Naar inhoud springen

Workers Party of Britain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Workers Party of Britain
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijleider George Galloway
Zetels
Lagerhuis
1 / 650
Hogerhuis
0 / 776
Assemblee voor Noord-Ierland
0 / 108
Schots Parlement
0 / 129
Lokale overheid
4 / 21.172
Politie commissarissen
0 / 41
Geschiedenis
Opgericht 2019
Algemene gegevens
Actief in Verenigd Koninkrijk
Aantal leden 2962
Ideologie Socialisme Sociaal-conservatisme
Website www.workerspartybritain.org
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Verenigd Koninkrijk

De Workers Party of Britain (WPB), ook wel de Workers Party of Great Britain (WPGB) of Workers Party GB genoemd, is een Britse politieke partij. De partij werd in 2019 opgericht door George Galloway, die ook de partijleider is. De partij wordt gezien als socialistisch en sociaal conservatief. Sinds februari 2024 heeft de WPB één zetel in het Lagerhuis. Daarnaast heeft de WPB enkele zetels op gemeentelijk niveau, vooral in het noorden van Engeland.

Oprichting en standpunten[bewerken | brontekst bewerken]

De Workers Party of Britain werd in 2019 opgericht door George Galloway, een voormalig Labour-politicus die in het Verenigd Koninkrijk omstreden is vanwege zijn controversiële uitspraken en standpunten. Hij richtte de partij op als reactie op de nederlaag van de Labour Party bij de algemene verkiezingen van 2019, en het aftreden van de links-radicale Jeremy Corbyn als partijleider.

De partij identificeert zich als een socialistische arbeiderspartij die streeft naar een herverdeling van rijkdom en macht ten gunste van werkende mensen. Ze beschrijft zichzelf als economisch radicaal, en wil zich inzetten voor klassenpolitiek. Ze pleit voor wederopbouw van de Britse industrie, 'fatsoenlijke' huisvesting voor iedereen, gratis of goedkoop openbaar vervoer, en een einde aan de wachtlijsten in de gezondheidszorg. De partij is tegen het lidmaatschap van de NAVO en de Europese Unie. Ze ziet zionisme als een gewelddadige racistische ideologie.

De WPB wordt gezien als sociaal conservatief, bijvoorbeeld door het afwijzen van genderzelfidentificatie, en als klimaatsceptisch. Ze verzet zich tegen wat ze ziet als de woke-ideologie.

Verkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

George Galloway, 2024

De partij neemt sinds maart 2021 deel aan plaatselijke en regionale verkiezingen, aanvankelijk zonder succes. In 2021 stond Galloway voor de WPB kandidaat bij tussentijdse verkiezingen voor het Lagerhuis in het district Batley and Span. Hij werd niet gekozen. Op 29 februari 2024 had hij wel succes bij tussentijdse verkiezingen in Rochdale; daarmee werd hij het eerste Lagerhuislid voor de Workers Party of Britain.

In maart 2024 kreeg de WPB in Hounslow haar eerste gemeenteraadslid toen een geschorste Labourpoliticus zich bij de partij aansloot. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van mei 2024 stelde de partij 33 kandidaten. Vier van hen werden verkozen: twee in Rochdale, één in Calderdale en één in Manchester.

Galloway had aangekondigd dat de partij van plan was om bij de eerstkomende Lagerhuisverkiezingen in elk van de 650 districten een kandidaat te stellen. Hij beschreef de Labourpartij als de "grootste vijand" van zijn partij en zei dat de WPB vooral Labourzetels in het vizier zou hebben. Uiteindelijk stelde de WPB voor de Lagerhuisverkiezingen van 2024 152 kandidaten. Galloway is zelf herkiesbaar in Rochdale. In het verkiezingsprogramma zet de WPB in op armoedebestrijding en sociale huisvesting. De partij belooft de renationalisatie van nutsbedrijven, gratis schoolmaaltijden voor alle kinderen, gratis volwassenenonderwijs, en een referendum over de monarchie en evenredige vertegenwoordiging.