Dwergzegge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dwergzegge
Dwergzegge
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Cyperaceae (Cypergrassenfamilie)
Geslacht:Carex (Zegge)
Soort:Carex oederi
Ondersoort
Carex oederi subsp. oederi
Flora Batava
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De dwergzegge (Carex oederi subsp. oederi, synoniemen: Carex serotina, Carex viridula subsp. viridula, Carex scandinavica) is een overblijvend kruid dat behoort tot de cypergrassenfamilie (Cyperaceae) en wordt vaak verward met de geelgroene zegge. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend en stabiel of toegenomen. De plant komt van nature voor in Europa en Noord-Amerika. Het aantal chromosomen is 2n = 70 of 72.

De plant wordt 5-30 cm hoog en vormt dichte polletjes. De stengels zijn rechtopstaand, glad en stomp driekantig. De gootvormige bladeren zijn 1-2 mm breed. De onderste bladscheden zijn strokleurig, lichtbeige of wit.

De hoofdbloei van de dwergzegge valt in mei, juni en juli. In augustus, september en oktober komen ook bloeiende planten voor. Er zijn twee tot vier vrouwelijke aren met een mannelijke aar aan de top van de stengel. In het midden van de bloeistengel komen meestal geen vrouwelijke aren voor. De mannelijke aar is zittend of heeft een korte steel. De vrouwelijke aren zijn 5- 8 (10) mm lang en 4-5 mm breed. De schede van het onderste schutblad heeft geen aanhangsel. De vrouwelijke bloemen hebben drie stempels. Het 1,5-3 mm lange, driekantige, omgekeerd-eivormige, geelgroene later goudgroene, kale urntje heeft een tweetandige, 0,5-1 mm lange, slechts weinig omlaag geknikte snavel. Het urntje is een soort schutblaadje dat geheel om de vrucht zit.

De vrucht is een driekantig nootje.

Dwergzegge komt voor op natte, zoete tot brakke, matig voedselrijke grond vooral in duinvalleien en op groene stranden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Carex oederi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.