World of Warcraft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
World of Warcraft
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwerper(s) Rob Pardo, Jeff Kaplan, Tom Chilton
Ontwikkelaar(s) Blizzard Entertainment
Uitgever(s) Blizzard Entertainment
Muziek Jason Hayes, Tracy W. Bush, Derek Duke, Glenn Stafford
Datum van uitgave Vlag van AustraliëVlag van Verenigde Staten 23 november 2004
Vlag van Europa 11 februari 2005
Vlag van China 5 juni 2005
Vlag van Brazilië 6 december 2011
Bètaversie PTR:
6.0.2.18898[1] (18 september 2014)[2][3]
Bèta:
6.0.2.18898[1] (18 september 2014)[2][4][5]
Huidige versie 5.4.8.18414 (16 juni 2014)[2][6]
Genre(s) Massively multiplayer online role-playing game
Speelmodus Multiplayer
Taal/talen Engels
Koreaans
Portugees
Russisch
Spaans
Thai
Leeftijdsklasse PEGI: 12+
ESRB: T
Platform(s) Microsoft Windows, OS X
Media 2 cd-roms, dvd-rom, download
Navigatie
Spelserie Warcraft
Uitbreiding(en) The Burning Crusade
Wrath of the Lich King
Cataclysm
Mists of Pandaria
Warlords of Draenor
Website
Portaal  Portaalicoon   Computer

World of Warcraft (vaak afgekort als WoW) is een massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) door Blizzard Entertainment. Het is het vierde spel dat zich afspeelt in de fantasiewereld Warcraft. World of Warcraft vindt plaats binnen de Warcraft wereld van Azeroth, ongeveer 4 jaar na de gebeurtenissen van Warcraft III: The Frozen Throne. Blizzard Entertainment kondigde World of Warcraft aan op 2 september 2001. Het spel werd uitgebracht op 23 november 2004, juist op de 10e verjaardag van de Warcraft-serie.

De eerste uitbreiding van het spel was The Burning Crusade, dat werd uitgebracht op 16 januari 2007. Bijna 2 jaar later werd de tweede uitbreiding uitgebracht, Wrath of the Lich King op 13 november 2008, dat vooral gericht is op de gebeurtenissen van Warcraft III: The Frozen Throne. De derde uitbreiding is Cataclysm dat werd uitgebracht op 7 december 2010. De vierde uitbreiding is Mists of Pandaria dat werd aangekondigd op BlizzCon 2011 door Chris Metzen op 21 oktober 2011. Het spel kwam uit op 25 september 2012. Op vrijdag 8 november 2013 heeft Chris Metzen aangekondigd dat de vijfde uitbreiding van het spel Warlords of Dreanor zal zijn.

Het is niet ongebruikelijk dat er bij de start van een MMORPG erg veel problemen zijn. Zo was WoW in het begin slachtoffer van zijn eigen succes. Er waren te veel spelers, waardoor de servers overbelast raakten. Dit probleem werd later opgelost. Iedere woensdagochtend worden de servers voor onderhoud tijdelijk offline gebracht. Op Europese servers duurt dit tot 11 uur.[bron?]

Het spel had op een gegeven moment meer dan 10 miljoen actieve spelers. Halverwege 2013 waren er 8,3 miljoen actieve spelers en een kwartaal later 7,7 miljoen. Hiermee is World of Warcraft de meest gespeelde MMORPG van de wereld en behouden ze dus ook hun titel in het Guinness Book of Records.[7][8]

Plot

De leider van de Horde, Thrall, heeft zich gevestigd in het land Durotar, waar hij dan de Forsaken vraagt om zich aan te sluiten bij de Orcs, Tauren en de Trolls. Ondertussen hebben Dwarves, Gnomes en de oude Night Elves zich aangesloten bij de Alliance, geleid door het rijk van de Humans in Stormwind. Nadat de koning van Stormwind Varian Wrynn plotseling verdween, diende de Highlord Bolvar Fordragon hem. Maar zijn diensten waren ontsierd door de manipulaties en mind control van de Black Dragon Onyxia, die in een vermomming heerste als menselijke edelvrouw. Terwijl de helden van Azeroth Onyxia's manipulaties onderzochten, zijn oude bedreigingen weer opgedoken in de landen van de heel de wereld.

Diep in het hart van de vurige berg Blackrock Mountain, experimenteerde de Black dragon Nefarian met het bloed van andere draken. Zijn wil was om de hele regio voor zich zelf te hebben, dus hij haalde de resterende Dark Horde om met hun schurkenleger Nefarian te aanbidden. De Dark Horde zijn corrupte Orcs, Trolls en andere rassen die hebben gestreden tegen de Firelord Ragnaros en de schimmige Dark Iron Dwarves voor de controle van de Blackrock Mountain. Voordat Nefarian was verbannen uit de wereld van Azeroth, heeft Nefarian een leger gemaakt dat krachtig genoeg is om Azeroth te vernietigen en in de voetsporen te treden van zijn vader, de beruchte Deathwing, the Destroyer. Nadat hij terugkeerde in Azeroth heeft hij zich gevestigd in Blackwing Lair.

Inhoud van het spel

Servertypes en speelwijzen

Er zijn vier soorten servers waarop de speler World of Warcraft kan spelen: PvP, PvE (Normal), RP en RP-PvP:

 • PvP (Player versus Player; speler tegen speler) houdt in dat de speler altijd aangevallen kan worden door spelers van de andere factie, behalve in thuisgebieden van de speler zijn eigen factie.
 • PvE (Normal) (Player versus Environment; speler tegen omgeving) houdt in dat dat alleen kan als de speler in één van de gebieden is van de andere factie of als de speler zelf PvP heeft aangezet voor zijn personage.
 • Een RP (Roleplay) server is wat dit betreft hetzelfde als een PvE server, maar het heeft iets anders erbij: de speler wordt geacht zich te gedragen zoals het personage dat ook zou doen.
 • Een RP-PvP server is een Roleplaying server met het PvP-systeem geactiveerd.

Personages

Omdat WoW een rollenspel is, maakt de speler zijn eigen personage waarmee hij kan spelen. Men kan kiezen tussen 13 (bij het uitbreidingspakket "The Burning Crusade" werden er nog een figuur bij de Alliance en een figuur bij de Horde bijgevoegd) verschillende rassen, 11 verschillende klassen en twee verschillende facties.

Heirlooms

Heirlooms zijn gebonden aan een account wat betekent dat de items kunnen worden doorgegeven aan andere karakters via de mailbox (alleen toegankelijk voor een betalende versie. Je kan ze kopen met honor/vailor points die je kan verdienen in dungeons (bij level 25 guilds kunnen de leden heirlooms kopen met goud). De statistieken ( haste,stamina,...) worden hoger naarmate het karakters level stijgt maar is gelimiteerd tot level 85.

Facties en rassen

Alle personages behoren, afhankelijk van hun ras, bij een van de twee facties, de Alliance (Alliantie) of de Horde. Deze twee facties zijn vijandelijk naar elkaar opgesteld. Ze spreken elkaars taal niet en kunnen elkaar aanvallen.

De rassen die bij de Alliance horen:

 • Dwarves (Dwergen) – Zij waren eerst stonen (steendwergen) maar nadat een van de 'Oldgods' the curse of flesh op hen had uitgesproken waren ze van vlees en bloed. Nadat ze naar hun sneeuwachtige bergen waren verhuisd, Dun Morogh, hebben ze daar hun hoofdstad gevestigd, Ironforge.
 • Gnomes (Gnomen) – Zij komen oorspronkelijk uit hetzelfde gebied waar de Dwarves nu zijn, Dun Morogh, ze leefden in Gnomeregan. Maar na een explosie van een chemisch experiment is de helft van de gnomen ermee besmet waren. Andere gnomen hebben zich bij de Dwarves aangesloten en wonen in een klein gedeelte van Ironforge, Tinkertown.
 • Humans (Mensen) – Ze hebben al eeuwen op de grond van het Eastern Kingdom geleefd met twee hoofdsteden, Stormwind en Lordaeron. Maar nadat de Scourge King Arthas de koning van Lordaeron (zijn vader) had vermoord, is Lordaeron gevallen en is een groot deel van Lordaeron onder invloed van de Scourge en de Forsaken.
 • Night Elves (Nachtelfen) – Ze halen hun magie en kracht uit de natuur en hebben hun hoofdstad gevestigd op Teldrassil, Darnassus.

De rassen die bij de Horde horen:

 • Orcs (Orken) – Zij komen oorspronkelijk uit Draenor (Outland).Ze hebben de weg naar Azeroth gevonden door de eerste scheuring tussen beide werelden, die veroorzaakt werd door de krankzinnige en laatste 'Guardian' Medivh. Nadat ze verjaagd zijn door de Humans en Dwarves in Dun Baldar, zijn ze naar Kalimdor gevlucht waar ze een hoofdstad hebben gebouwd: Orgrimmar.
 • Tauren – Tauren komt van het Latijnse woord taurus dat stier betekent. Lang geleden was het een nomadenvolk maar ze hebben nu een hoofdstad op bergmassieven in de vallei van Mulgore gebouwd: Thunder Bluff.
 • Trolls (Trollen) – Zij zijn slank en lang en hebben slagtanden, anders dus dan de trollen uit Lord of the Rings. De Trolls horen oorspronkelijk niet op het continent Kalimdor, maar komen uit Zul'Gurub en Stranglethorn Vale. Door met de Orcs vrede te sluiten hebben ze hun plaats gekregen bij 'Echo Isles' in Durotar.
 • Undead/Forsaken (Ondoden) – Oorspronkelijk 'Scourge', maar maakten zich los uit de heerschappij van Arthas. Ze worden geleid door Sylvanas Windrunner en hebben als hoofdstad de Undercity.

In het uitbreidingspakket The Burning Crusade werden er twee nieuwe rassen toegevoegd, namelijk:

 • Blood Elves (Bloedelfen, Horde) – Ze zijn de afstammelingen van de High Elves, maar nadat de Scourge hun ras bijna heeft laten uitsterven hebben de overlevenden zich de Blood Elves genoemd. Ook zijn hun bronnen van magie verloren gegaan, waardoor ze nu moeten zoeken naar nieuwe bronnen om hun lust naar magie mee te stillen.)
 • Draenei (Alliance) – Soort blauwige humanoïden uit Outland. Ze zijn op Azeroth gecrasht nadat Blood Elves hun ruimteschip (The Exodar) hadden gesaboteerd. Na zich te hebben hersteld van de crash en de vele doden die waren gevallen, hebben de Draenei zich gevestigd op Azuremyst Isles. Ze leven nu in wat van het ruimteschip over is gebleven. Dat is nu hun gelijknamige hoofdstad geworden.

In het uitbreidingspakket Cataclysm werden er weer twee nieuwe rassen toegevoegd, namelijk:

 • Goblins (Horde) – Dit ras was al lang op Azeroth, en is echter zowel vriendelijk tegen de Alliance als tegen de Horde, maar een groep maakt deel uit van de Horde, is vijandig tegen de Alliance, en zal door spelers te spelen zijn.
 • Worgen (Alliance) – Deze zijn wolfachtige humanoïden levend in Gilneas, maar ook in Silverpine Forest en Duskwood.

In het uitbreidingspakket Mists of Pandaria werd er nog een ras toegevoegd, namelijk:

 • Pandaren – Dit is het eerste neutrale ras. Het uiterlijk doet denken aan panda's, alleen zijn ze humanoïde en hebben ze daarom dergelijke trekken. Als men de quests in het startgebied van de Pandaren voltooid heeft, bepaalt men naar welke factie men wenst te gaan: naar de Alliance of naar de Horde.

Met de introductie van patch 5.0.4 kwamen de vereisten voor de rassen aan de uitbreidingspakketten te vervallen. Dit wil zeggen dat, als men World of Warcraft aanschaft, meteen alle rassen kan maken. Voor een Death Knight is echter Wrath of the Lich King nodig, en voor een Monk is Mists of Pandaria vereist.

PvP

PvP-combat (Player versus Player/speler tegen speler) is de enige manier waarop spelers van de Alliance hun gezworen vijanden van de Horde kunnen bevechten, en vice versa. Op normale realms moeten spelers hiervoor eerst PvP inschakelen voordat ze aangevallen kunnen worden door leden van de andere factie. Er bestaan speciale PvP-realms waar PvP automatisch ingeschakeld is. Het levelen op deze PvP-realms is veel moeilijker dan op normale realms, aangezien spelers elk moment aangevallen kunnen worden door spelers van de andere factie. Er bestaan ook Battlegrounds, de conflictpunten tussen de Horde en de Alliance, waar altijd oorlog woedt. PvP is een van de twee systemen (PvE en PvP) waarbij de speler door middel van het spelen wapens en bepantsering kan kopen. In PvP kost dit punten; Honor (haalbaar in de Battlegrounds) en Arena Points (haalbaar door het spelen van een 2v2, 3v3 of 5v5 arena gevechten).

Arena-PvP

Arena-PvP is een versie van PvP waarbij de speler met tactieken en "group setup" de tegenstander moet verslaan.
Deze Arena-gevechten komen voor in de volgende vormen:

 • 2v2
 • 3v3
 • 5v5

In een week, die loopt van woensdag tot de woensdag, kan de speler met een team Arena-gevechten doen. Hiervoor kunnen er punten verdiend worden. Deze punten zijn gebaseerd op hoe de speler er voor staat met zijn of haar team. Als de speler een team creëert begint de speler met een waarde van 0 "rating". Dit kan de speler met Arena-gevechten omhoog of naar beneden halen. Hiermee kan de speler speciale wapens en bepantsering kopen. Vroeger begon een speler op een 'waarde' van 1500 rating, maar sinds een patch moeten de spelers vanaf 0 rating beginnen, om zo de 'echte' PvPers meer plezier te gunnen.

Arena PvP wordt meestal gedaan door mensen die veel van hun klas weten. Dat zijn dan ook de mensen die hoger van 2000 rating hebben, dus let op: Hoe meer gevechten een speler wint, des te hoger wordt zijn of haar rating, en des te moeilijker worden de gevechten. Per 100 rating zit men in een nieuwe bracket. De speler vecht dus alleen tegen mensen die in zijn eigen bracket zitten.

Dieren

Verspreid over het leefgebied van de Alliance en de Horde zijn er vele dieren in WoW. Sommige zijn bedoeld voor interactie en reageren op acties van de speler, andere zijn inactief (critters). Enkele zijn geschikt voor Pet Battles.Sommige zijn ook voor hunters om ze te temmen en te gebruiken als hunter pets

Mounts

Elk ras heeft ook zijn eigen mount (rijdier), maar er is ook een manier om andere mounts te kopen vanaf exalted met die bepaalde race. Daarmee kan de speler zijn personage sneller door het land laten reizen dan de gewone loopsnelheid. Op level 20 is er de mogelijkheid om een mount te kopen die er voor zorgt dat de speler 60% sneller reist. Op level 40 is er de mogelijkheid om een epic mount te kopen die er voor zorgt dat de speler 100% sneller reist.

Alliance
 • Draenei: Elekks
 • Dwarves: Rams (Rammen)
 • Humans: Horses (Paarden)
 • Gnomes: Mechanostriders (Motorische striders)
 • Night elves: Night Sabers (Tijgers)
 • Worgen: Running Wild (Wildrennen, op vier poten). Ze hebben ook paarden.
Horde
 • Blood Elves: Hawkstriders (Kleurrijke striders)
 • Goblins: Trike (Motordriewielers)
 • Orcs: Wolves (Wolven)
 • Tauren: Kodos
 • Trolls: Raptors (Dinosaurussen)
 • Undead: Skeletal Horses (Ondode paarden)
Level Kosten +Snelheid Vereist voor Vereist
Skill Mounts Op het land In de lucht
75 Apprentice 4 gold/3.2 gold if exalted 1 gold 60% Grondmounts Level 20
150 Journeyman 5 gold 10 gold 100% Grondmounts Level 40
225 Expert 250 gold 50 gold 60% 150% Vliegende mounts Level 60
300 Artisan 5000 gold 100 gold 100% 280% Vliegende mounts Level 70
375 Master 5000 gold 100% 310% Maximum snelheid op alle vliegende mounts Level 80
250 gold Vliegen in Eastern Kingdoms, Kalimdor en Deepholm Level 60 & 225 skill
500 gold Vliegen in Northrend Level 68 & 225 skill
2500 gold Vliegen in Pandaria Level 90 & 225 skill
Cloud serpent mounts gebruiken Level 90 & 300 skill

Klassen

Er zijn elf verschillende klassen die allemaal verschillende rollen kunnen vervullen. Deze rollen zijn damage dealers (ook wel DPS genoemd door spelers; DPS is een Engelse afkorting voor damage per second), healers en tanks. De tanks leiden aandacht af van de andere spelers en zorgen ervoor dat vijanden hen aanvallen. De damage dealers vallen ondertussen de vijanden aan. De healers zorgen ervoor dat iedereen in leven blijft. De klassen hebben hiervoor speciale eigenschappen die verschillend zijn voor elke individuele klasse. Hierin zijn er ook drie specialiteiten (vier voor Druids) die specifieke eigenschappen hebben die hen helpen in het vertolken van hun rol.

De elf verschillende klassen zijn:

 • Death Knight: Death Knights zijn een hero-klasse. Death Knights kunnen zowel de rol van een tank als van damage dealer vervullen. Ze gebruiken zowel eenhandige wapens als tweehandige wapens.
 • Druid: Druids zijn een hybride klasse en kunnen alle drie rollen vervullen. Tevens is het de enige klasse met vier specialiteiten namelijk Restoriation (healer), Guardian (tank), Feral (melee damage) en Balance (ranged damage). De specialiteiten Feral en Guardian waren vroeger één specialiteit met daarin eigenschappen die zowel voor de damage dealer als voor de tank gebruikt konden worden. Deze eigenschappen vertonen gelijkenis met andere klassen, namelijk Rogues (Feral) en Warriors (Guardian; de Protection-specialisatie)
 • Hunter: Hunters worden gekenmerkt door het gebruik van (kruis)bogen of geweren. Ook hebben Hunters een getemd dier dat voor hen vecht.
 • Mage: Mages zijn tovenaars die de klassieke magie (dus niet de donkere magie zoals Warlocks) gebruiken. De drie specialiteiten gebruiken verschillende soorten magie, namelijk Fire (vuur), Frost (ijs) en Arcane (verborgen magie).
 • Monk: Deze klasse werd geïntroduceerd in de uitbreiding Mists of Pandaria en is een hybride klasse. Het kan alle drie de rollen vervullen met de specialisaties Brewmaster (tank), Mistweaver (healer) en Windwalker (damage).
 • Paladin: Paladins zijn een hybride klasse. Al hun specialiteiten gebruiken krachten van het Licht: Retribution (damage), Holy (healer) en Protection (tank)
 • Priest: Priests zijn priesters die de krachten van gebeden gebruiken om zichzelf en anderen te beschermen met schilden (Discipline) en healen (Holy). Er zijn ook Priests die de duistere krachten gebruiken om vijanden te doden (Shadow)
 • Rogue: Rogues zijn een klasse die met name wordt gevormd door dieven. Ze kunnen onzichtbaar worden en hebben vele eigenschappen die tegenstanders tijdelijk volledig kunnen uitschakelen. Ook kunnen zij van (niet-speler) personages stelen. Ze gebruiken meestal twee zwaarden (Combat) en dolken (Assasination en Subtelty). De specialiteit Assasination gebruikt met name giftige stoffen op hun dolken om de tegenstander schade toe te richten.
 • Shaman: Deze klasse gebruikt de elementen om tegenstanders schade toe te richten met behulp van magie (Elemental) of zwaarden (Enhancement) en vrienden te helpen (Restoration). Hiervoor gebruiken zij ook verschillende totems.
 • Warlock: Warlocks gebruiken de duistere magie en hebben demonen die hen hierbij helpen. Warlocks waren oorspronkelijk Mages. De drie specialiteiten gebruiken verschillende soorten duistere magie: Affliction (gebruikt duistere vloeken en magie die de tegenstander langzaam pijn doet), Demonology (gebruikt krachtige demonen en demonische magie) en Destruction (gebruikt met name vuur om schade aan vijanden aan te richten).
 • Warrior: Warriors zijn vechters die zwaarden gebruiken om tegenstanders te doden of beschermen hun vrienden als tanks. Arms Warriors gebruiken één tweehandig zwaard, Fury gebruikt twee zwaarden (deze kunnen zowel éénhandig als tweehandig zijn, Fury Warriors zijn de enigen die leren tweehandige zwaarden met één hand te gebruiken en is pas beschikbaar vanaf level 30) en Protection gebruikt een zwaard en schild.

Twee klassen waren in de originele versie factiespecifiek en konden alleen worden gekozen als de speler bij een bepaalde factie zat: Paladins vond de speler alleen terug bij de Alliance en Shamans alleen bij de Horde. Sinds het uitkomen van het uitbreidingspakket The Burning Crusade kunnen Paladins ook door de Horde gespeeld worden en Shamans door de Alliance. Niet ieder ras kan een speler van iedere gewenste klasse worden. Bij een nieuwer uitbreidingspakket (Wrath of the Lich King) is het voor een persoon met een personage van minstens level 55 mogelijk een Death Knight aan te maken. Dit is een hero class (heldklasse) die op een speciale plek komt en meteen level 55 is. De speler kan op die plek een aantal quests doen die er voor zorgen dat hij heel snel level 58 is, zodat hij naar Outland kan en daar kan levelen. Deze "questchain" is alleen mogelijk voor Death Knights, andere klasses komen niet op de plek waar de quests beginnen. Death Knight hero class is mogelijk voor elk ras in WoW, behalve voor Pandaren. Death Knights krijgen ook hun eigen speciale mount, de Deathcharger, net zoals de Warlock en Paladin. Het is een epic mount. Maar ze krijgen geen normale (60%) mount.

Klasse DPS Healer Tank
Death Knight Frost
Unholy
Blood
Druid Balance
Feral
Restoration Guardian
Hunter Beast Mastery
Marksmanship
Survival
Mage Arcane
Fire
Frost
Monk Windwalker Misteaver Brewmaster
Paladin Retribution Holy Protection
Priest Shadow Discipline
Holy
Rogue Assassination
Combat
Subtlety
Shaman Elemental
Enhancement
Restoration
Warlock Affliction
Demonology
Destruction
Warrior Arms
Fury
Protection

Beroepen

Een speler kan twee hoofdberoepen kiezen, Professions genaamd.

 • Alchemy (Alchemie, het brouwen van drankjes);
 • Blacksmithing (Wapens of bepantsering maken);
 • Enchanting (Betoveren van wapens en kledij in het spel met een aura);
 • Engineering (Maken van kleine werktuigen);
 • Herbalism (Identificeren en oogsten van planten);
 • Leatherworking (Leerlooierij);
 • Mining (Koper, tin en andere metalen delven);
 • Skinning (Het villen van beesten);
 • Tailoring (Kleermakerij);
 • Jewelcrafting (Het maken van juwelen);
 • Inscription (Het maken van inscripties voor verbeterde spreuken of eigenschappen, zoals Stamina (Uithoudingsvermogen)).

De speler kan daarnaast nog drie kleinere beroepen kiezen. Deze beroepen zijn: Cooking (Koken), Fishing (Vissen) en FirstAid (Eerste Hulp). Archaeology (archeologie) is een "kleiner beroep" dat werd geïntroduceerd met Cataclysm. Deze vier beroepen hebben geen effect op het limiet van twee beroepen. Een speler is vrij om ze alle vier te leren naast zijn twee hoofdberoepen.

Plaatsen

World of Warcraft wordt gespeeld in Azeroth. Deze wereld wordt in drie delen opgesplitst: Kalimdor, Eastern Kingdoms, Northrend (na WotLK) en Pandaria (na MoP). De drie delen zijn op hun beurt weer opgesplitst in verschillende gebieden. Tussen deze gebieden kunnen spelers vrij rondreizen, zonder dat het spel moet laden. Met de uitbreiding "The Burning Crusade" is er een nieuwe wereld bijgekomen: Outland. Deze wereld is ongeveer half zo groot als één continent van Azeroth, dus een kwart van de omvang van de huidige wereld (zeeën niet meegerekend). Een aantal plekken in Azeroth kwam al in eerdere spellen (Warcraft 1, 2 en 3) voor zoals Ironforge, Stratholme, Dalaran, Orgrimmar, Durotar, The Barrens en Arathi Highlands en Goldshire.

Inmiddels is er een eiland aan Azeroth toegevoegd namelijk Northrend. Dit "continent" bevindt zich ten noorden van Kalimdor en Eastern Kingdoms. Het is ongeveer even groot als Outland. Het is een eiland met veel sneeuw, ijs en bergen. Ook dit land is al eerder bezocht in Warcraft 3 en de uitbreidingsset.

In de uitbreiding "Warlords van Draenor" komt er een alternatieve tijdlijn. Outland zal een vroegere variant hebben, voor de vernietiging door Ner'zhul. Deze variant heet Draenor en ziet er anders uit. Het wordt voornamelijk bevolkt door Orcs en in mindere mate door Draenei.

Guilds

Spelers in World of Warcraft kunnen zich binden tot een bepaalde groep. Dit noemt men een guild (gilde). Mensen uit de guild van de speler kunnen hem helpen met moeilijke opdrachten. Ook kan de speler wapens of uitrusting aan anderen weggeven, terwijl men hier anders veel voor zou moeten betalen. Mensen in een guild helpen elkaar om sneller sterker te worden. Een guild staat onder aanvoering van een guild leider, guild-officieren helpen hem of haar bij het managen van de guild. Guilds hebben levels 1 t/m 25 (vanaf guild level 25 kan men heirlooms kopen met goud van een guild vendor). Hoe hoger het level, hoe meer mogelijkheden voor de guild en zijn leden.

Als het hoogste level is bereikt, is het gebruikelijk om de moeilijkere instances met een guild te doen. Men spreekt een tijd af en gaat dan een moeilijke instance in om tegen zeer sterke monsters te vechten. Deze instances vragen vaak een goede samenwerking om volbracht te kunnen worden.

Battlegrounds

Sinds patch 1.5 zijn er in World of Warcraft Battlegrounds. Hier kunnen de twee facties tegen elkaar strijden voor meer honorpoints.
Er zijn vijf battlegrounds:

 • Arathi Basin (15 tegen 15) (het veroveren en veiligstellen van 5 punten op de map)
 • Alterac Valley (40 tegen 40) (een gevecht in een groot gebied, waarbij het de bedoeling is het kamp van de vijand aan te vallen en de generaal te doden)
 • Eye Of The Storm (15 tegen 15) (een nieuwe battleground in The Burning Crusade, waarbij punten moeten worden veroverd en een vlag moet worden gepakt)
 • Strand Of The Ancients (15 tegen 15) (een nieuwe battleground in World of Warcraft: Wrath of the Lich King)
 • The Isle of Conquest (40 tegen 40) (dit battleground werd in de content patch 3.2 geïntroduceerd)
 • Warsong Gulch (10 tegen 10) (Capture the flag)

Cross-Realm Battlegrounds

Met het uitbrengen van de patch 1.12 zijn er Cross-Realm Battlegrounds bijgekomen. Dit zijn reguliere battlegrounds die zijn gelinkt met andere World of Warcraft servers, zodat er minder wachttijd is om in een battleground te komen. Met patch 1.12 zijn er eigenlijk altijd wel battlegrounds bezig, wat daarvoor nog niet het geval was.

Instances (dungeons)

Er zijn enkele instances in WoW die betreden kunnen worden door groepen spelers. Er zijn instances voor 5, 10, 25 en 40 personen. Bij de instance voor 5 personen heeft de speler twee niveaus: een normale dungeon of een moeilijkere dungeon. Bij de instances voor 10 man of meer spreekt men van een raid. Een voorbeeld van een 10 man instance is Karazhan (Azeroth, lvl 70, The Burning Crusade). Bij de 25 en 40 ligt de nadruk op volledige samenwerking, en in de moeilijkste instances is het zo dat iedereen precies moet weten wat hij moet doen. Is dit niet het geval slaagt de groep niet. In patch 2.4 is er nog een instance bijgekomen namelijk: Fury of the Sunwell. Met daarin twee instances; een dungeon Magister's Terrace en een 25 man raid, Sunwell Plateau.

Quests

Een quest is een opdracht die een speler kan uitvoeren. Door het uitvoeren van zo'n opdracht krijgt de speler ervaringspunten (XP), geld en/of één of meerdere items afhankelijk van de klasse van het personage. Er bestaan veel verschillende soorten quests, zo zijn er quests waarbij de speler een aantal monsters moet doden, quests waarbij de speler spullen moet verzamelen, quests waarbij de speler met NPC's moet praten, enz. De hoeveelheid geld en ervaring die verdiend wordt, staat in verhouding met de moeilijkheidsgraad van de quest (hoe hoger het level van de speler hoe minder ervaring).

Achievements

Lijkt op een quest, maar hierbij verdient men geen geld, ervaringspunten (XP) of spullen, die men kan gebruiken om een beter armor te krijgen. De speler krijgt hier punten volgens de moeilijkheid van de opdracht en bij enkele kan hij een titel, passieve pet of mount bemachtigen. Achievements worden behaald door verschillende soorten activiteiten. Deze activiteiten verschillen en zijn onder andere het voltooien van (delen van) raids, gevechten in raids onder bijzondere voorwaarden voltooien, een bepaald aantal quests in een gebied voltooien en het uitvoeren van bijzondere activiteiten op verschillende plaatsen.

Events

Naast de reguliere questlines worden er ook bij tijd en wijle zogenaamde events gehouden, vaak met tijdelijke nieuwe quests. Zo is er om de zoveel tijd kermis, en zijn er speciale feestdagen. De events die gevierd worden in World of Warcraft zijn: Brewfest, Children's week, Hallow's End, Love Is In The Air, Lunar Festival, Midsummer, Noble garden en Winter Veil. Bij elk van deze afzonderlijke events horen ook Achievements.

Systeemvereisten

Microsoft Windows
 • Windows XP, Vista, 7 of 8
 • NVIDIA Geforce FX 6800, ATI Radeon X 1600 Pro
 • 2 GB RAM (1 GB voor Windows XP)
OS X
 • OS X 10.7.x of nieuwer
 • Intel Processor Core 2 Duo<
 • NVIDIA GeForce 8600M of ATI Radeon HD 2600
 • 2 GB RAM
Voor beide
 • 25 GB beschikbare hardeschijfruimte
 • Breedbandconnectie
 • Toetsenbord en muis
 • Resolutie 1024 x 768[9]

Verbeteringen

Blizzard heeft enkele veranderingen doorgevoerd, gebaseerd op kritiek die werd gegeven op andere online-spellen in hetzelfde genre. Het spel werd aangepast zodanig dat zowel ervaren gamers als beginnelingen hun gading kunnen vinden. Een beginnende speler krijgt meer ervaring door het uitvoeren van opdrachten dan door enkel het doden van vijanden alleen. Het enkel doden van vijanden voor "ervaring" wordt "grinding" genoemd. Men kan ook "grinden" voor een bepaald voorwerp dat een mob achterlaat als hij sterft.

Een ander middel om de spelers die minder tijd hebben tegemoet te komen is "rested experience" (ervaring na rust). Indien een speler in een hoofdstad of in een slaapplaats uitlogt voor langere tijd dan telt de ervaring erna voor meer voor een tijd in verhouding met het afwezig zijn.

Tijdlijn

2003

2004

 • World of Warcraft wordt door onder andere Gamespy en GameSpot tot beste spel van 2004 uitgeroepen.[bron?]
 • 23 november – World of Warcraft wordt uitgebracht door Blizzard Entertainment in Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland en is beschikbaar op pc- en Macintosh-systemen. De eerste 24 uur werd het spel 240.000 keer verkocht, wat een record is voor een computerspel.

2005

 • 11 februari – World of Warcraft wordt uitgebracht in Europa in meerdere talen: Engels, Frans, Duits, Spaans, Inmiddels is er ook een Russische versie.
 • 2 maart – 100.000 Chinese testers tekenen zich in voor de Chinese bèta-test, in het eerste uur nadat de inschrijving geopend werd.
 • 6 juni – World of Warcraft wordt in China uitgebracht.
 • 13 septemberCorrupted Blood accident: Er zaten bugs in de ziekte die men kreeg in de Raid Zul'Gurub, waardoor de ziekte zich kon verspreiden buiten de raid. Zodra een speler in de buurt kwam met iemand die deze ziekte had, werd hij ook geïnfecteerd.[10]

2006

 • 5/6 december – Patch 2.0.1 komt uit. Deze patch garandeert de compatibiliteit van het huidige spel met The Burning Crusade. Echter, om maximaal van Burning Crusade te profiteren, moet men het installeren, en zijn account daarvoor upgraden.

2007

2008

 • 28 juni – Een extra mogelijkheid (niet verplicht) om het spel te beveiligen is de Blizzard Authenticator. Het werkt als een token.[13]
 • 1 juli – Russische fora zijn de eerste stap in de richting om het spel ook in het Russisch uit te brengen.
 • 6 augustus – World of Warcraft komt uit in de Russische versie.[14]
 • 14-15 oktoberPatch 3.0.2 komt uit. Deze patch garandeert de compatibiliteit van het huidige spel met Wrath of the Lich King. Echter, om maximaal van Wrath of the Lich King te profiteren, moet men het installeren, en zijn account daarvoor upgraden.
 • 28 oktober – Er zijn nu 11 miljoen actieve World of Warcraft-accounts.[15]
 • 13 november – De uitbreiding World of Warcraft: Wrath of the Lich King komt uit.[11]
 • 23 november – World of Warcraft bestaat nu precies 4 jaar. De spelers krijgen allen een extraatje als ze precies op die datum inloggen.
 • 23 december – Er zijn nu 11,5 miljoen actieve World of Warcraft-accounts.[16]

2009

2010

 • 12 oktober – Patch 4.0.1 komt uit. Deze patch garandeert de compatibiliteit van het huidige spel met Cataclysm. Deze uitbreiding verandert het spel voor spelers met personages tussen level 1 en 60. Voor andere content is het nodig het account te upgraden.
 • 7 december – De uitbreiding World of Warcraft: Cataclysm komt uit.[11]

2011

2012

 • 28 augustus – Patch 5.0.4 komt uit. Deze patch garandeert de compatibiliteit van het huidige spel met Mists of Pandaria. Echter, om maximaal van Mists of Pandaria te profiteren, moet men het installeren, en zijn account daarvoor upgraden.
 • 25 september – De uitbreiding World of Warcraft: Mists of Pandaria komt uit.
 • 8 oktober – Ten gevolge van een exploit wordt er een massaslachting aangericht door hackers in Orgrimmar en Stormwind. Blizzard heeft dit probleem met een hotfix opgelost.

2013

2014

 • 3 april – De eerste alfaversie van World of Warcraft: Warlords of Draenor komt uit. Dit is alleen beschikbaar voor medewerkers van Blizzard en een kleine groep genodigden.
 • 27 juni – De eerste bètaversie van World of Warcraft: Warlords of Draenor komt uit. Dit is in eerste instantie beschikbaar voor spelers die een uitnodigingsmail hebben gekregen.
 • 13 november – World of Warcraft: Warlords of Draenor wordt gelanceerd.

Collectors Editions

World of Warcraft-kaartspel

Blizzard heeft meerdere versies van het eerste originele spel uitgebracht, een gewone cd-editie en een beperkt verkrijgbare verzameleditie.

De verzameldoos bevat de volgende elementen:

 • het gehele spel, zowel op dvd als op vijf cd's;
 • een maand toegang tot het spel, op voorwaarde dat de speler een maand abonnement erbij neemt;
 • een gastabonnement dat tien dagen toegang tot het spel biedt;
 • een dvd met informatie over het WoW-gebeuren achter de schermen;
 • een verzameleditie-soundtrack;
 • een verzameleditie-handleiding;
 • een boek: The Art of World of Warcraft;
 • een linnen kaart van Azeroth;
 • een verzameleditie in-game dier. De speler kan kiezen uit drie speciale "gasten" (Zergling, Panda of Mini-Diablo) die alleen beschikbaar zijn voor eigenaars van de verzameleditie. Al deze "katers" zijn geïnspireerd door andere werelden van Blizzard. De Zergling is gebaseerd op de Zerg uit Starcraft. De Mini-Diablo is gebaseerd op de Diablo-spellen en de Panda is gebaseerd op de Pandaren Empire uit Warcraft III: The Frozen Throne.

De Collectors Edition van The Burning Crusade bevat de volgende elementen:

 • World of Warcraft: The Burning Crusade op CD-ROM en DVD-ROM. 4 CD-ROMs in 4-CDwel Case en 1 DVD-ROM in een kartonnen hoesje;
 • World of Warcraft: The Burning Crusade "Behind the Scenes" DVD. Hierop staat meer dan 2 uur aan interviews van ontwikkelaars en commentaar op alle aspecten die te maken hebben met het creëren van The Burning Crusade. Ook trailers en cinematics uit het spel, en zelfs opnames van het discussiepanel van BlizzCon staan op de DVDs.
 • The Art of World of Warcraft: The Burning Crusade Gebonden Art Boek. Gebonden coffee table book met exclusief concept art.
 • een Exclusief In-Game Pet: Netherwhelp-draakje. Door een fout van Blizzard met het verbinden van de cd-Key aan de Collectors Editie bij de Europese versie krijgen kopers van deze versie ook een extra pet N.L. Lurky, de baby-Murloc en 2 dagen gratis speeltijd voor het ongemak, mits er kan woorden aangetoond dat deze versie is aangekocht.
 • twee World of Warcraft Trading Card Game Starter Packs. Een regelboekje voor het kaartspel en 3 exclusieve promotiekaarten voor het kaartspel
 • een muismat met de kaart van het nieuwe land: Outlands;
 • World of Warcraft: The Burning Crusade CD met muziek uit het spel;
 • Blizzard Product Catalogus (in Burning Crusade thema);
 • 2 World of Warcraft 10-day Guest Pass Keys, om aan nieuwe spelers te geven zodat ze het spel ook uit kunnen proberen.

Ook van World of Warcraft: Wrath of the Lich King was een verzameleditie verkrijgbaar, deze bevatte de volgende elementen:

 • de gehele uitbreiding;
 • achter de schermen dvd;
 • soundtrack cd;
 • een boek: The Art of Wrath of the Lich King;
 • een verzameleditie in-game dier, het draakje Frosty;
 • een muismatje met de kaart van Northrend op;
 • een 'starters pack' voor het ruilkaartspel met kaart voor in-game zelf 50 'Papa Hummel's pet biscuits' te bemachtigen, die al de dieren groter kunnen maken.

Verslavende werking

Nuvola single chevron right.svg Zie Gameverslaving voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

World of Warcraft staat bekend als een verslavende game. Een grote factor hierbij is het feit dat er geen punt is waarop de speler het spel "wint". In de media is al vaak aandacht besteed aan gevallen van gameverslaving, soms zelfs over gamers die in een afkickkliniek belanden.

Onderzoekspsycholoog Dr. Orzack stelt dat bij gemiddeld 10% van de spelers van World of Warcraft een gameverslaving optreedt, hij wil dan ook dat men een waarschuwing op de verpakkingen verplicht stelt.[18] Volgens een site van PEGI is het fysiek verslaafd raken aan games onmogelijk.[19] Het is echter wel mogelijk geestelijk verslaafd te raken aan games.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties
 1. a b PTR en bèta hebben dezelfde build.
 2. a b c Bij data gaat het om de situatie in de Verenigde Staten. Men moet ook rekening houden met het tijdsverschil van 9 uur tussen de Amerikaanse servers en CET (Midden-Europese tijd), tenzij anders vermeld.
 3. (en) "Patch 6.0.2", Wowpedia, 19 september 2014. Geraadpleegd op 19 september 2014.
 4. (en) "Public client builds", Wowpedia, 18 september 2014. Geraadpleegd op 19 september 2014.
 5. (en) "Warlords of Draenor Beta - Build 18898", MMO-Champion, 18 september 2014. Geraadpleegd op 19 september 2014.
 6. (en) "Patch 5.4.8", Wowpedia, 17 juni 2014. Geraadpleegd op 17 juni 2014.
 7. (en) "World of Warcraft’ loses 1.3 million subscribers in three months", Digital trends.
 8. (en) "World of Warcraft down to 7.7M subscribers", WoW Insider.
 9. (en) "World of Warcraft® System Requirements", Battle.net.
 10. (en) "Deadly plague hits Warcraft world", BBC News.
 11. a b c Het upgraden voor deze uitbreiding is niet langer noodzakelijk.
 12. (en) "World Of Warcraft® Reaches New Milestone: 10 Million Subscribers", Blizzard Entertainment.
 13. (en) "Battle.net Authenticator FAQ", Battle.net.
 14. (en) "Blizzard Entertainment® Announces Launch Date For Russian-Language Version Of World Of Warcraft®", Blizzard Entertainment.
 15. (en) "World Of Warcraft® surpasses 11 million subscribers worldwide", Blizzard Entertainment.
 16. (en) "World of Warcraft® subscriber base reaches 11.5 million worldwide", Blizzard Entertainment.
 17. "World of Warcraft verliest 1,7 miljoen gebruikers", XGN.
 18. "World of Warcraft Can Cause Addiction – Medical Report", Xbit Laboratories.
 19. PEGI Pan European Game Information - Spellen & gezondheid