Wikipedia:Essay
Essays op Wikipedia zijn een manier om uitvoering van de regels en richtlijnen nader toe te lichten: ze geven context aan beleid en aan de normen op de encyclopedie. Het doel van een essay is om de encyclopedie en het beleid te helpen of te becommentariëren, maar niet op Wikipedia-ongerelateerde zaken. Essays hebben geen officiële status en spreken niet namens de Wikipediagemeenschap omdat ze kunnen worden geschreven en bewerkt zonder algemeen toezicht van deze gemeenschap. Het opvolgen van de instructies of adviezen gegeven in een essay is optioneel. Over het algemeen hoort advies gericht op uitvoering thuis in een essay, zodat voorkomen wordt dat instructies in de officiële regels en richtlijnen van Wikipedia sluipen.
Doel
[bewerken | brontekst bewerken]Essays zijn behulpzaam in de uitvoering van het beleid voor deelnemers aan het beheer van de encyclopedie, en in het vinden van hiaten waar regels of richtlijnen elkaar misschien tegenspreken. Diverse breed gedragen essays kunnen in deze categorie teruggevonden worden, met de bijbehorende overlegpagina's waar ruimte is om te reageren op de reflectie.
Essays reflecteren soms breed gedragen, maar soms ook meer controversiële ideeën. Het is van belang dat gebruikers hun inzicht op een centrale plaats kunnen bundelen, delen, schrijven en lezen. Essays die echter in strijd zijn met een brede consensus, horen thuis in de gebruikersnaamruimte en worden verzameld in deze categorie.
Aandachtspunten bij het schrijven
[bewerken | brontekst bewerken]Voordat je een essay schrijft, is het een goed idee om na te gaan of er al soortgelijke essays bestaan. Hoewel er geen richtlijn of beleid is dat het expliciet verbiedt, wordt het schrijven van overbodige essays afgeraden. Vermijd het maken van essays om een punt te bewijzen of het systeem te manipuleren. Essays die een of meer Wikipedia-beleidsregels schenden, zoals spam, persoonlijke aanvallen, schendingen van het auteursrecht, of Wat Wikipedia niet is, worden meestal verwijderd of in een enkel geval overgebracht naar gebruikersruimte.
Je hoeft niet zelf een essay geschreven te hebben om deze te verbeteren: het is echter niet de bedoeling een essay van iemand anders zonder overleg inhoudelijk te herschrijven. Bespreek voor de zekerheid bewerkingen die niet onder een kleine bewerking vallen voordat je ze uitvoert. Als de oorspronkelijke auteur niet langer actief of beschikbaar is, zoek dan naar consensus op de overlegpagina van het essay (andere redacteuren die aan het essay hebben gewerkt zullen er waarschijnlijk om geven), of schrijf gewoon een nieuw essay.