Wim Wama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wim Wama
Wim Wama (2e van links) op de nieuwjaarsreceptie van Phonogram 02-01-1963
Algemene informatie
Geboortenaam Willem Anton van Wageningen
Geboren 16 november 1918
Overleden 12 juli 1986
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Pseudoniem Wim Wama
Jaren actief 1940-1985
Beroep komiek, acteur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Wim Wama (geboren als Willem Anton van Wageningen, Amsterdam, 16 november 1918Zutphen, 12 juli 1986) was een van de twee komieken van de Wama's, samen met Dick Wama (Dirk van der Maat). Het duo was populair in variétés in de jaren 40, 50 en 60 van de 20e eeuw. In maart 1973 gingen de Wama's uit elkaar. Wim Wama had nadien een carrière als acteur en als stemacteur.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Van Wageningen leerde Van der Maat kennen in het leger, na de mobilisatie in 1939. Ze zaten in het 18e regiment infanterie, gelegerd in Amersfoort. Hij had daarvoor gewerkt als meubelmaker. In 1940 besloten ze een duo te vormen en artiest te worden. Ze sloten zich aan bij de Nederlandsche Kultuurkamer en konden zo in de oorlogsjaren zonder risico ervaring opdoen. Als naam kozen zij de Wama's, naar de eerste twee letters van hun achternamen, Van Wageningen en Van der Maat. Zelf namen zij de pseudoniemen Wim Wama en Dick Wama aan.

Na de oorlog gingen de Wama's verder als beroepsartiesten. Via het radioprogramma De bonte dinsdagavondtrein, waarin ze af en toe optraden, werden ze landelijke bekend, en hierdoor werden ze in de jaren vijftig het meest gevraagde duo binnen het schnabbelcircuit. Ze raakten echter overvleugeld door het duo Johnny & Rijk.[1]

Vanaf de jaren zestig nam de populariteit van variété af, en daarmee ook die van de Wama's. Daarnaast waren ze weinig vernieuwend en in tegenstelling tot bijvoorbeeld De Mounties weinig op televisie te zien. Het duo had in die jaren vooral succes met parodieën op bekende nummers en populaire hits. Rond carnaval 1971 hadden De Wama's nog een hitje met Aha dat is Marie. Daarna gingen ze zich steeds meer richten op theater. Eind 1971 speelden ze kleine rolletjes in het stuk Liefde is Hadjememaar van het Amsterdams Volkstoneel, onder leiding van Beppie Nooij. Hier bleek dat vooral Wim Wama over goede acteerkwaliteiten beschikte. In maart 1973 gingen de Wama's uit elkaar. Ze behielden wel hun artiestennamen.

Solocarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Wim Wama had in de jaren zeventig en tachtig succes als acteur, zowel in het theater als in films. Daarnaast was hij stemacteur. Zo sprak hij onder andere de stem in van Jerom en Krimson in de poppenserie Suske en Wiske, en was hij te horen in hoorspelen waaronder De Brekers en verschillende buitenlandse tekenfilmseries. Zijn grootste toneelrol was in 1984 de rol van Hadjememaar in de remake van de theaterproductie Liefde is Hadjememaar uit 1971. In 1986 zou hij weer de hoofdrol spelen in In Holland staat een huis, maar hij werd ernstig ziek en moest in oktober 1985 afhaken.[2] Zijn rol werd overgenomen door Piet Hendriks.[1]Hij overleed op 67-jarige leeftijd aan kanker.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met hitnotering(en)
in oude hitlijsten
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
maanden
Opmerkingen Bron
Kriminal tango feb 1960 14 1M Muziek Expres Top 15
Liebestraum twist mei 1962 21 1M Tuney Tunes Top 30
Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Aha dat is Marie 23-1-1971 30 2
Met de school een dagje naar buiten 7-10-1972 tip