Eenigenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eenigenburg
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Schagen Schagen
Coördinaten 52°44'35"NB, 4°43'34"OL
Algemeen
Inwoners 200
Detailkaart
Kaart van Eenigenburg
Locatie in de gemeente Harenkarspel
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Eenigenburg is een dorp in de gemeente Schagen, in de provincie Noord-Holland. Het dorp had in 2005 ongeveer 187 inwoners.

Surmerhuizerweg Eenigenburg, gemeente Schagen

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1289 werd het dorp vermeld als Eini(g)hborch, in 1323 als Enigheburch, in 1478 als Enichburch en in 1600 als Eenighenburch. De naam is echter veel ouder. In het Oudfries is het Eeninge, van Ee = water en Nige = vlakbij. Vlak bij de pas in 1597 ingepolderde Zijpe dus.

Floris V van Holland (1254-1296) liet na zijn overwinning op de West-Friezen vanaf 1282 als dwangburcht het kasteel Huis te Nuwendoren bouwen, dat vanaf 1367 uit de archieven is verdwenen. De overwinning van 1282 op de West-Friezen wordt hier elk jaar in de zomer gevierd tijdens een middeleeuws festival. Op een stuk land onder Eenigenburg met de veldnaam "Nieuwe Deuren", wat een verbastering was van "Nyewendoren", werden in 1948 de resten van het kasteel herontdekt. Van het kasteel zijn nadien de funderingen en de grachten hersteld. Een revitalisering, met enig heropgebouwd muurwerk en een hoofdtoren in staal als uitkijktoren, is in 2011 afgerond.

De huidige kerk stamt uit 1792 en is gebouwd op een terp die waarschijnlijk in de 14e eeuw is aangelegd en die mogelijk een restant is van een deels afgegraven, grotere terp. In de kerk bevindt zich een klok uit 1505, een preekstoel uit 1698 en een uniek orgel gebouwd door Schölgens uit 1876. Rond 1400 heeft de voorganger St. Salvador in een eerdere kerk gestaan.[bron?] De kerk is in 1992 gerestaureerd; het orgel in 1994.

Zie Hervormde Kerk (Eenigenburg) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Kerk van Eenigenburg, gemeente Schagen

Tot eind 19e eeuw omvatte Eenigenburg ook de buurtschap Surmerhuizen, dat altijd tot het dorp Eenigenburg werd gerekend, maar dat een eigen buurtje vormde binnen het gebied dat Eenigenburg werd genoemd. Uiteindelijk verdween Surmerhuizen als afzonderlijk buurtje en nu herinneren alleen de straatnaam Surmerhuizerweg en het plaatselijke Museum Surmerhuizen aan de Kerkweg nog aan de vroegere buurtschap.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De ruïne van kasteel Nuwendoren.
  • Het museum Surmerhuizen.
  • Buste van Albert van Dalsum bij het Museum Historisch Harenkarspel dichtbij zijn graf.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Eenigenburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.