Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/Online bijeenkomsten 2020

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom   Overleg   Meedoen   Online bijeenkomsten   Nog te doen   Resultaten


Wikipedia Women Project.png

Ook in het najaar van 2020 organiseren Atria, IHLIA en Wikimedia Nederland de gezamenlijke online WikiVrijdagen. Ons doel: deelnemers in staat stellen om zelf meer vrouw gerelateerde en/of lhbti-onderwerpen te beschrijven op Wikipedia.

Tijdens de laatste drie WikiVrijdagen van 2020 nemen we diverse onderdelen van het schrijven van Wikipedia artikelen nog een keer door. Als startpunt kijken we naar bestaande artikelen (zowel korte beginnetjes als zogenaamde etalage artikelen) en van daaruit werken we toe naar jullie eigen bewerkingen op Wikipedia.

Je bent van harte welkom om aan te sluiten, de middag is toegankelijk voor zowel startende als ervaren Wikipedia bewerkers.

De WikiVrijdagen zijn online te volgen op de volgende data:

Hoewel de WikiVrijdagen los van elkaar te volgen zijn, raden we je aan om alledrie de middagen aan te sluiten.

Inschrijven

Inschrijven (zie de linkjes hierboven) is een vereiste, zo kunnen we je de inlogcodes voor de online WikiVrijdag omgeving toesturen. We werken met Zoom; de inloggegevens ontvang je een dag van tevoren.

Deelnemerslijst WikiVrijdagen (tbv onderling overleg)

Heb je deelgenomen aan een WikiVrijdag en wil je dat andere deelnemers je kunnen bereiken? Zet dan hier je gebruikersnaam neer (via bewerken - Invoegen - handtekening):

 1. Denise Jansen - Wikimedia Nederland (overleg) 30 nov 2020 16:33 (CET)

Voorbereiding

 • Maak vooraf een Wikipedia account aan (zie uitleg onder het kopje Handig: maak vooraf een Wikipedia account aan!).
 • Lees het hoofdstuk 'Direct aan de slag' en daarnaast bij voorkeur ook Hoofdstuk 3 - Interface, Hoofdstuk 5 - Een goed artikel en Hoofdstuk 6 - Bewerken in het handboek Wikipedia bewerken
 • Bedenk met welk onderwerp jij aan de slag wilt op Wikipedia (zie de inspiratielijsten op Gendergap projectpagina en LHBT+ projectpagina)

Welk videokanaal gebruiken we?

We hebben ervoor gekozen om te werken met Zoom. Wanneer je je aanmeldt voor de WikiVrijdag (zie onder) sturen we je een dag van tevoren de link toe waarmee je kunt aansluiten bij de online bijeenkomst op vrijdag.

Heb je vragen, stuur ze vast in[bewerken | brontekst bewerken]

Misschien heb je al vragen over Wikipedia (de encyclopedie), Wikimedia Commons (de beeldbank) of Wikidata (de databank) die je op 14 augustus wilt bespreken. Wanneer je vooraf je vraag instuurt, kunnen wij voorafgaand aan de bijeenkomst wat uitzoekwerk doen. Mail je vraag dan aan info-at-wikimedia.nl met als onderwerp 'Vraag WikiVrijdag 14 augustus”.

Heb je vragen die je graag eerder wilt bespreken? Stel je vraag dan in de Facebook groep WikiVragen!. Deze groep is speciaal opgericht voor al je Wiki vragen.

Handig: maak vooraf een Wikipedia account aan![bewerken | brontekst bewerken]

Het is handig om je vooraf even te registreren. We hebben (wereldwijd) al tienduizenden namen in gebruik, dus het kan zijn dat de door jou gewenste naam niet meer beschikbaar is en dan duurt het misschien even voordat je een goede gebruikersnaam gevonden hebt.

Registreren en aanmelden (voor alle projecten)

Rechtsboven in je scherm zie je een link "registreren".

 • Bedenk een gebruikersnaam: het veld wordt rood als deze al bestaat, gebeurt er niks dan zit je goed
 • Vul je mailadres in: deze wordt niet getoond aan anderen, maar je kunt jezelf wel een wachtwoordherinnering laten sturen als het nodig is
 • Klik op registreren
 • Vul eventueel de captcha in (alleen als de software dit vraagt)

Problemen met registreren of inloggen? Meld je ruim vooraf op de chat van het Jitsi-kanaal (wachtwoord en link krijg je een uur voor de bijeenkomst toegezonden per mail), dan helpen we je daar verder.

Inspiratie vinden[bewerken | brontekst bewerken]

Een artikel uitbreiden
Heb je een artikel op Wikipedia gevonden dat je wilt aanvullen met informatie? Een artikel is makkelijk uit te breiden. Help je mee? Bekijk onderstaande video voor een introductie! Duurt 13 minuten.

Computer keyboard.png

Voorbeelden van uit te breiden artikelen:

Belangrijk:

 1. Onderbouw je artikel met bronvermelding (gebruik voetnoten). In veel van de artikelen staan al bronnen vermeld waarmee je de artikelen kan aanvullen.
 2. Neem NOOIT letterlijk tekst over uit een bron, want dat is schending van het auteursrecht. Je moet altijd de tekst herformuleren met je eigen woorden.

Geef input voor te schrijven artikelen
Heb jij kennis over een thema en mis je artikelen op Wikipedia? Zet ze erbij op de lijst met gewenste artikelen. Wanneer je ook bronnen weet over deze nog te schrijven artikelen, zet ze er dan bij, daarmee help je anderen verder.

 1. Lijst gewenste artikelen LHBT+
 2. Lijst gewenste artikelen over vrouwen(geschiedenis)

Als je vragen hebt over hoe je namen of onderwerpen kunt toevoegen aan de lijst, vraag het dan even tijdens de WikiVrijdag.

Start een Wikipedia artikel

Heb je een onderwerp gevonden waarover je wilt schrijven? Start met schrijven van je artikel in je kladblok. Hoe dat precies werkt, lees je in het handboek Wikipedia bewerken. Het handboek vind je onderaan deze pagina, onder kopje 'Handige tips!'.

Maak foto's voor Wikimedia Commons

Hou je van fotograferen? Misschien wil je dan aan de slag voor Wikimedia Commons. Heb jij zelfgemaakte foto's in je archief of maak je foto's die je beschikbaar wilt stellen voor gebruik voor Wikipedia, maar ook daarbuiten? Foto's van hoge kwaliteit zijn zeer welkom! Kijk bij stap 4 onder 'Handige tips' hoe je een foto toevoegt.

Handige tips![bewerken | brontekst bewerken]

Ben je nieuw op Wikipedia en wil je weten hoe je aan de slag kunt gaan? Volg de onderstaande stappen en voor je het weet heb je je eerste bewerking gedaan!
Tip: Behalve de laatste handleiding, passen de plaatjes hier op 1 A4! Print hem uit en leg hem naast je computer: zo heb je een spiekbriefje, en hoef je niet de hele tijd heen en weer te schakelen tussen de programma's.

Hoe maak je de teksten op?[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia bewerk je met de zogenaamde visuele tekstverwerker. Het is een beetje vergelijkbaar met bijvoorbeeld Microsoft Word, je ziet direct het eindresultaat van je bewerking en hoeft niet in codes te schrijven. Wil je je nog verder verdiepen in opmaak van de teksten, maken van kopjes, referenties toevoegen en invoegen van plaatjes etcetera met de tekstverwerker? Kijk dan eens in deze handige handleiding voor de visuele tekstverwerker.

Online hulp[bewerken | brontekst bewerken]