Zonnestein (sneltramhalte)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zonnestein
Afkorting ZNS
Plaats Amstelveen
Opening 1 december 1990
Perrons 2
Perronsporen 2
Metrolijn(en)  51 
Tramlijn(en) 5
Vervoerder(s) GVB
Coördinaten 52° 19′ NB, 4° 52′ OL
Zonnestein (sneltramhalte) (metro van Amsterdam)
Zonnestein (sneltramhalte)

Locatie van het metrostation

Portaal:  Openbaar vervoer

Zonnestein is een sneltramhalte van de Amsterdamse metro in Amstelveen. De halte is qua opzet exact hetzelfde als de sneltramhalte Kronenburg en Van Boshuizenstraat. De haltes Arent Janszoon Ernststraat en De Boelelaan/VU hebben ook een verhoogd sneltramgedeelte en een laag tramgedeelte met zijperrons, maar bij deze haltes stopt de sneltram zuidelijker dan de tram, terwijl dit bij Zonnestein en Kronenburg andersom is.

Op de halte stoppen sneltram 51 en tramlijn 5. Lijn 5 rijdt vanaf het Westergasfabriek richting Amstelveen, lijn 51 rijdt vanaf Amsterdam Centraal richting Amstelveen.

Lijn 5[bewerken]

Lijn 5 rijdt als tram door de binnenstad van Amsterdam via het Leidseplein, het Museumplein, en de Beethovenstraat. Zijn eindpunt is bij het Stadshart van Amstelveen.

Lijn 51[bewerken]

In de richting van Amsterdam Centraal rijdt lijn 51 tot station Zuid als sneltram. Vanaf station Zuid rijdt lijn 51 als metro naar het eindpunt Amsterdam Centraal. Tot station Amsterdam Amstel doet hij dat bovengronds, daarna ondergronds.

Halte Zonnestein ligt aan de Beneluxbaan naast winkelcentrum Kostverlorenhof.

Toekomst[bewerken]

In de plannen voor de vernieuwde Amstelveenlijn, die in 2020 gereed moet zijn en waarvan de werkzaamheden in 2018 zullen starten, zal de kruising van Beneluxbaan en Zonnestein ongelijkvloers worden gemaakt. Op maaiveldniveau wordt een rotonde aangelegd voor afslaand verkeer. De doorgaande rijstroken van Beneluxbaan en de vernieuwde halte Zonnestein komen daarbij verdiept te liggen, in een open tunnelbak.[1]