Wildeman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Wildeman (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Wildeman.
Der Basler Morgenstreich, Das festliche Jahr in Sitten, Gebräuchen und Festen der germanischen Völker, 1863
Gobelin uit ca. 1470
Afbeelding uit vijftiende eeuw
Wapen van het koninklijk huis van Griekenland

In de heraldiek worden wildemannen, vrijwel naakte, met eikenloof omgorde woestelingen als schildhouders of figuur in het wapen gebruikt. Meestal dragen de wildemannen een houten knots.

Achtergrond[bewerken]

Een van de vele betekenissen is het verwijzen naar de eeuwenoude, Germaanse, herkomst van de familie[bron?] maar geen enkel familiewapen is ouder dan 800 jaar en geen enkel geslacht kan voorouders die vóór het jaar 750 na Christus leefden bewijzen. Vroeger werden ze in beschrijvingen ook wel Hercules genoemd.[1][2] De wildemannen komen veel in wapens voor. De Hohenzollerns laten hun grote wapen door twee wildemannen vasthouden en we treffen ze ook in het hier afgebeelde Wapen van 's-Hertogenbosch aan.

Bij de blazoenering van een wildeman horen alle bijzonderheden beschreven te worden; zoals het dragen van oorringen, kettingen, arm- of voetbanden. Als zij geheel naakt zijn worden de dekkleden om hun heupen en dijen geslagen.[3]

De wildeman komt ook voor in sprookjes zoals IJzeren Hans en Simeliberg van de gebroeders Grimm en in De wildeman uit Overijssel. Zie ook De wildeman van Gaasbeek.

Afbeeldingen[bewerken]

Achternaam[bewerken]

Wildeman is ook een achternaam, onder anderen:

  • Jacob Wildeman, sergeant en het gezicht van het Noordelijk Heilsleger

Voetnoten[bewerken]

  1. De navorscher-Nederlands archief voor genealogie en ..., Volume 18;Volume 1868 bladzijde 238 " Daarbij een Hercules of Wildeman"
  2. Bijdragen voor vaderlandsche geschiedenis en oudheidkunde bladzijde 15, Nijhoff, 1848 "welke men tot hiertoe voor Hercules -beeldjes heeft gehouden, bewezen zijn van laat - middeleeuwsche afkomst te wezen en den zoogenoemden wildeman voor te stellen , die nog als schildhouder in de heraldiek bekend is"
  3. C. Pama Heraldiek en Genealogie, bladzijde 328, uitgeverij: het Spectrum, april 2011]