Breithorn (Lauterbrunnen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Breithorn (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Breithorn.
Breithorn
Breithorn
Hoogte 3780 m
Coördinaten 46° 29′ NB, 07° 53′ OL
Ligging Bern / Wallis (Zwitserland)
Gebergte Berner Alpen
Dominantie 4,17 km → Mittaghorn
Prominentie 464 m ↓ Schmadrijoch
Eerste beklimming 31 juli 1865
Breithorn (Zwitserland)
Breithorn
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Alpen
Zwitserland

De Breithorn is een drieduizender met een hoogte van 3.780 m in de Zwitserse Berner Alpen op de grens van de kantons Bern en Wallis.

De Breithorn ligt tussen de Grosshorn en de Tschingelhorn. In de verbinding met de Tschingelhorn ligt de vergletsjerde Wetterlücke. In het noorden daalt de Breithorn met een 1200 meter hoge rots- en ijsmuur af naar het Lauterbrunnental, waarvan het een imposante afsluiting vormt.

De berg werd voor het eerst beklommen op 31 juli 1865 door de Berner Alpenpionier Edmund von Fellenberg. De berggidsen Johann Bischoff, Peter Egger, Peter Inäbnit en Peter Michel begeleidden von Fellenberg op zijn excursie.

Werelderfgoed[bewerken | brontekst bewerken]

De Breithorn is in december 2001 opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst als onderdeel van de natuurerfgoed inschrijving Zwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch erkend tijdens de 25e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed in Helsinki. De site wordt erkend als toonbeeld van de vorming van de Hoge Alpen, met de meeste gletsjers en de grootste gletsjer in Eurazië. Het Alpengebied beschikt over een grote diversiteit aan ecosystemen, met inbegrip van successiestadia (voornamelijk door de terugtrekking van gletsjers als gevolg van de klimaatverandering). De plek is van universele waarde, vanwege zowel haar schoonheid als de schat aan informatie over de vorming van bergen en gletsjers, maar ook vanwege klimaatveranderingen en ecologische en biologische processen.[1]

Zie de categorie Breithorn (Lauterbrunnen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.