Zwarte kaketoe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Palmkaketoe
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Palm Cockatoo.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie:Cacatuidae (Kaketoes)
Geslacht:Probosciger
Soort
Probosciger aterrimus
(Gmelin, 1788)
Afbeeldingen Palmkaketoe op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Palmkaketoe op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels
Illustratie door Bik(?) - Natuurkundige Commissie

De zwarte kaketoe ook wel (naar het Engels) palmkaketoe genoemd (Probosciger aterrimus) is een vogel uit de orde papegaaiachtigen. Het is de enige soort uit het geslacht Probosciger waarvan er vier ondersoorten voorkomen.

Kenmerken[bewerken]

De lichaamslengte bedraagt 60 cm en het gewicht 1 kg. De kleur is overwegend zwart met helderrode wangen en een zwarte kuif van opvallend lange smalle veren. Dit is bij beide geslachten gelijk. Onder de ogen is de naakte huid rood of roze. De ogen zijn donkerbruin, de poten en snavel zijn zwart.

Leefwijze[bewerken]

Als voedsel gebruiken ze noten, zaden, vruchten, bladknoppen en mogelijk insecten en hun larven. Vruchten en zaden met harde schalen worden met de enorme haaksnavel geopend.

Voortplanting[bewerken]

De nestplaatsen bestaan uit holten in dikke takken en dode bomen. Het vrouwtje legt slechts één ei, dat door beide vogels wordt bebroed. De broedtijd bedraagt 30 dagen. Het jong verlaat na 15 weken het nest maar wordt door de oudervogels nog lange tijd bijgevoerd.

Buiten de broedtijd leven deze vogels in kleine groepen.

Voorkomen en leefgebied[bewerken]

Het leefgebied van deze kaketoes is op de Aru-eilanden, Papoea-Nieuw-Guinea, Provincie Papoea in Indonesië en het schiereiland Kaap York Australië voornamelijk in tropische regenwouden, moerasgebieden en savannen met boomgroepen.

Bedreiging en bescherming[bewerken]

De zwarte kaketoe is geen bedreigde soort, maar de aantallen nemen wel geleidelijk af, onder andere door inkrimping van het leefgebied. In Australië is de vogel een beschermde diersoort krachtens de Queensland Nature Conservation Act van 1992. De soort wordt tegen vangst voor de handel beschermd door het CITES-verdrag, maar deze vogel is erg geliefd in de siervogelhandel, waardoor illegale handel in landen als Indonesië voorkomt.[1][2]

Ondersoorten[bewerken]

In Australië en delen in het zuiden en westen van Nieuw-Guinea (eiland Japen) zouden zowel de ondersoort P. a. stenolophus als P. a.macgillvrayi voorkomen. Over de ondersoortstatus van deze twee is daarom geen consensus.

  • P. a. stenolophus (Japen, noordelijk en oostelijk Nieuw-Guinea)
  • P. a. macgillvrayi (zuidelijk Nieuw-Guinea en het Kaap York-schiereiland (noordoostelijk Australië)
  • P. a. aterrimus (de nominaat, komt voor op de Aru-eilanden en Misool)
  • P. a. goliath (westen, midden en zuidoosten van Nieuw-Guinea)

Externe link[bewerken]