Bunseniet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bunseniet
Groen bunsenietdruze uit Kochhütte, Helbra, Mansfeld-Südharz, Sachsen-Anhalt
Mineraal
Chemische formule NiO
Kleur Donker geelgroen, pistachegroen
Streepkleur Bruinzwart
Hardheid 5,5 mohs
Gemiddelde dichtheid 6,4-6,8 kg/dm3
Glans Adamantienglans
Opaciteit Transparant[1]
Doorschijnend tot opaak[2]
Habitus Fijn kristallijn
Kristaloptiek
Ruimtegroep F m3m
Eenheidscel a = 4,18 Å, Z = 4
Brekingsindices n = 2,37
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Bunseniet is een nikkel-oxide-mineraal met de chemische formule NiO. Het is de natuurlijke vorm van de scheikundige stof nikkel(II)oxide.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Het donker geelgroene tot pistachegroene bunseniet heeft een adamantienglans en een bruinzwarte streepkleur. Het kristalstelsel is kubisch-hexoctahedraal. De gemiddelde dichtheid is in de orde van 6,6 en de hardheid is 5,5.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Bunseniet is genoemd naar de Duitse scheikundige Robert Bunsen (1811-1899). Bunsen was docent Chemie aan de Universiteit van Heidelberg en is vooral bekend vanwege –eveneens naar hem vernoemde– bunsenbrander.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Bunseniet is een zeldzaam mineraal. Volgens Mindat.org is bunseniet wereldwijd op slechts enkele plaatsen gevonden. Naast de typelocatie, het Duitse Johanngeorgenstadt (Saksen), werd bunseniet ook gevonden in Helbra in Saksen-Anhalt, Karasjok in de Noorse Finnmark, in de Aidyrlyarivier in het Russische oblast Orenburg, in de Zuid-Afrikaanse plaatsen Barberton en Vryburg en in het Australische Kambalda.

Bunseniet komt voor in hydrothermale aders. De localiteit in het Zuid-Afrikaanse Barberton zou zelfs afkomstig zijn van metamorfe meteorieten. Mineralen waarmee bunseniet vaak in associatie worden aangetroffen, zijn onder andere zuiver bismut, annabergiet, aerugiet en xanthiosiet in Duitsland; en liebenbergiet, trevoriet, serpentien, ludwigiet, violariet, milleriet, gaspeiet, nimiet en bonaccordiet in Zuid-Afrika.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]