Anna (2019)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anna
Anna
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline "Never Make the Weapon the Target"
Regie Luc Besson
Producent Luc Besson
Marc Shmuger
Artemio Benki
Blanche Neumann
Scenario Luc Besson
Hoofdrollen Sasha Luss
Muziek Eric Serra
Montage Julien Rey
Cinematografie Thierry Arbogast
Productiebedrijf Summit Entertainment
EuropaCorp
TF1 Films Production
Distributie Vlag van België Belga Films
Vlag van Nederland Independent Films
Première 19 juni 2019 (Fillipijnen, Taiwan)
Genre actiefilm, thriller
Speelduur 119 minuten
Taal Engels, Russisch
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Canada Canada
Vlag van Rusland Rusland
Budget US$ 30 miljoen
Opnamelocaties Belgrado, Moskou
Opbrengst US$ 31,6 miljoen
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Anna is een Frans-Amerikaanse actiethriller uit 2019. De film werd geschreven en geregisseerd door Luc Besson. De Russische actrice Sasha Luss vertolkt de titelrol.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In 1985 worden zeven CIA-agenten die een moordaanslag op de directeur van de KGB beraamden gevat. Lenny Miller krijgt de hoofden van zijn team in kartonnen dozen toegestuurd.

In 1987 zit Anna met haar gewelddadige en misdadige man aan de grond als ze door KGB-agent Alex Tchenkov wordt gerecruteerd. Door haar schoonheid wordt ze na een jaar opleiding onder het mom van een fotomodel in Parijs gestationeerd. Daar krijgt ze van haar supervisor Olga opdrachten om personen te liquideren.

Tijdens een van haar opdrachten wordt ze echter onderschept door Miller die haar inlijft als dubbelagent. Miller draagt haar op persoonlijk de directeur van de KGB uit de weg te ruimen. In ruil wordt haar de vrijheid op Hawaï beloofd. Olga weet echter dat Anna voor de CIA werkt maar laat haar de opdracht uitvoeren.

Later spreekt Anna met Alex en Miller tegelijk af in Parijs. Beiden krijgen gestolen gegevens van de KGB en de CIA terug als ze haar laten gaan. Vervolgens helpt Olga haar haar eigen dood in scene te zetten. Olga zelf wordt benoemd als de nieuwe directeur van de KGB en verwijdert Anna's dossier.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgave en ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 werd Luc Besson, de maker van de film, door verschillende actrices beschuldigd van seksueel misbruik en verkrachting. Het uitbrengen van de film werd gedurende het onderzoek hiernaar uitgesteld. Hoewel geen aanklacht volgde werd Anna door de grote commotie omtrent de MeToo-beweging op dat moment met minimale publiciteit uitgebracht.[1]

Anna werd eerst uitgebracht in de Fillipijnen en Taiwan op 19 juni 2019. In de Verenigde Staten verscheen de film op 21 juni, in Frankrijk op 10 juli en in Nederland op 12 september. De film, die zo'n 30 miljoen dollar had gekost, bracht ruim 31 miljoen dollar op aan de bioscoopkassa's.

Ook de kritieken waren eerder negatief. Op IMDb behaalt Anna 6,6 op 10.[2] De critici bij Rotten Tomatoes gaven 33 procent en die bij Metacritic 40 procent.[3][4]