Diplocaulobium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Diplocaulobium
Diplocaulobium validicolle
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Epidendroideae
Geslachtengroep:Dendrobieae
Subtribus:Grastidiinae
Geslacht
Diplocaulobium
(Rchb.f.) Kraenzl. (1910)
Typesoort
Diplocaulobium nitidissimum (Rchb.f.) Kraenzl. (1910)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Diplocaulobium is een geslacht met meer dan honderd soorten orchideeën uit de onderfamilie Epidendroideae. Het geslacht is afgesplitst van Dendrobium.

Het zijn kleine epifytische orchideeën uit tropisch Zuidoost-Azië en Australazië. Ze worden gekenmerkt door zeer opvallende, stervormige, efemere (eendaagse) bloemen.

Naamgeving en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De botanische naam Diplocaulobium is een samenstelling van Oudgrieks διπλόος, diploos (dubbel), καυλός, kaulos (stengel) en βίος, bios (leven), wat slaat op twee vormen van de pseudobulben van de typesoort.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Diplocaulobium-soorten zijn kleine epifytische of lithofytische planten met meestal kleine, gegroepeerde pseudobulben met solitaire, lijnvormige tot lijnlancetvormige bladeren, een kruipende bloemstengel met één enkele, zeer opvallende bloem.

Enkele soorten (waaronder de typesoort Diplocaulobium nitidissimum) bezitten twee vormen van pseudobulben: slanke, lange, cilindrische pseudobulben die de bloeistengel dragen, en kortere, eivormige, geribte exemplaren met enkel een blad.

De bloemen zijn dikwijls stervormig, met sterk verlengde kelk- en kroonbladen, en zijn soms spectaculair gekleurd. Ze vertonen gesynchroniseerde, efemere (eendaagse) bloei: alle bloemen van een populatie openen zich op dezelfde dag en verwelken ook diezelfde dag.

Habitat en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Diplocaulobium-soorten groeien op bomen in warme laagland- tot koele montane regenwouden van Zuidoost-Azië en Australazië, voornamelijk in het Maleisië, de Filipijnen, Australië, Nieuw-Guinea en de eilanden van de Grote Oceaan.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Diplocaulobium werd voorheen ingedeeld als sectie van het geslacht Dendrobium. Het is tot geslacht gepromoveerd door Kraenzlin.

Het geslacht telt in de meest recent geaccepteerde taxonomie meer dan hionderd soorten. De typesoort is Diplocaulobium nitidissimum.

Soortenlijst[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]