialCaseMainPage' geheten, waarmee de hoofdpagina's van alle Wikimedia-wiki's eenvoudig voor mobiele weergave geschikt gemaakt konden worden, staat op het punt te verdwijnen (officieel per gisteren) is inmiddels verwijderd. Vorige maand is dit in Tech News aangekondigd (en ook al een keer in maart zie ik), naar aanleiding waarvan ik een beetje was gaan sleutelen; zie Wikipedia:Wikiproject/Hoofdpagina/2020 en de gearchiveerde kroegdiscussies onder Tech News: 2020-24 en Tech News: 2020-26.

Over de zichtbare aanpassingen in de nieuwe opzet (zie desktopweergave en mobiele weergave in verschillende vensterbreedtes):

  • De meest in het oog springende verandering is de mobiele versie. Deze bevatte sinds 2015 tot vanavond slechts de onderdelen "Uitgelicht" en "Actueel", nu heeft deze dezelfde inhoud als de desktopversie. Voor bredere schermen/vensters (minimaal 900px) ziet de mobiele hoofdpagina er nu ook eender uit.
  • De desktopweergave is (voor brede vensters) minimaal gewijzigd. De technische aanpassingen brachten wat kleine wijzigingen in afstanden en groottes met zich mee (waarbij het om hooguit enkele pixels gaat), de (uiterst) lichtgrijze achtergrondkleur heb ik wit gemaakt (gelijk aan de omringende achtergrond), en de breedteverhouding van de gedeeltes 'welkom' en statistieken (bovenaan) heb ik iets aangepast zodat er minder kans is dat de statistieken over meerdere regels gedrukt worden.
  • Op smalle schermen en in smalle vensters (minder dan 900px breed), dus niet alleen voor de mobiele maar ook voor de desktopversie, wijzigt de blokstructuur in een lineaire (verticale) opmaak; de normaal naast elkaar staande onderdelen staan daarin dus onder elkaar. De portalenbalk is niet eenregelig, maar heeft de portalen flexibel over meerdere regels verdeeld staan (twee tot vier regels, afhankelijk van de schermbreedte). Het onderdeel "Over Wikipedia" heb ik met een simpele css-ingreep bovenaan geplaatst (stond anders wat misplaatst als derde item tussen "Etalage" en "Wist je dat ...") en voor een rustiger beeld de kop en de achtergrondkleur ervan verwijderd.

Aangezien de MFSpecialCaseMainPage-fix eerder vanavond verwijderd is, heb ik de aangepaste sjablonen inmiddels live gezet. De verwijdering van de fix maakte namelijk al dat de mobiele hoofdpagina er ongeveer gelijk aan de desktopweergave uitzag – d.w.z. op bredere schermen ging dat nog prima, maar op smalle schermen ging het voornamelijk mis met de plaatsing van de onderdeelkopjes (gegroepeerd i.p.v. bij de bijbehorende content) en de datumblokjes. Zie ook de eerdere discussies.

Mochten er (technische) problemen opduiken, laat maar weten; ik heb de nieuwe opzet bijvoorbeeld niet in alle mogelijke browsers en platformen getest. Enkele kleine technische aanpassingen lijken me sowieso nog handig om te doen (in de to-dolijst noem ik enkele). Verdere aanpassingen (bijvoorbeeld als het gewenst is om bepaalde onderdelen in de mobiele en/of smalle weergave te verbergen) kunnen ook alsnog gedaan worden.

Met vriendelijke groeten — Mar(c). [O] 14 jul 2020 22:14 (CEST)[reageer]

Heel mooi gedaan @Mar(c), bedankt voor je inzet! Ciell 16 jul 2020 16:32 (CEST)[reageer]
Dank je Ciell! — Mar(c).[overleg] 21 jul 2020 23:58 (CEST)[reageer]

55.000 nieuwe tijdschriften toegevoegd in Delpher[bewerken | brontekst bewerken]

Gisteren zijn er 55000 nieuwe tijdschriftafleveringen toegevoegd in Delpher. Het gaat om ongeveer 1,7 miljoen pagina's uit 302 tijdschrifttitels.

De tijdschriften zijn afkomstig van 29 instellingen (zie hieronder). Er zijn ook veel recente tijdschriften van 1950 bij die om auteursrechtelijke redenen alleen in het KB-gebouw te raadplegen zijn.

Limburgse geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van het Sociaal-Historisch Centrum voor Limburg komen er 58 nieuwe titels bij die een interessant beeld geven van de Limburgse mijn-, handel-, sociale en politieke geschiedenis van 1842 tot 1972. Neem hier een kijkje.

Vrouwengeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Met dank aan Atria wordt onze collectie vrouwengeschiedenis verder uitgebreid. Meer over gezinsplanning kom je te weten in Verstandig ouderschap : orgaan van den Nieuw-Malthusiaanschen Bond (1938-1967), tips voor de goede huisvrouw, vind je in De huishouding : tijdschrift voor moderne huisvrouwen, leerlingen en oud-leerlingen van de huishoudscholen in Nederland (1930-1937) en een inkijk in de nieuw feministische beweging in Huwelijk en huisgezin (1935-1940). Ontdek hier alle boeiende titels.

Sociale geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Uit de collectie van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis komen er naast socialistische en vakbondstijdschriften ook specifieke vakgroepen aan bod zoals de Zuivelbewerker (1901-1909), de Bakkersbode (1895-1908) of het Het Indische volk : weekblad van de Afdeeling Batavia der Soc. Dem. Arbeiderspartij (1917-1938) Daarnaast wordt Delpher tal van spoor- en tramwegpersoneelstijdschriften rijker. Heel mooi is Wij: ons werk- ons leven (1935-1942).

Film en fotografie[bewerken | brontekst bewerken]

Met 8 tijdschriften van het Eye Filmmuseum en het Nederlands Fotomuseum komt ook film en fotografie aan bod. Voorbeelden zijn de De Camera (1908-1927) en Kunst en Amusement (1920-1927).

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

De Koninklijke HFC, de Haarlemsche Cricket Club Rood en Wit en het Nationaal Draf- en Rensport Museum geven een mooie aanvulling op onze sportcollectie met ondermeer De Paardenwereld (1922-1927) en De H.F.C.'er : maandblad van de Haarlemsche Football-Club (1919-1960).

Geloof[bewerken | brontekst bewerken]

Van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam zitten er weer 52 Joodse tijdschriften tussen. Deze keer ook veel naoorlogse nummers zoals Gesjarenoe : orgaan van de Stichting Joodse verplaatste personen = Onze brug (1949-1950). Helaas kan een groot deel alleen in het KB-gebouw kunnen worden geraadpleegd. Ook Katholieke en kloostertijdschriften van het Katholiek Documentatie Centrum en Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven en Protestantse tijdschriften van Theologische Universiteit Kampen krijgen weer een plaatsje in deze release.

En nog zoveel meer...[bewerken | brontekst bewerken]

Daarnaast komt er ook wiskunde aan bod met bijvoorbeeld Nieuw archief voor wiskunde (1875-1999) en verloskunde met het Nederlandsch tijdschrift voor verloskunde en gynaecologie (1951-1960), landbouw met allerhande tijdschriften van de Universiteit van Wageningen (1924-1973) of Zuid-Afrika met tijdschriften van de bibliotheek Zuid-Afrikahuis (1836-1893).

In het Haagsch jaarboekje voor 1897 lezen we over de Koninklijke Bibliotheek. Maar ook de Officiële staatsalmanak voor het Koninkrijk der Nederlanden (1954-1957) en de Geïllustreerde dierenvriend (1933-1939), de Club Kroniek (1926-1943) en de Bibliothecaris (1912-1915) springen in het oog.

Dit is maar een kleine greep uit al het nieuwe materiaal. Ga vooral zelf een kijkje nemen: https://www.delpher.nl/nl/tijdschriften/results?page=1&sortfield=date&cql%5B%5D=(projectcode+any+BKT2-TIJDSCHRIFTEN7)&coll=dts

De instellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het materiaal is afkomstig van onderstaande instellingen.

  1. Atria
  2. Bibliotheek Zuid-Afrikahuis
  3. Centre Céramique
  4. Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven
  5. EYE
  6. Haarlemsche Cricket Club Rood en Wit
  7. Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis
  8. Katholiek Documentatie Centrum
  9. Koninklijk Wiskundig Genootschap
  10. Koninklijke Bibliotheek
  11. Koninklijke HFC
  12. Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding
  13. Nationaal Draf- en Rensport Museum
  14. Nederlands Fotomuseum
  15. Nederlands Persmuseum
  16. Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie
  17. NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  18. Radboud Universiteit Nijmegen
  19. Sociaal-Historisch Centrum voor Limburg
  20. Stadsbibliotheek Maastricht
  21. Theologische Universiteit Kampen
  22. Tilburg University Library
  23. TU Delft Library
  24. Universitaire Bibliotheken Leiden
  25. Universiteitsbibliotheek Amsterdam
  26. Universiteitsbibliotheek Nijmegen
  27. Universiteitsbibliotheek Utrecht
  28. Vredespaleis
  29. Wageningen UR Library

OlafJanssen (overleg) 21 jul 2020 10:32 (CEST)[reageer]

Wauw. Ciell 21 jul 2020 22:33 (CEST)[reageer]

Over afgeknipte duimen en ander vrolijk kinderleed[bewerken | brontekst bewerken]

Hoe een column van Maxim Februari, waarin hij ons wikipedianen de louterende werking van wreedheid uitlegt, een NRC-lezer direct in de bewerk-knop doet klimmen. Met dank aan Tzum. — Matroos Vos (overleg) 22 jul 2020 07:50 (CEST)[reageer]

Mening gevraagd: alleen reliëfkaarten in infobox?[bewerken | brontekst bewerken]

Een paar weken geleden heb ik in De Nulmeridiaan (Geografiecafé) gevraagd wat anderen ervan vinden om bij de landkaarten in een infobox (waar een stip aangeeft waar het onderwerp zich bevindt) altijd de reliëfkaart te gebruiken. De stand is nu wel 100% voor, maar op een totaal van twee personen is dat te weinig. Willen meer mensen daar hun mening geven? Het overleg staat hier: Wikipedia:De Nulmeridiaan#Kaarten in sjablonen met of zonder reliëf. Alvast bedankt! Ymnes (overleg) 22 jul 2020 17:20 (CEST)[reageer]