Wikipedia:De kroeg/Archief 20071019

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Naamgeving historische landen & Grensbepaling tussen historische landen[bewerken | brontekst bewerken]

Op dit moment is de naamgeving van historische landen niet echt consequent. Er zijn landen die alleen aangeduid worden met hun in de normale spreektaal gebruikte naam: West Duitsland, Koerland, Tsjechoslowakije. Aztekenheeft een probleem dat hierop lijkt.

  • "West Duitsland" beschrijft één staat, die grotendeels gelijk is aan het huidige Duitsland, maar dan een stuk kleiner.
  • "Koerland" beschrijft grotendeels een semi-onafhankelijk hertogdom, maar tegelijkertijd is Koerland is nog steeds bestaande regio van Letland.
  • "Tsjechoslowakije" beschrijft (Volgens mij) tenminste drie verschillende staten die op hetzelfde grondgebied lagen en een deel van de naam gelijk hebben; Een democratische unitaire Republiek, een socialistische Republiek, een democratische federale republiek.
  • "Azteken" behandeld zowel de beschaving als de staat waarin deze mensen leefden.

Een relatief klein aantal landen worden aangeduid met de 'gewone naam' maar omdat er meerdere betekenissen van zijn woord er een omschrijving tussen haakjes aan toegevoegd. Granada (rijk), Luxemburg (historisch gewest), Baden (land).

  • "Granada" was relatief klein, dus 'rijk' als omschrijving komt raar over. Er word alleen het Koninkrijk mee bedoeld.
  • "Luxemburg" was een hertogdom, en naar mijn weten werd het pas alleen een 'Gewest (Lage Landen) op het moment dat het een deel werd van een groter geheel: De Bourgondische Nederlanden. 'Gewest' als omschrijving geld dus niet in de situatie van voor 1441. Maar word gebruikt om verwarring met het Groothertogdom Luxemburg (Land) te voorkomen.
  • "Baden" omschrijft verschillende typen Monarchieën, binnen verschillende grotere entiteiten, en een Republiek. In de Duitse gebieden is trouwens een arbitrair onderscheid gemaakt tussen Landen die bij een staatkundige verandering wel een nieuw artikel krijgen, het zeer kleine Saksen-Coburg (Hertogdom) heeft een eigen pagina, en de eveneens kleine én kort bestaande Vrijstaat Coburg heeft ook een eigen pagina.

Verreweg het grootste gedeelte van de historische landen word vermeld onder zijn officiële naam: Duitse Democratische Republiek (Oost-Duitsland is gebruikelijker), Joegoslavië heeft tegenwoordig een artikel over "Joegoslavië" (Eerst was er een met Tjechoslowakije en Baden vergelijkbare situatie) én over de verschillende staat van landen staat met dezelfde naam. Graafschap Holland staat ook onder zijn officiële naam, maar heeft qua naamgeving dezelfde problemen als Luxemburg.

Op dit moment is dit dus nog een soepzooi waarin voor verschillende naamgevings oplossingen en voor arbitraire keuzes op het gebied van eigen pagina's voor staatshervormingen (Monarchie --> Republiek) gemaakt zijn. Ik vind dat dit op één lijn getrokken moet worden. Persoonlijk vind ik overal het gebruik van de officiële naam de beste oplossing omdat dit naamgevings conflicten met verschillende opvolgende staatsvormingen en eventueel nog bestaande landen met dezelfde naam uitsluit. Overigens zou de keuze voor het wel of niet samenvallen van Monarchie en Republiek dan ook meteen bepaald worden in de richting van "nieuwe staatsvorm" = "nieuw Artikel". Op termijn zouden zich in alle landen een met Nederland of Frankrijk vergelijkbare oplossing voor historische landen voordoen. (Republiek der Zeven Nederlanden -> Bataafse Republiek -> Koninkrijk Holland -> Verenigd Koninkrijk der Nederland -> Nederland; Frankrijk heeft alle vijf de republieken, twee keizerrijken en de twee 'moderne' koninkrijken)

Maar voordat ik dit op grote schaal zou doen wil ik eerst graag weten of andere mensen hier ook ideeën over hebben, dat scheelt mogelijke toekomstige editwars. -Sir Iain 12 okt 2007 20:54 (CEST)[reageer]

Geachte Sir Iain, Ik raad aan dit te verplaatsen naar Overleg portaal:Geschiedenis. Dit is een belangrijke kwestie, maar ik heb hiervoor voorlopig geen tijd. In de kroeg verdwijnen dit soort discussies te snel zonder resultaat. Succes en vriendelijke groet, S.Kroeze 13 okt 2007 05:08 (CEST)[reageer]
Dank u wel, dat is mischien inderdaad een betere plaats. Ik had gehoopt hier meer mensen te treffen. -Sir Iain 13 okt 2007 12:25 (CEST)[reageer]
Dat is ook zo, het is een goede plaats om de aandacht te vestigen op een probleem en dat gebeurt regelmatig (b.v. geografische naamgeving), maar de kroeg is ook nogal vluchtig en je krijgt vaker gemeenplaatsen als antwoord. Voor dieper gravende problemen als het uwe is het Geschiedenisportaal idd beter en daar wordt de discussie ook beter gearchiveerd. Overigens is voor min of meer grootschalige reparaties als die u voorstelt, overleg vooraf sterk aan te raden, dus u hebt er goed aan gedaan eerst om meningen te vragen. - Art Unbound 13 okt 2007 23:51 (CEST)[reageer]
Discussie verplaatst

Deze discussie is verplaatst naar Wikipedia:Overleg gewenst door CrazyPhunk

Opmerking verplaatst naar Wikipedia:Achterkamertje. Elly 14 okt 2007 12:04 (CEST)[reageer]

Tweede opmerking is ook verplaatst naar Wikipedia:Achterkamertje. (regels wel naleven he) Just a member 14 okt 2007 12:11 (CEST)[reageer]