Fenix Trophy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fenix Trophy
Regio Europa
Opgericht 2021
Systeem Groepswedstrijden + Knock-out
Aantal teams variabel
Huidige kampioen Vlag van Denemarken BK Skjold
Recordkampioen Vlag van Engeland FC United of Manchester en Vlag van Denemarken BK Skjold (1)
Website https://www.fenixtrophy.eu
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

De Fenix Trophy is een jaarlijkse Europese voetbalcompetitie tussen amateurclubs. Ze werd opgericht in 2021 door de Italiaanse voetbalclub Brera FC.[1][2] De competitie is officieel erkend door UEFA.

Het woord FENIX is een Acroniem en staat voor Friendly (vriendschappelijk) - European (Europees) - Non professional (niet professioneel) - Innovative (innovatief) - Xenial (Van het oude Griekse xènos duidt het woord op een houding van gastvrijheid tegenover vreemden, met behoud van wederzijds respect voor culturele verschillen).

Seizoen 2021-2022[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste tornooi werd gehouden tijdens het seizoen 2021-2022. Er werden twee poules gevormd met elk vier teams. Nadien speelde de clubs volgens hun eindstand in de poules te Rimini, Italië tegen elkaar.

Prague Raptors FC en FC United of Manchester winnaars van hun poule speelde op 11 juni 2022 in het Stadio Romeo Neri de finale, die gewonnen werd door Manchester met 0-2.

De volgende teams namen deel:

Seizoen 2022-2023[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het seizoen 2022-2023 werden er drie poules gevormd van elk drie teams. De winnaars van de poules en de beste tweede namen deel aan de Final 4 in Milaan.

Het tweede seizoen namen de volgende teams deel:


Op het einde van het seizoen speelde FC United of Manchester, BK Skjold, Prague Raptors FC (die allen hun poules wonnen) en Brera FC (dat als beste tweede in de poules ook geselecteerd was) de Final 4. Deze werden op 4 juni 2023 gespeeld in het Arena Civica, BK Skjold won met 3-2 van FC United of Manchester en Prague Raptors FC won met 1-0 van Brera FC. De finale werd op donderdag 5 juni 2023 gespeeld in het iconische San Siro waar BK Skjold met 3-0 te sterk was voor Prague Raptors FC.

Seizoen 2023-2024[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het seizoen 2023-2024 schreven zich twaalf teams in, er werden vier poules van elk drie teams gevormd.

De volgende teams schreven zich in voor deelname: