World of Warcraft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
World of Warcraft
(Cover op en.wikipedia.org)
Bedenker(s) Chris Metzen
Ontwerper(s) Rob Pardo, Jeff Kaplan, Tom Chilton
Ontwikkelaar(s) Blizzard Entertainment
Uitgever(s) Blizzard Entertainment
Muziek Jason Hayes, Tracy W. Bush, Derek Duke, Glenn Stafford
Datum van uitgave Vlag van AustraliëVlag van Verenigde StatenVlag van Nieuw-Zeeland 23 november 2004
Vlag van Zuid-Korea 18 januari 2005
Vlag van Europa 11 februari 2005
Vlag van China 6 juni 2005
Vlag van Rusland 6 augustus 2008[1]
Vlag van Brazilië 6 december 2011[2]
Bètaversie Bèta:
6.0.2.19027 (15 oktober 2014)[3][4]
Huidige versie 6.0.2.19033 (14 oktober 2014)[3][5]
Licentie Commercieel
Genre(s) Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG)
Speelmodus Multiplayer
Taal/talen Duits, Engels, Frans, Italiaans, Koreaans, Portugees, Russisch, Spaans, Standaardmandarijn[6]
Leeftijdsklasse PEGI: 12+
ESRB: T
Platform(s) Windows, OS X
Media 2 cd-roms, dvd-rom, download
Systeemeisen
Zie: Systeemvereisten
Navigatie
Spelserie Warcraft
Uitbreiding(en) The Burning Crusade
Wrath of the Lich King
Cataclysm
Mists of Pandaria
Warlords of Draenor
Voorloper Warcraft III: The Frozen Throne
Vervolg The Burning Crusade
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

World of Warcraft (vaak afgekort als WoW) is een massively multiplayer online role-playing game (MMORPG). Het spel werd ontwikkeld en uitgebracht door Blizzard Entertainment. Blizzard Entertainment kondigde World of Warcraft aan op 2 september 2001 en bracht het spel op 23 november 2004 uit. Het is het vierde spel dat zich afspeelt in de fantasiewereld Warcraft. World of Warcraft vindt plaats binnen de wereld van Azeroth, ongeveer vier jaar na de gebeurtenissen van Warcraft III: The Frozen Throne.

De eerste uitbreiding van het spel was The Burning Crusade, dat werd uitgebracht op 16 januari 2007. Bijna 2 jaar later werd de tweede uitbreiding uitgebracht, Wrath of the Lich King op 13 november 2008, dat vooral gericht is op de gebeurtenissen van Warcraft III: The Frozen Throne. De derde uitbreiding is Cataclysm dat werd uitgebracht op 7 december 2010. De vierde uitbreiding is Mists of Pandaria dat werd aangekondigd op BlizzCon 2011 door Chris Metzen op 21 oktober 2011. Het spel kwam uit op 25 september 2012. Op vrijdag 8 november 2013 heeft Chris Metzen aangekondigd dat de vijfde uitbreiding van het spel Warlords of Dreanor zal zijn. Het spel wordt verwacht op 13 november 2014.

Plot

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De leider van de Horde, Thrall, heeft zich gevestigd in het land Durotar, waar hij aan de Forsaken vraagt om zich aan te sluiten bij de Orcs, Tauren en de Trolls. Ondertussen hebben Dwarves, Gnomes en de oude Night Elves zich aangesloten bij de Alliance, geleid door het rijk van de Humans in Stormwind.

De titans die zich The Pantheon noemen hebben sinds het begin van het universum gevochten tegen al het kwaad en gevangen genomen. The Pantheon heeft Azeroth volledig herstelt in vrede en orde. Voor de vrede en orde te behouden op de planeet hebben ze vijf Dragon Aspects (leiders) uitgekozen. Deze leiders zijn Alexstrasza, leider van de Red Dragonflight, Ysera, leider van de Green Dragonflight, Nozdormu, leider van de Bronze Dragonflight,Malygos, leider van de Blue Dragonflight

Neltharion (ook bekend als Deathwing) werd aangewezen als leider Black Dragonflight en zijn droom was om de wereld te laten leiden door de Black Dragonflight. Hij kwam op het idee om van elk lid van de Dragonflights de helft van hun krachten in een Demon Soul (of Dragon Soul) te plaatsen, en het te gebruiken om zo Azeroth over te nemen. Neltharion heeft nooit zijn krachten gedeeld in de Demon Soul, waardoor hij de krachtigste was van alle vijf. Neltharion probeerde het machtige voorwerp te stelen, maar door de immense kracht van het artefact brak zijn borstkas open en raakte hij gewond, waarna hij onderdook in Deepholm. Ondertussen bleef de zoon van Neltharion, Nefarian samen vechten met Onyxia voor een wereld waarin alleen zij leiders konden zijn. De Black Dragon Onyxia heeft zich vermomd in een menselijke edelvrouw en gebruikte manipulaties tegen haar vijanden om zelf niet fysiek te vechten. Iedereen in Azeroth startte met het onderzoeken van deze manipulatie, waardoor het kwaad zich kon verspreiden.

Diep in het hart van de vurige berg Blackrock Mountain, experimenteerde de Black Dragon Nefarian met het bloed van andere draken. Zijn wil was om de hele regio voor zichzelf te hebben, dus zorgde hij ervoor dat de resterende Dark Horde, die in Azeroth gevangen waren, hun schurkenleger Nefarian zou aanbidden. De Dark Horde zijn corrupte Orcs, Trolls en andere rassen die hebben gestreden tegen de Firelord Ragnaros en de schimmige Dark Iron Dwarves, voor de controle van de Blackrock Mountain. Voordat Nefarian was verbannen uit de wereld van Azeroth, heeft Nefarian een leger gemaakt dat krachtig genoeg is om Azeroth te vernietigen. Nadat hij terugkeerde in Azeroth heeft hij zich gevestigd in Blackwing Lair waarin hij wacht op zijn vijand om zijn vader te wreken.

Gameplay

Eastern Kingdoms in World of Warcraft met de hoofdsteden.
Kalimdor in World of Warcraft met de hoofdsteden.

Zoals bij andere MMORPGs controleren spelers hun eigen personage, avatar, in een third of first-person wereld. Men ontdekt nieuwe landschappen, vecht tegen verschillende monsters, het voltooien van queesten, en communiceren met non-player characters (NPCs) of andere spelers. Wat ook gemeenschappelijk is bij MMORPGs, is dat men maandelijks moet betalen voor World of Warcraft. Manieren om voor het spel te betalen is door gebruik van prepaid cards of via kredietkaart

Om het spel te betreden, moet een speler eerst een server kiezen. Deze worden realms genoemd. In elke realm zitten andere spelers en wordt onderverdeeld in 4 verschillende types.
Deze 4 zijn:

 • PvP (Player versus Player; speler tegen speler) houdt in dat de speler altijd aangevallen kan worden door spelers van de andere factie, behalve in thuisgebieden van de speler zijn eigen factie.
 • PvE (Normal) (Player versus Environment; speler tegen omgeving) houdt in dat PvP alleen mogelijk is als de speler in één van de gebieden is van de andere factie of als de speler zelf PvP heeft aangezet voor zijn karakter.
 • Een RP (Roleplay) server is wat dit betreft hetzelfde als een PvE server, maar het heeft iets anders erbij: de speler wordt geacht zich te gedragen zoals het personage dat ook zou doen.
 • Een RP-PvP server is een Roleplaying server met het PvP-systeem geactiveerd.

Gameplay

Alvorens met het spel te beginnen, dient de speler een keuze te maken tussen de twee rivaliserende volkeren (Horde en Alliance). Vervolgens kan de speler met verschillende opties zijn karakter ontwikkelen. Zodra de speler zijn personage heeft ontwikkeld, kan er worden gekozen tussen verschillende talenten en vaardigheden om het personage nog verder te ontwikkelen. Ook kunnen personages verschillende beroepen uitoefenen. De speler kan kiezen tussen twee verschillende primaire beroepen. Daarnaast is het mogelijk de vier secundaire beroepen uit te oefenen (Fishing, Cooking, First Aid en Archeology). Personages kunnen lid worden van guilds (een spelersgroep), waarbij er ook een chatkanaal aanwezig is dat alleen voor de guild-leden toegankelijk is. Door lid te worden van een guild kan men het logo van de guild dragen op zijn tabard, toegang krijgen tot de bank van de guild en samen groeperen in dungeons (kerkers).

Een groot deel van World of Warcraft bestaat uit het voltooien van quests. Deze quests, ook wel taken of missies, zijn beschikbaar bij NPC's (non-player character). Door quests te voltooien, krijgt de speler meer experience (ervaringspunten), waardoor hij een hoger level kan bereiken en een beloning van geld en voorwerpen. In het spel geven quests toegang tot het ontdekken van nieuwe gebieden. Het verhaal wordt ook voor een groot deel door quests verteld. De meeste quests bestaan uit het doden van verschillende monsters, het lokaliseren en verzamelen van objecten, contact maken met andere NPC's, het bezoeken van specifieke locaties, interactie met objecten in de wereld, of het leveren van een voorwerp.

Terwijl een personage alleen wordt gespeeld, kan men ook groeperen en het spel uitdagender maken. De “end-game” van het spel kan alleen zo worden voltooid. Voor deze manier worden verschillende klassen gebruikt die een eigen rol hebben in de groep en andere karakters hun vaardigheden verbeterd.. In dungeons en raids spelen de spelers samen om zo de moeilijkste uitdagingen te voltooien. Zodra men sterft, wordt de speler een spook, of een slier voor een Night Elf, op een kerkhof. Vandaar uit moet de speler zijn eigen lichaam terugvinden om weer tot leven te komen.

World of Warcraft bestaat uit verschillende mechanismen voor player versus player (PvP). Als men op een player versus environment (PvE) speelt, kan de speler er zelf voor kiezen of een tegenovergestelde factie hem kan aanvallen. Bij een PvP-server staat het iedereen vrij een ander aan te vallen wanneer hij maar wil. Er bestaan verschillende battlegrounds waar iedereen elkaar kan aanvallen. De manier om battlegrounds te winnen is door de vijandige vlag naar het factiekamp van de speler te brengen of door gebouwen te bezitten. Door het doden van tegenstanders of het winnen van een battleground kan de speler Honor Points (eerpunten) verdienen. Deze zijn nodig om PvP-gear, het materiaal dat de speler draagt voor een PvP-gevecht, te kunnen kopen. Ook de verliezers krijgen punten, maar deze zijn minder dan de winnaars.

Ontwikkeling

World of Warcraft werd in september 2001 op de ECTS Trade Show aangekondigd door Blizzard Entertainment.[7] Het spel werd uitgebracht in 2004, waardoor de ontwikkeling ongeveer 4 tot 5 jaar heeft geduurd, inclusief de langdurige testen. De 3D graphics in World of Warcraft gebruikt elementen van de vorige graphische engine die ook werd gebruikt in Warcraft III.[8] Het spel is zo ontwikkelt dat spelers kunnen doen wat ze willen en waar ze willen. Quests zijn optioneel en zijn gemaakt als een handleiding voor spelers om zo de omgeving te verkennen en om spelers over alle zones van het spel te verspreiden om zo "Player Collision", een term gebruikt door de makers, te vermijden.[9] Dit betekent dat er veel spelers zijn op 1 plek of zone waardoor het systeem de zovele bewegingen (FPS) van alle karakters en gebeurtenissen niet meer aankan waardoor er een lag ontstaat of een crash. De interface van het spel laat spelers toe zelf veranderingen te brengen aan de interface door het installeren van Add-ons, controls aan te brengen en andere modificaties.[10]

World of Warcraft draait op zowel Windows als Macintosh. De verschillende kopieën van het spel gebruikt een hybrid CD om zo het spel te installeren. Het spel laat alle gebruikers samen spelen, ongeacht hun besturingssysteem. Er is eigenlijk geen officiële versie voor een ander besturingssysteem. De support voor World of Warcraft is Windows API met implantaties van Wine en CrossOver zodat het spel kan worden gespeeld onder Linux en FreeBSD.[11] Bovendien zorgt de Windows client voor een direct OpenGL rendering in Wine, zodat de prestaties hetzelfde zijn als bij Windows te zien is.[12] Er is nog geen Linux client van het spel aangekondigd of uitgebracht door Blizzard, maar in januari 2011 heeft een IT journalist, Michael Larabel, aangegeven in een Phoronix artikel dat een interne linux client zou kunnen bestaan​​, maar niet wordt vrijgegeven vanwege de niet-standaardisatie van de linux distro ecosysteem.[13]

Regionale verschillen

In de Verenigde Staten, Canada en Europa distribueert Blizzard World of Warcraft via retail softwarepakketten.[14] De softwarepakketten omvat 30 speeldagen zonder kosten. Om verder te kunnen spelen nadat de 30 dagen om zijn, moet er speeltijd gekocht worden door gebruik van een kredietkaart of prepaid game cards. Het minimum dagen dat er kan worden gespeeld met gebruik van een kredietkaart is 30 en met prepaid game cards 60 dagen. Ook kan de consument kiezen voor 3 speelmaanden of 6 met een korting van 6 tot 15%.[15] In Australië, de Verenigde Staten en veel Europese landen worden de proefversies van World of Warcraft in stock gebracht in DVD formaat, zonder limiet op de speeltijd maar voor maximum 20 levels.[16] Als een speler verder wilt levelen zal men een upgrade moet maken door het spel te volledig te kopen.

In Brazilië werd World of Warcraft uitgebracht op 6 december 2011 via BattleNet.[17] De eerste drie uitbreidingen zijn volledig vertaald, inclusief stemmen, in het Braziliaans-Portugees. In Zuid-Korea is er geen software of cd-code nodig om het spel te activeren.

Omdat in China een groot aantal van de spelers zelf niet over een computer beschikken om het spel te kunnen spelen, kunnen de cd-codes, die nodig zijn om een account te maken, apart worden gekocht. De Chinese overheid en NetEase, de licentiehouder voor World of Warcraft in China, brachten een verandering in het spel voor de Chinese versie waarbij vlees en botten en skeletten en dode karakters veranderd zijn in kleine graven. Deze verandering werd gebracht door de Chineese overheid voor het promoten van "een gezond en harmonisch online game omgeving" in World of Warcraft.[18] Wrath of the Lich King werd door deze regel lang uitgesteld en kwam pas op 31 augustus 2010 uit, bijna 2 jaar na de uitkomst in de westerse wereld.[19][20]

Uitbreidingen

Er zijn vier optionele uitbreidingen op de markt gebracht door Blizzard Entertainment: The Burning Crusade uitgebracht in januari 2007, Wrath of the Lich King, uitgebracht in november 2008, Cataclysm, uitgebracht in december 2010 en Mists of Pandaria, uitgebracht in september 2012. Spelers zijn niet verplicht een uitbreidingen te kopen om verder te spelen. Maar de uitbreidingen laten spelers toe verder hun karakter te levelen en nieuwe zones te ontdekken. Karakters zonder een uitbreidingen pakket kunnen de nieuwe zones niet betreden.

Op 28 juni 2011 werd The Burning Crusade uitbreidingen automatisch toegepast op alle Warcraft accounts zonder kosten.[21] Op 19 september 2012 gebeurde dit ook met de Wrath of the Lich King uitbreiding, en op 15 oktober 2013 ook met de Cataclysm uitbreiding.[22] The Burning Crusade, Wrath of the Lich King en Cataclysm horen nu bij de originele game World of Warcraft bij aankoop.

De bèta test van Mists of Pandaria werd gelanceerd op 21 maart 2012[23] en de uitbreidingen werd uitgebracht op 25 september 2012.

Warlords of Draenor was aangekondigd op BlizzCon 2013 op 8 november 2013[24][25] en is op dit moment in de bèta fase.[26] De datum van uitgave is op 13 november 2014.[27]

Muziek

De soundtrack voor World of Warcraft werd gecomponeerd door Jason Hayes, Tracy W. Bush, Derek Duke en Glenn Stafford. Het werd uitgebracht op 23 november 2004, samen met de collector's edition van het spel. Het wordt ook afzonderlijk verkocht op één CD in MP3 formaat.

World of Warcraft Soundtrack tracklist
Nr. Titel Duur
1. Legends of Azeroth   2:40
2. The Shaping of the World   2:24
3. Legacy   2:25
4. Song of Elune   2:13
5. Echoes of the Past   1:53
6. A Call to Arms   2:18
7. Seasons of War   2:57
8. Stormwind   2:14
9. Orgrimmar   2:14
10. The Undercity   2:27
11. Thunder Bluff   2:35
12. Darnassus   2:44
13. Ironforge   2:14
14. Elwynn Forest   3.03
15. Duskwood   6.01
16. Dun Morogh   7:30
17. Burning Steppes   2:26
18. Shimmering Flats   4:07
19. Felwood   2:37
20. Stranglethorn Vale   4:12
21. Tanaris   4:31
22. Teldrassil   3:55
23. Tavern   1:13
24. Moonfall   0:48
25. Ruins   1:16
26. Temple   1:03
27. Lurking   1:00
28. Sacred   1:10
29. Graveyard   1:07
30. War   0:49

Op 12 januari 2011 produceerde Alfred Publishing een officieel gelicenseerde bladmuziek serie voor zangers, pianistten, strijkers en andere instrument, namelijk World of Warcraft Sheet Music Anthology. Het werk bestaat uit vier pagina's van inbare kunstwerken en verschillen per aantal nummers dat is opgenomen.

Ontvangst

Gemiddelde score
Bron Score
GameRankings 91,89% (67 reviews)[28]
Metacritic 93 (57 reviews)[29]
Recensiescore
Publicist Score
1UP.com A+[30]
Eurogamer 8/10[31]
Game Informer 9,5/10[32]
GameSpot 9,5/10[33]
GameSpy 5/5[34]
GamesRadar 4,5/5[35]
IGN 9,1/10[36]

World of Warcraft was het bestverkochte spel in 2005 en 2006.[37] Op 22 januari 2008 heeft het spel meer dan 10 miljoen abonnees wereldwijd, met ongeveer 2 miljoen abonnees in Europa, meer dan 2,5 miljoen in Noord Amerika en ongeveer 5,5 miljoen in Azië.[38] In 2010 had World of Warcraft het meeste succes en in oktober had het spel meer dan 12 miljoen abonnees.[39] Maar in augustus 2014 was aantal abonnees dubbel gedaald met ongeveer 6,8 miljoen abonnees.[40]Door de opkomende uitbreiding van Warlords of Draenor die op 14 november uitkomt, steeg het aantal abonnes met 600.000 op 30 september.[41]

Blizzard Entertainment heeft op 28 januari 2014 aangekondigd dat er 100 miljoen accounts zijn gemaakt sinds het bestaan van het spel.[42]

Prijzen

World of Warcraft won volgende prijzen van critici:[43]

 • Best Game of the Year Award (2005)
 • Best PC Game of the Year (2005)
 • Best Massively Multiplayer Online Game (2005)
 • Editor's Choice Award (2005)
 • Best Role-Playing (RPG or MMORPG) (2005)
 • PC RPG / MMORPG Gamers' Choice Awards (2005)
 • Special Achievement in Art Direction (2005)
 • Editor's Choice Award (2005)
 • Best Persistent World Game (2005)
 • Editor's Choice Award (2005)
 • Best PC RPG (2005)
 • Best Massively Multiplayer Game (2005)
 • Best of Show (E3 2003) - Wargamer
 • Best Persistent Online Title (E3 2003)
 • Runner up for Best Graphics (E3 2003)

Systeemvereisten

Microsoft Windows:[44]

Minimale vereisten
Besturingssysteem Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1
Processor Intel Core 2 Duo E6600 AMD Phenom X3 8750
Werkgeheugen 2 GB RAM (1 GB voor Windows XP)
Videokaart NVIDIA GeForce 8800 GT, ATI Radeon HD 4850 of Intel HD Graphics 3000
Vrije opslagruimte 35 GB
Aanbevolen vereisten
Besturingssysteem 64-bit: Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1
Processor Intel Core i5 2400 of AMD FX 4100 of beter
Werkgeheugen 4 GB RAM
Videokaart NVIDIA GeForce GTX 470, ATI Radeon HD 5870 of beter
Vrije opslagruimte 35 GB

Mac:

Minimale vereisten
Besturingssysteem OS X 10.8.x (laatste versie)
Processor Intel Core 2 Duo
Werkgeheugen 2 GB RAM
Videokaart NVIDIA GeForce 9600M GT of ATI Radeon HD 4850
Vrije opslagruimte 35 GB
Aanbevolen vereisten
Besturingssysteem OS X 10.9.x (laatste versie)
Processor Intel Core i5 of beter
Werkgeheugen 4 GB RAM
Videokaart AMD Radeon HD 6750M or better of beter
Vrije opslagruimte 35 GB

Daarnaast zijn er een paar vereisten die voor beide besturingssystemen nodig zijn:

 • 35 GB beschikbare hardeschijfruimte
 • Breedbandconnectie
 • Toetsenbord en muis
 • Minimumresolutie 1024 x 768

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Releasedata, mobygames.com
 2. "World of Warcraft" chega ao Brasil no dia 6 de dezembro. Now!Digital Business (9 november 2011) Geraadpleegd op 17 oktober 2014
 3. a b Bij data gaat het om de situatie in de Verenigde Staten. Men moet ook rekening houden met het tijdsverschil van 9 uur tussen de Amerikaanse servers en CET (Midden-Europese tijd), tenzij anders vermeld.
 4. (en) "Public client builds", Wowpedia, 14 oktober 2014. Geraadpleegd op 15 oktober 2014.
 5. (en) "Patch 6.0.2", Wowpedia, 14 oktober 2014. Geraadpleegd op 15 oktober 2014.
 6. Checking the Game Region, eu.battle.net
 7. ECTS 2001: World of Warcraft announced
 8. ECTS 2001: World of Warcraft announced
 9. World of Warcraft Preview
 10. World of Warcraft Preview
 11. Wine application notes for WoW
 12. World of Warcraft – Arch Linux
 13. Blizzard Still Has a World of Warcraft Linux Client
 14. Blizzard Entertainment Announces World of Warcraft Street Date – 23 november 2004
 15. Betaalmogelijkheden
 16. World of Warcraft Starter Edition FAQ
 17. Comunicados à Imprensa
 18. Skeletons Banned in Chinese 'World of Warcraft'
 19. Blizzard ditches long-time WoW operator
 20. Wrath of The Lich King nog steeds vertraagd
 21. World of Warcraft and The Burning Crusade -- Together at Last!
 22. A New Age Has Begun—World of Warcraft Now Includes Cataclysm
 23. World of Warcraft: Mists of Pandaria Beta is Live!
 24. World of Warcraft: Warlords of Draenor Remakes History at BlizzCon 2013
 25. World of Warcraft: Warlords of Draenor BlizzCon 2013 FAQ
 26. World of Warcraft: Warlords of Draenor Beta Test Begins!
 27. Officiële Warlords of Draenor website
 28. World of Warcraft Review. GameRankings.com Geraadpleegd op 2014-10-25
 29. World of Warcraft Review. Metacritic.com Geraadpleegd op 2014-10-25
 30. Review World of Warcraft. 1UP Geraadpleegd op 2008-06-25
 31. World of Warcraft Review. Eurogamer Geraadpleegd op 2008-06-25
 32. World of Warcraft Review. Game Informer Geraadpleegd op 2008-06-25
 33. World of Warcraft Review. GameSpot Geraadpleegd op 2004-11-30
 34. World of Warcraft Review. GameSpy Geraadpleegd op 2007-12-07
 35. World of Warcraft Review. Gameradar Geraadpleegd op 2007-04-17
 36. World of Warcraft Review. IGN Geraadpleegd op 2008-06-25
 37. WORLD OF WARCRAFT: THE BURNING CRUSADE CONTINUES RECORD-BREAKING SALES PACE
 38. World Of Warcraft Hits 10 Million Subscribers
 39. The Inexorable Decline of World of Warcraft
 40. World Of Warcraft Subscriptions Slide by 800,000
 41. Abonnees stijgt met 600.000
 42. Blizzard reaches 100M lifetime World of Warcraft accounts
 43. Prijzen van World of Warcraft en andere Blizzard games
 44. Systeemvereisten World of Warcraft