Arubaanse ratelslang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Arubaanse ratelslang
IUCN-status: Kritiek[1] (1996)
Aruba Island Rattlesnake Image 005.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Serpentes (Slangen)
Familie: Viperidae (Adders)
Onderfamilie: Crotalinae (Groefkopadders)
Geslacht: Crotalus
Soort: Crotalus durissus
Soort
Crotalus durissus unicolor
Lidth de Jeude, 1887
Afbeeldingen Arubaanse ratelslang op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Arubaanse ratelslang op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Arubaanse ratelslang (Crotalus durissus unicolor) is een slang uit de familie adders (Viperidae) en de onderfamilie groefkopadders (Crotalinae).[2] Het is tegenwoordig een ondersoort van de Zuid-Amerikaanse ratelslang (Crotalus durissus), maar de slang werd lange tijd als aparte soort gezien. In het Papiaments en Spaans staat de slang bekend onder de naam cascabel.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De totale lichaamslengte is ongeveer 1 meter, de kleur is bruin, er zijn drie variaties: geelbruin, oranjebruin en grijsbruin. Op de rug is een vage ruittekening aanwezig, de buikzijde is lichter. De kop is net als bij alle adders pijlvormig en duidelijk afgesnoerd van de rest van het lichaam.

Verspreiding[bewerken]

De Arubaanse ratelslang is endemisch in Aruba, het eiland behorend tot het Koninkrijk der Nederlanden voor de kust van Venezuela. De habitat bestaat uit droge omgevingen met een zanderige ondergrond, waar de slang door de lichtbruine kleur niet opvalt.

Algemeen[bewerken]

De Arubaanse ratelslang is veel minder agressief dan de meeste andere ratelslangen. De lange isolatie op het eiland en het feit dat hier geen natuurlijke vijanden van de slang voorkomen, hebben ertoe geleid dat de slang niet schuw is en meestal alleen bijt als de slang wordt beetgepakt.

Het gaat niet goed met de slang, in 1995 werd de totale wildpopulatie op zo'n 225 exemplaren geschat. De slang staat te boek als zeer ernstig bedreigd, het verspreidingsgebied is slechts 12 km² groot. Bedreigingen zijn menselijke expansie en de daarmee gepaard gaande toename van het verkeer waardoor vele dieren worden doodgereden. Ook vertrapping door vee, het doden van slangen bij huizen en met name predatie door dieren die zijn geïntroduceerd, zoals honden en katten, worden direct of indirect veroorzaakt door de mens.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

Bronnen

  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Crotalus durissus - [1] Geconsulteerd 1 november 2012
  • ARKive