Ar-Raqqah

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat de stad Ar-Raqqah. Voor het gelijknamige gouvernement, zie Ar-Raqqah (gouvernement).
Ar-Raqqah
Plaats in Syrië Vlag van Syrië
Ar-Raqqah
Ar-Raqqah
Situering
Gouvernement Ar Raqqah
District Ar-Raqqah
Coördinaten 35° 57′ NB, 39° 1′ OL
Algemeen
Inwoners (2008) 191.784
Hoogte 250 m
Foto's
ArRaqqahRoofTops.jpg
Portaal  Portaalicoon   Azië

Ar-Raqqah (ook Raqqa of Rakka) is in Syrië de hoofdstad van het gouvernement Ar Raqqah. De stad telt 191.784 inwoners (2008).

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van Raqqa gaat terug tot de Seleuciden. Ten tijde van het Romeinse Rijk heette de stad Callinicum. In die tijd, en in de aansluitende Byzantijnse periode was het een belangrijke vesting op de frontlinie met het Perzische rijk van de Sassaniden. Van deze periode is echter weinig bewaard gebleven in de stad.

Tijdens de Abbasidenperiode was Ar-Raqqa de zomer-hoofdstad. Uit deze periode zijn nog aanwezig: de Bagdad-poort of de Bab Bagdad en de half cirkelvormige stadsmuren. Twee derde van deze 6 meter dikke muren staan nog recht; er waren torens om de 35 meter. De stad werd ontworpen volgens hetzelfde cirkelvormige plan als Bagdad zelf. De Bagdad-poort maakte deel uit van de stadsmuur. De invloed van de Mesopotamische bouwkunst is zichtbaar in het decoratieve gebruik van gebakken tegels.

In de dertiende eeuw werd Raqqa vernield door de Mongolen en geraakte grotendeels ontvolkt. Pas sinds de jaren 1960 is de bevolking terug toegenomen. Elementen welke deze bevolkingstoename bevorderden waren de bouw van de Ath-Thawradam op de Eufraat en de promotie van de stad tot provinciehoofdplaats.

IS-terreur[bewerken]

In maart 2013 viel de stad tijdens de Syrische Burgeroorlog in handen van het aan Al-Qaida gelieerde Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS). ISIS vernietigde verscheidene historische gebouwen in de stad, en vestigde haar hoofdkwartier in de voormalige Armeense kerk. ISIS richtte direct een sharia-rechtbank in. In het centrum vonden regelmatig publieke executies plaats. Veel christenen en Alawieten ontvluchtten de stad. De achtergebleven christenen moesten als dhimmi de djizja betalen, de Islamitische belasting om in stilte de eigen godsdienst te mogen belijden. Ook de Soennitische bevolking kreeg te maken met terreur van de (voornamelijk buitenlandse) strijders van ISIS; zo werd in februari 2014 een meisje door steniging gedood enkel omdat zij een Facebook account had.[1] In april 2014 zouden ten minste twee mannen zijn gekruisigd op het centrale plein.[2] Ook vernietigde ISIS enkele islamitische gebedshuizen. ISIS claimde de tempel voor Owais al-Qarni opgeblazen te hebben, maar op de video was duidelijk te zien dat het om een maquette ging. Nadat de strijders met hoongelach waren ontvangen zouden zij alle aanhangers van Owais al-Qarni hebben geëxecuteerd. Uiteindelijk vernietigden zij daadwerkelijk de moskee.[3]

Op 25 juli 2014 viel ISIS de legerbasis ten noorden van Raqqa aan en vermoordde alle soldaten die er gestationeerd waren. Tientallen van hen werden onthoofd, en hun hoofden werden op palen gespietst en aan elektriciteitskabels opgehangen in het centrum van de stad.[4]

Toen IS op 29 juni 2014 een kalifaat had uitgeroepen werd Al Raqqa benoemd tot hoofdstad van het IS-kalifaat.

Geboren[bewerken]

Archeologie[bewerken]

Galerij[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties