Benoît Lutgen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Benoît M.A.J. Lutgen (Bastenaken, 10 maart 1970) is een Waals politicus en partijvoorzitter van het Centre Démocrate Humaniste. Hij was tevens Waals minister van Openbare Werken, Landbouw, Natuurbehoud, Landelijke aangelegenheden en Erfgoed in de regering Demotte II.

Lutgen volgde geen hoger onderwijs. Hij begon zijn professionele carrière bij Unilever in de vestiging van Marche-en-Famenne. In 1997 vestigt hij zich als onafhankelijk communicatieadviseur en begeleidt in 1998-1999 de PSC campagne in de provincie Luxemburg. Hij wordt algemeen secretaris van het cdH in 2001. Hij komt voor het eerst op bij verkiezingen in 2003, als kandidaat en als nationaal campagneleider. Op 19 juli 2004 wordt hij na een succesvolle deelname aan de verkiezingen 2004 Waals minister van Landbouw, Landelijke aangelegenheden, Leefmilieu en Toerisme. Bij de federale verkiezingen 2007 haalt hij in de kieskring Luxemburg goede cijfers voor de Federale Kamer van Volksvertegenwoordigers maar is niet gekozen. Hij blijft actief als Waals minister. Na de verkiezingen van 2009 waar hij wordt herkozen in het Waals Parlement maar zich laat vervangen, wisselt hij competenties maar blijft actief in de Waalse regering. Bij de verkiezingen van 2010 wordt hij verkozen in het Federaal parlement waar hij zich laat vervangen. Hij werd op 1 september 2011 partijvoorzitter van cdH na het vertrek van Joëlle Milquet.

Sinds eind 2012 is Lutgen burgemeester van Bastenaken (Bastogne)

Benoît Lutgen is een zoon van politicus Guy Lutgen.

Tijdens een interview met de krant De Standaard op 20 juni 2013 deed hij een opmerkelijke uitspraak:[1]

Aanhalingsteken openen

Ik begrijp heel goed dat Vlamingen zich vernederd hebben gevoeld. Het is abominabel wat er met de Vlamingen is gebeurd. Mensen konden niet berecht worden in hun eigen taal. Als ze naar Wallonië kwamen werken, werden ze behandeld als honden en moesten ze slapen bij de beesten. Ik begrijp de gevoelens daaromtrent. Maar tegelijk zeg ik tegen de Vlamingen: verval niet in dezelfde uitwassen, doe niet hetzelfde met ons als wat mijn voorvaderen met u hebben gedaan.

Aanhalingsteken sluiten

Eretekens[bewerken]

  • Vlag van België België Grootofficier Leopoldsorde, KB 6 juni 2009
Bronnen, noten en/of referenties
  1. standaard.be - Vlamingen werden vroeger behandeld als honden. Bezocht 28-06-2013