Balkenbrij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Recept balkenbrij
Panhas, een Duits gerecht dat gerelateerd is aan Balkenbrij
Panhas, een Duits gerecht dat gerelateerd is aan Balkenbrij
Ingrediënten
Bereidingswijze

De ribbetjes en ander slachtafval in een grote pan met water lang laten koken en kruiden met laurierblad, ui, grof gemalen peper en knoflook. Als ze mals zijn alles door een vergiet overgieten in een andere grote pan. Het vlees van de botten halen, terug doen in bouillon of slachtbloed en opnieuw verhitten. Daarna rommelkruid of balkenbrijkruid toevoegen. Dan zoveel boekweitmeel zo snel mogelijk in één keer toevoegen tot met snel roeren een dikke brij ontstaan is. De brij overgieten in een nat gemaakte vorm en laten opstijven. Het vierkante of ronde stuk balkenbrij in koelkast of diepvries bewaren. De balkenbrij wordt in plakken gesneden en in roomboter gebakken. De plakken worden los of op brood geserveerd, eventueel met peper of mosterd.

Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Balkenbrij is een oud gerecht dat vooral in het najaar en in de winter wordt gegeten. Traditioneel wordt het gemaakt van in bouillon (en soms bloed) gekookt slachtafval van het varken (onder meer kop of ribbetjes, spek en lever), en boekweitmeel of tarwebloem, en speciale kruiden (piment of rommelkruid), die een zoete smaak afgeven. Het product wordt vooral in Oost- en Zuid-Nederland verkocht in blokken en gebakken in de koekenpan in plakken van ongeveer 1 cm dik.

Het is van oorsprong een goedkoop boerengerecht, dat in grote hoeveelheden tegelijk gemaakt wordt. Van slachtresten gemaakte gerechten komen in veel landen voor, zoals het Duitse 'Panhas' en het Amerikaanse 'scrapple' en 'goetta'. Qua smaak lijkt balkenbrij sterk op bloedworst, dat op dezelfde manier bereid kan worden.

Etymologie[bewerken]

Het woord balkenbrij is waarschijnlijk afgeleid van brij van gebalchte, dat wil zeggen de buikresten van een geslacht dier, zoals darmen en pens. 'Balk' en 'balg' betekenen 'buik' in dialecten van het Nederlands.