Diablo Immortal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Diablo Immortal
(Afbeelding op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar NetEase
Uitgever Blizzard Entertainment
Uitgebracht 2 juni 2022
Genre
Spelmodus singleplayer, multiplayer
Leeftijdsklasse PEGI: 16
Platform
Media download
Navigatie
Spelserie Diablo
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Diablo Immortal is een computerspel ontwikkeld door NetEase en uitgegeven door Blizzard Entertainment voor de mobiele platforms Android en iOS. Het actierollenspel is uitgekomen op 2 juni 2022 en maakt deel uit van de Diablo-franchise.

In april 2022 kondigde Blizzard een bètaversie aan voor Windows, die dezelfde inhoud zou krijgen als de mobiele versie, en waarbij cross-play tussen deze platforms mogelijk zou zijn. Deze aankondiging week af van een eerdere aankondiging dat Immortal exclusief zou verschijnen voor mobiele platforms.

Diablo Immortal is niet beschikbaar gesteld in Nederland en België.[1]

Spel[bewerken | brontekst bewerken]

De gebeurtenissen in het spel bevinden zich tussen Diablo II en Diablo III in. Speelbare klassen zijn de Barbarian, Monk, Wizard, Demon Hunter, Crusader en Necromancer. De speler neemt het op tegen hordes demonen en monsters en moet de verborgen scherven van de Worldstone zien te vinden en vernietigen, om zo Skarn, Heer van Verdoemenis, te verhinderen de Sanctuary-wereld met de grond gelijk te maken.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Recensiescore
Recensieverzamelaar Score
Metacritic 67% (iOS)
59% (PC)
Publicist Score
Destructoid 6
Game Informer 8,5
GameSpot 6
IGN 6
PCMag 4/5

Diablo Immortal ontving gemengde en matige recensies. Men prees het gevechtssysteem, de gameplay, graphics, presentatie en gebruikersinterface. Kritiek was er op het verhaal, levelopwaardeersysteem en de stemacteurs. Ook werd er kritiek geuit op het genereren van inkomsten uit het spel, de zogeheten microtransacties.

Op Metacritic, een recensieverzamelaar, heeft het spel scores van 67% en 59% voor respectievelijk de iOS-versie en pc-versie.[2]

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Reacties op de aankondiging van het spel tijdens BlizzCon in 2018 waren extreem negatief.[3] Waar de verwachtingen van het publiek bij een pc-versie van een nieuw Diablo 4-spel lagen, bleek er ontevredenheid en verbijstering te zijn toen Wyatt Cheng, een van de hoofdontwerpers bij Blizzard, een mobiel spel aankondigde. Een moment dat veel media-aandacht kreeg was de publieksvraag of dit "een 1 aprilgrap buiten het seizoen" was. Cheng antwoordde hierop verbaasd of het publiek geen mobiele telefoons had. Ook bleken er veel negatieve reacties te zijn op het antwoord dat er geen pc-versie van Diablo Immortal zou gaan komen.

Blizzard reageerde de volgende dag op de ontvangst van de aankondiging. Ze wezen op de multi-platformontwikkelingservaring van het bedrijf en het succes van Hearthstone als mobiel spel. Ook werd er ingegaan op het gerucht van een vervolgspel in de Diablo-serie.

De Diablo-gemeenschap noemde ook de grote gelijkenissen met een eerder spel van ontwikkelaar NetEase, genaamd Endless of God. Er werd beweerd dat Diablo Immortal een kopie met een reskin is, in plaats van een nieuw spel. Wyatt Cheng ontkende de gelijkenis niet, maar benadrukte vooral de nauwe samenwerking met NetEase.[3]

Na de controversiële aankondiging zakte het aandeel Activision Blizzard met 7%.[4]

Een andere controverse speelde om de microtransacties van het spel. Blizzard-directeur Mike Ybarra verdedigde het spel met het argument dat microtransacties het spel toegankelijker maken.[5] Een aantal grote livestreamers kondigden publiekelijk hun afscheiding van het spel aan, en Diablo Immortal-secties op diverse forums werd gesloten. Men noemde het schadelijke pay-to-win-systeem, het misbruiken van gokverslavingen en ondankbare gameplay als de belangrijkste redenen voor de beslissing.

De wetgeving omtrent lootboxes is waarschijnlijk de reden waarom de game niet in België en Nederland is uitgebracht.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]