Jabhat al-Nusra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
جبهة النصرة لأهل الشام
Flag of Jabhat al-Nusra.jpg
Oprichting 23 januari 2012
Hoofdkantoor Deir ez-Zor
Actief in gebieden Syrië en Libanon
Leider Abu Mohammad al-Jawlani
Abu Anas al-Sahaba
Ideologie Salafisme
Takfirisme
Jihadisme
Antiwesters
Doelstelling Verdrijven troepen Assad
Stichting van een islamitische staat in Syrie
Status Jabhat al-Nusra staat op de terreurlijst van Syrië, Turkije, Rusland, de EU en de VS
Methoden Reguliere oorlogsvoering
Onderdrukking van religieuze minderheden
Aanslagen op overheidsgebouwen

Jabhat al-Nusra of Al-Nusra Front (Arabisch: جبهة النصرة لأهل الشام) is een gewapende groepering gelinkt aan al Qaida, die sinds 23 januari 2012 actief is in de Syrische burgeroorlog. Hoewel zeker niet de grootste rebellengroep, een duizendtal strijders, neemt haar invloed snel toe. Leden van de organisatie zijn constant actief in de vuurlinie. De organisatie is bekend geworden, niet alleen omwille van hun militaire successen, maar tevens vanwege hun wreedheid tegenover hun tegenstanders. De leiders zijn Abu Mohammed al-Golani en Abu Anas al-Sahaba.

De organisatie is door de regeringen van Syrië, Turkije, Rusland en de VS en door de EU aangeduid als een terroristische groepering.

Ideologie[bewerken]

Jabhat al-Nusra is een groepering die te situeren is bij de radicale islam, jihadisten die de strijd voor de islam voor ogen hebben met de stichting van een kalifaat als einddoel. Hierbij is de val van Bashar al-Assad slechts een tussenstap.

Perceptie door anderen[bewerken]

Aanvankelijk stonden de Syrische rebellen van onder andere het Vrij Syrisch Leger afkerig tegenover hen, uit angst de revolutie tegen Assad te compromitteren als moslimextremisme. Door de onverschillige houding van het westen verdwijnt deze angst meer en meer. Af en toe zijn er gecoördineerde acties.

De soennitische burgerbevolking van Syrië wordt door hen - naar eigen zeggen - ongemoeid gelaten, in tegenstelling tot sommige andere rebellengroepen en de Syrische regeringstroepen van president Assad. Meer nog, dikwijls verzorgen ze voedseltransporten en zorgen voor watervoorzieningen, waardoor ze een zekere populariteit genieten onder radicaal islamitische sympathisanten.

De alawitische, sjiitische, Koerdische en christelijke Syrische burgers vormen doelwitten van wreedheden en willekeurige moorden en straffen door Jabhat al-Nusra. De gewapende groepering wordt beschuldigd van massale verkrachtingen, massale onthoofdingen, marteling en religieuze zuiveringen.[1] De groepering wordt in verband gebracht met onthoofdingen en ontvoeringen van alawitische en christelijke geestelijken.[2] Jabhat al-Nusra wordt direct verantwoordelijk gehouden voor de grootschalige afslachting van ongewapende christelijke Syrische burgers in de provinciestad Sadad in het gouvernement Homs na een militair offensief.[3]

Bronnen, noten en/of referenties