Zonnestein (sneltramhalte)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amsterdamse metro
Zonnestein
Afkorting ZNS
Plaats Amstelveen
Opening 1 december 1990
Sluiting 3 maart 2019[1]
Heropening 2020
Perrons 2
Perronsporen 2
Metrolijn(en)  51 
Tramlijn(en) 5
Vervoerder(s) GVB
Coördinaten 52° 19′ NB, 4° 52′ OL
Zonnestein (sneltramhalte) (metro van Amsterdam)
Zonnestein (sneltramhalte)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Zonnestein is een tijdelijk opgeheven tramhalte van de Amsterdamse tram en voorheen sneltramhalte van de Amsterdamse metro.

Op de halte stopt(e) tramlijn 5. Van 1990 tot 2019 stopte hier ook sneltram 51. De halte ligt in de middenberm van de Beneluxbaan naast winkelcentrum Kostverlorenhof. Tot 3 maart 2019 was er een 65 meter lang hoog gedeelte voor lijn 51 en een 30 meter lang laag gedeelte voor lijn 5.

Op 3 maart 2019 werd de halte tijdelijk opgeheven en voor lijn 5 is een tijdelijke vervangende halte "Biesbosch" ingesteld (die al werd geopend bij het tijdelijk opheffen van halte Kronenburg). De halte ligt ter hoogte van Biesbosch.

De halte is qua opzet exact hetzelfde als de sneltramhaltes Kronenburg en Van Boshuizenstraat. De haltes A.J. Ernststraat en De Boelelaan/VU hebben ook een verhoogd sneltramgedeelte en een laag tramgedeelte met zijperrons, maar bij deze haltes stopt de sneltram zuidelijker dan de tram, terwijl dit bij Zonnestein en Kronenburg andersom is. Lijn 5 rijdt vanaf de Van Hallstraat via het Leidseplein, het Museumplein, en de Beethovenstraat naar het Stadshart van Amstelveen.

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

In de plannen voor de vernieuwde Amstelveenlijn, die in 2020 gereed moet zijn en waarvan de werkzaamheden in voorjaar 2019 zijn gestart, wordt de kruising van Beneluxbaan en Zonnestein ongelijkvloers gemaakt. Op maaiveldniveau wordt een rotonde aangelegd voor afslaand verkeer. De doorgaande rijstroken van Beneluxbaan en de vernieuwde halte Zonnestein komen daarbij verdiept te liggen, in een open tunnelbak.[2]