Columbia (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Columbia (rivier)
Stroomgebied van de Columbia
Stroomgebied van de Columbia
Lengte 2044 km
Debiet 7.500 (gem.) m³/s
Stroomgebied 668.000 km²
Van Columbiameer, Brits-Columbia, Canada
Naar Grote Oceaan
Stroomt door Oregon, Washington
De Columbia bij de Bonneville Dam
De Columbia bij de Bonneville Dam
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Columbia (Frans: fleuve Columbia, Engels: Columbia River) is een rivier in Brits-Columbia in Canada en het noordwesten van de Verenigde Staten van Amerika. Ze heeft een lengte van 2.044 km en een stroomgebied van 668.000 km².

Qua volume is het na de Mississippi de grootste rivier in Noord-Amerika en het is de rivier met de grootste afvoer naar de Grote Oceaan op het westelijk halfrond. Door het grote volume heeft ze de bijnaam de Machtige Columbia (the Mighty Columbia). De rivier is de belangrijkste bron voor het opwekken van waterkracht in Noord-Amerika.

De rivier is vernoemd naar het schip van kapitein Robert Gray, de Columbia Rediviva, het eerste Europese schip dat de rivier stroomopwaarts bevoer.[1]

Ligging[bewerken]

De Columbia stroomt vanuit het Columbiameer in de Canadese Rockies in het zuiden van Brits-Columbia naar het noorden naar Windermeremeer en vervolgens naar het noordwesten, naar het Kinbasketmeer. Ze maakt een scherpe bocht naar het zuiden en vervolgt haar weg richting de grens met de Amerikaanse staat Washington.

De rivier stroomt door het midden-oostelijke gedeelte van Washington en vormt over een lengte van 480 kilometer de grens tussen de staten Washington en Oregon. De rivier mondt uit in de Grote Oceaan bij Ilwaco in Washington en Astoria in Oregon.

De rivier wordt gevoed door veel verschillende zijrivieren die op hun beurt ook veel aftakkingen tellen.

Grote zijrivieren[bewerken]

Hieronder een opsomming van de grootste (in volume) zijrivieren van de Columbia (er zijn er meer dan 40).

Referentie[bewerken]

  1. Loy, Willam G.; Stuart Allan, Aileen R. Buckley, James E. Meecham, Atlas of Oregon, University of Oregon Press. ISBN 0871141027, 2001, p. 24