Basenji

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Basenji
Hondenras
Basenji pair edit.jpg
Basisinformatie
Andere namen Basenji
Oorsprong Congo-Kinshasa
Classificatie FCI: Groep 5 Sectie 6 #43
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De Basenji is een hondenras dat afkomstig is uit Congo-Kinshasa. Een volwassen reu is ongeveer 43 centimeter hoog, een volwassen teef ongeveer 40 centimeter.

Het is een jachthond, waarmee wild kan worden opgedreven. Het ras is al heel oud, de dieren werden lange tijd vereerd in Afrika.

Geschiedenis[bewerken]

De Basenji stamt waarschijnlijk af van honden die al ten tijde van de oude Egyptenaren werden afgebeeld op muurschilderingen in de graftombes van de farao's. Ongeveer honderd jaar geleden werden Basenji's door de Westerse mens in Midden-Afrika ontdekt, waar ze werden gebruikt als jachthonden die in een groep jaagden. In de Westerse wereld wordt de Basenji als gezelschapshond gehouden, maar hij is geen alledaagse verschijning.

Naam[bewerken]

De rasnaam is afgeleid van het Bantoewoord 'basenji', dat 'boshond' betekent. Toen het ras in 1937 voor het eerst op een beroemde tentoonstelling werd uitgebracht, heette het nog Congo-terriër.

Aard[bewerken]

Basenji's zijn vrolijk, alert en zelfverzekerd. Hoewel ze een afstandelijke houding nemen tegenover vreemdelingen, zijn ze verder erg goed met mensen.