Bruinenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bruinenburg
Het huis Bruinenburg in 1613
Locatie Woudenberg
Gebouwd in 16e eeuw?
Gesloopt in 18e eeuw
De hofstede Bruinenburg op een kaart uit 1732

De Bruinenburg was een kasteel in het Nederlandse dorp Woudenberg, provincie Utrecht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Gillis de Bruine stichtte een vicarie in de Johannes de Doperkerk in Wijk bij Duurstede. Deze vicarie beschikte over het land de Bruinhoef nabij Woudenberg. Naast dat land werd een huis gebouwd dat de naam Bruinenburg zou krijgen, vernoemd naar Gillis de Bruine.

Het is niet bekend wanneer de Bruinenburg is gebouwd. Begin 16e eeuw woonden Willem Roderickszoon van Eep en zijn vrouw op deze locatie. Hun zoon Hendrik kreeg in 1576 tevens de Bruinhoef in pacht van de Heren van Wijk. Dit betreft tevens de eerste schriftelijke vermelding van Bruinenburg in de bronnen.[1] Hendriks weduwe Geertruit Pynsen van der Aa verkocht in 1614 de Bruinenburg aan Walraven van Weerdenburg. Ook werd Walraven beleend met het goed Bruinhoef.

Simon van Weerdenburg, de zoon van Walraven, ging in Woudenberg wonen toen hij daar tot schout werd benoemd, maar zijn twee zusters bleven op het kasteel achter. In 1714 droeg Mechteld van Weerdenburg de Bruinenburg over aan Trajectinus Boll. Zijn erfgenamen verkochten het in 1774 aan Anthonia Jacoba van Leenen. Het kasteel zelf zal dan al gesloopt zijn, waardoor er slechts een hofstede was overgebleven. In 1814 werd de Bruinenburg verkocht aan de landbouwer Klaas Hendriksz Veenendaal.

Op 24 november 1944 is de boerderij Bruinenburg in brand geschoten door de Duitse bezetter. Dit betrof een wraakactie vanwege het opblazen van een bruggetje in de spoorlijn Amersfoort - Kesteren door het verzet.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De afbeelding uit 1613 toont een kasteel dat uit meerdere aangrenzende gebouwen bestaat. Onderdeel van het complex is een eenvoudig torentje.

Anno 2023 staat er op de kasteellocatie een boerderij met de naam Bruinenburg.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In 1786 werd in de buurt van het huis een sluis aangelegd als onderdeel van de Grebbelinie. Deze Bruinenburgersluis werd vernoemd naar het huis.[2]