Milleriet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Milleriet
Milleriet
Mineraal
Chemische formule NiS
Kleur geel - bronskleurig
Streepkleur groenzwart
Hardheid 3 - 3,5
Gemiddelde dichtheid 5,3 - 5,6 kg/dm3
Glans metallisch
Breuk oneffen
Splijting perfect, rhomboëdrisch
Kristaloptiek
Kristalstelsel trigonaal
Overige eigenschappen
Magnetisme enkel bij verwarming
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Naaldvormige millerietkristallen gedeeltelijk omkapselt met calcietkristal en op hun oppervlak geoxideerd tot zaratiet

Milleriet is een nikkelhoudend mineraal, behorende tot de sulfidegroep, met de chemische formule NiS. Millerietkristallen zijn geel- tot bronskleurig en bezitten een trigonale structuur. Ze zijn vaak dun en naaldvormig (aciculair). Daardoor is milleriet relatief broos. De naalden bereiken vaak een lengte van 6 centimeter.

Milleriet heeft de bijzondere eigenschap magnetisch te worden bij verhitting. Het mineraal is niet radioactief.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Milleriet is genoemd naar de Britse mineraloog William Hallowes Miller, die het mineraal voor het eerst beschreef. Het werd in 1845 ontdekt door Wilhelm Karl Ritter von Haidinger in een steenkoolmijn in Wales.

Ontstaan en herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Milleriet komt meestal samen met andere nikkelhoudende mineralen, zoals falcondoiet, pentlandiet en pyrrhotiet, voor. Er zijn zelfs meteorieten aangetroffen, die kleine sporen van milleriet bevatten.

Milleriet wordt over de hele wereld aangetroffen, maar meestal in zeer kleine hoeveelheden. Daardoor is de prijs voor een stukje van dit mineraal vrij hoog. Belangrijke vindlocaties zijn:

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Milleriet behoort tot de sulfidengroep van de mineralen. Meestal is het een zuiver nikkelsulfide, hoewel het ook kleine sporen van koper, kobalt en ijzer kan bevatten. Het mineraal heeft een zeer typische brons- tot kopergele kleur met een metaalglans. Door langdurige blootstelling aan de lucht, kan de glans aanslaan en grijsgroen worden. Milleriet is een opaak en zeer teer mineraal. Het is echter zeer zwaar: de dichtheid is ongeveer 5,5 keer zo groot als die van water.

Lijsten[bewerken | brontekst bewerken]