Yaoundé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Sint Aldegonde (overleg | bijdragen) op 29 jan 2020 om 16:02. (Repareer link naar doorverwijspagina met Zeusmodus, UdineUdine (stad))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Yaoundé
Stad in Kameroen Vlag van Kameroen
Yaoundé (Kameroen)
Yaoundé
Coördinaten 3° 52′ NB, 11° 31′ OL
Algemeen
Inwoners
(11 november 2005)
1.817.524
Hoogte 1000 m
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Yaoundé is de politieke hoofdstad van het Centraal-Afrikaanse land Kameroen en heeft 1.817.524 inwoners.[1] Het is de op een na grootste stad van Kameroen, na Douala. De stad is gelegen in het heuvelachtige westen van Kameroen, op zo’n 160 kilometer van de Atlantische Oceaan. Door de ligging op 1000 meter hoogte heeft deze stad een mild klimaat met een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Op economisch vlak wordt Douala meestal beschouwd als hoofdstad, dit door de economisch zeer belangrijke haven.

Geschiedenis

Yaoundé werd in 1888 door Duitse handelaars gesticht als uitvalsbasis voor de handel in ivoor en als een landbouwkundig onderzoekscentrum. Het werd bezet door Belgische troepen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog en na de oorlog werd het de hoofdstad van Frans-Kameroen. Sinds de onafhankelijkheid is het de hoofdstad van de republiek Kameroen.

Klimaat

Yaoundé heeft een Tropisch savanneklimaat, wat betekent dat het lanbd een tropisch klimaat heeft, maar wel een duidelijk droog seizoen kent. Dit droge seizoen loopt van december tot februari. Deze drie maanden kennen gemiddeld niet meer dan 4 dagen neerslag per maand, terwijl het in de andere maanden er minimaal 11 zijn. De natste maand is oktober, waar gemiddeld 293,6 millimeter neerslag valt. De gemiddelde temperatuur door het hele jaar heen is 24.2°C en blijft door het hele jaar heen vrij stabiel, met februari (25,7°C) als warmste en augustus (22,9°C) als koudste maand. [2]

Stedenbanden

Bekende inwoners van Yaoundé

Geboren

Zie de categorie Yaoundé van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.