Naar inhoud springen

Voszegge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voszegge
Voszegge
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Cyperaceae (Cypergrassenfamilie)
Geslacht:Carex (Zegge)
soort
Carex vulpina
L. (1753)
Voszegge
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Voszegge op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De voszegge (Carex vulpina) is een polvormende, vaste plant die behoort tot de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeldzaam en matig afgenomen. In Nederland komt de plant voor langs de Maas en de Oude IJssel.

De plant wordt 30-100 cm hoog en heeft zeer scherp driekantige, 3-7 mm brede stengels, waarvan de zijden enigszins hol zijn. De plant heeft geen wortelstok. De heldergroene bladeren zijn 6-10 mm breed met een scherpe, platte punt, waarvan de onderste bladscheden zwartbruin zijn en vezelig verweren. De opstaande randen van het tongetje steken buiten de bladrand uit. De breedte van het tongetje is groter dan de lengte.

De voszegge bloeit in mei en juni. De bloeiwijze is een roodbruine aar. De aren met de mannelijke bloemen staan boven de aren met vrouwelijke bloemen. De kafjes zijn donkerbruin en hebben een groene kiel. De urntjes zijn recht of schuin afstaand. Het bruine, 4-4,5 mm lange urntje is dof en alleen aan de buitenzijde zitten nerven. De snavel van het urntje is aan de rugzijde veel dieper gespleten dan aan de buikzijde. Een urntje is een soort schutblaadje dat geheel om de vruchten zit. Het vruchtbeginsel heeft twee stempels.

De vrucht is een lensvormig nootje.

De plant komt voor op natte, kalkarme rivierklei aan waterkanten, in moerassen en natte hooilanden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Carex vulpina op Wikimedia Commons.