Zilte zegge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zilte zegge
Vrouwelijke aar
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Cyperaceae (Cypergrassenfamilie)
Geslacht:Carex (Zegge)
soort
Carex distans
L. (1759)
2 = Zilte zegge
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zilte zegge op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De zilte zegge (Carex distans) is een overblijvend kruid dat behoort tot de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en stabiel of toegenomen. De plant komt van nature voor in Europa, Noord-Afrika, Zuidwest-Azië, Madeira en de Azoren. De soort is als adventief verder verspreid naar Noord-Amerika. Het aantal chromosomen is 2n = 68, 70-72 of 74.

De plant wordt 30 - 60 cm hoog en vormt dichte pollen. De stengels zijn dun en stomp driekantig. De vlakke, licht- tot grijsgroene bladeren zijn 3 - 5 mm breed en hebben 1 - 2 cm lange bladscheden. Het tongetje is 2 - 3 mm lang. De onderste bladscheden zijn oranjebruin tot donkerbruin en soms rood gevlekt en vezelen.

Zilte zegge bloeit in mei en juni. De schutbladen vormen een lange schede en zijn korter dan de bloeiwijze. De mannelijke aar is 20–32 mm lang, 2 - 4 mm breed en de 2 - 3 vrouwelijke aren zijn 30 mm lang en 3 - 5 mm breed. De mannelijke aar staat eindelings aan de bloeiwijze met daaronder de ver uit elkaar staande vrouwelijke aren. De vrouwelijke bloemen hebben drie stempels. De bruine, 3 - 4 mm lange kafjes hebben meestal een korte stekelpunt, een smalle vliezige rand en een groene middennerf (kiel). Het 4 - 5 mm lange, geelgroene, bruin gespikkelde, eivormige, generfde (drie nerven), kale urntje heeft een tweetandige, 1 – 1,4 mm lange, schuinomhoog staande, gestekelde snavel. De tanden van de snavel zijn aan de binnenkant ruw. Het urntje is een soort schutblaadje dat geheel om de vrucht zit.

De vrucht is een driekantig nootje.

Mannelijke aar aan de top

Zilte zegge komt voor op zilte strandvlakten en in brakke duinvalleien.

Namen in andere talen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Duits: Entferntährige Segge
  • Engels: Distant Sedge
  • Frans: Laîche distante, Laîche à épis distants

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Carex distans van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.