Aéroport de Paris-Charles de Gaulle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Charles de Gaulle
Logo
Luchthaven Parijs-Charles de Gaulle
IATA: CDG ICAO: LFPG
Algemene informatie
Geopend 1974
Type publiek
Eigenaar Aéroports de Paris
Plaats Parijs
Hoogte 119 m
Coördinaten 49° 1′ NB, 02° 33′ OL
Website (fr) (en) Paris Aéroport
Locatie in Frankrijk
Aéroport de Paris-Charles de Gaulle (Frankrijk)
Aéroport de Paris-Charles de Gaulle
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
08L/26R 4215 m asfalt
08R/26L 2700 m beton
09L/27R 2700 m asfalt
09R/27L 4200 m asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De internationale luchthaven Parijs-Charles de Gaulle, Frans: Aéroport de Paris-Charles de Gaulle, die ook als Roissy of alleen Charles de Gaulle bekendstaat, is een van twee grote vliegvelden bij Parijs. Het andere vliegveld is Orly. Parijs-Charles de Gaulle is het thuisvliegveld voor Air France. De luchthaven is naar Charles de Gaulle genoemd en is onderdeel van het beursgenoteerde Aéroports de Paris. Het vliegveld heeft drie terminals en vier startbanen. Dat zijn twee keer een terminal en een doublet van een start- en een landingsbaan. De derde terminal heeft een capaciteit, die kleiner is dan van de twee andere terminals.

Parijs had aan het begin van de jaren 60 twee grote vliegvelden, Orly en Paris-Le Bourget. Men voorzag dat de capaciteit van deze twee vliegvelden niet meer voldoende zou zijn, dus werd er in 1964 besloten dat er een nieuw vliegveld moest komen. Dat werd luchthaven Parijs-Charles de Gaulle. Het werd in dezelfde richting van het centrum aangelegd als Le Bourget, dat op 13 km van Parijs ligt, en in 1974 werd geopend. Le Bourget heeft sindsdien voor het luchtverkeer een ondergeschikte rol gekregen.

Parijs-Charles de Gaulle ligt ongeveer 25 km ten noordoosten van Parijs, dicht bij Roissy. Dat is buiten de agglomeratie van Parijs, in de regio Île-de-France. Het vliegveld is met de RER en TGV vanuit het centrum van Parijs in 45 minuten te bereiken, naar Disneyland Paris is het 10 minuten en naar Rijsel en Brussel een uur.

Een gecharterde Concorde van de Air France, bezig met vlucht Air France-vlucht 4590, stortte op 25 juli 2000 kort na de start van Paris-Charles de Gaulle neer. Daarbij kwamen alle inzittenden en vier personen op de grond om het leven.

Parijs-Charles de Gaulle is na London Heathrow Airport het grootste vliegveld van Europa en het is de belangrijkste internationale luchthaven van Frankrijk. Er werden 198.000 passagiers en 5.400 ton vracht per dag vervoerd in 2018.[1]


Vanwege een beveiligingsprobleem met de MediaWiki Graph-software is het momenteel niet mogelijk deze grafiek weer te geven. Zodra de software is bijgewerkt zal de grafiek vanzelf weer zichtbaar worden.


Luchtvaartmaatschappijen[bewerken | brontekst bewerken]

FlyOne Armenia

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Aéroport Paris-Charles-de-Gaulle op Wikimedia Commons.