AirAsia X

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
AirAsia X
IATA

AK

ICAO

AXM

Roepletters

ASIAN EXPRESS

Vliegtuig van AirAsia X
Vliegtuig van AirAsia X
Opgericht 17 mei 2007
Hubs Kuala Lumpur International Airport
Vloot 11 (+ 26 besteld)
Bestemmingen 13
Frequent flyer-programma BIG
Moederbedrijf AirAsia
Hoofdkantoor Sepang
Sleutelfiguren Azran Osman Rani (CEO)
Website www.airasia.com
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

AirAsia X is een Maleisische luchtvaartmaatschappij met als thuisbasis Kuala Lumpur. Ze is het long haul merk van moederbedrijf AirAsia. Anderzijds is er ook een Thaise variant met de toepasselijke naam Thai AirAsia X voor long haul diensten en Thai AirAsia voor short haul diensten.

AirAsia X voert vluchten uit waarvan de vliegtijd langer dan 4,5 uur is. Deze vluchten worden uitgevoerd met een A330-300 of een A340-300. AirAsia X voert vooral vluchten uit naar Australië en Azië. AirAsia X vloog tot januari 2012 ook naar Londen en Parijs maar moest, naar eigen zeggen, stoppen met deze vluchten omwille van te hoge brandstofkosten. AirAsia CEO Tony Fernandes had in december 2013 in een interview met het nieuwsmagazine Les Echos laten verstaan dat de dienst naar Londen en/of Parijs hervat konden worden (door AirAsia X of Thai AirAsia X) mits brandstofkosten stabiel zouden blijven. Tot op heden is hier echter niets meer over vernomen.

De luchtvaartmaatschappij is in 2007 opgericht en heeft een vloot van twintig toestellen waarvan 18 keer een A330-300 en twee keer een A340-300. Daarnaast is er nog een bestelling van nog eens 49 toestellen waarvan 10 de nieuwe Airbus A350.


Bronnen, noten en/of referenties