Friesch Dagblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Friesch Dagblad
Type Regionaal dagblad
Eerste editie 1903
Uitgeverij(en) NDC Mediagroep
Oplage 13.688 (2012)
Hoofdredacteur Lútsen Kooistra
Land(en) Nederland
Regio(s) Friesland e.o.
Talen Nederlands, Fries
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Het Friesch Dagblad is een Nederlands protestants-christelijk dagblad dat in Friesland, het Groningse Westerkwartier en de Noordoostpolder verschijnt.

Het was tot 2013 het enige zelfstandige regionale dagblad van Nederland. De eerste krant kwam in 1903 van de drukpers. De krant was gericht op de gereformeerde, antirevolutionaire zuil, net als in die tijd De Standaard en na de oorlog Trouw. Het Friesch Dagblad heeft dit karakter sterker behouden dan Trouw, al is het lezerspubliek nu breder geworden.

Een voorbeeld daarvan is de sport op zondag. De krant stond er lange tijd om bekend daaraan geen aandacht te besteden, maar dat is al lange tijd niet meer het geval. Het Friesch Dagblad past zich aan de ontwikkelingen en maatschappij aan en ook op zondag wordt door redacteuren gewerkt. Zo blijft de krant net als collega-kranten actueel.

In de Tweede Wereldoorlog verscheen het Friesch Dagblad niet meer vanaf het moment dat kranten in Nederland onder censuur kwamen te staan. Na de oorlog werd de draad weer opgepakt.

Het Friesch Dagblad wordt bestuurd door een vereniging van lezers, maar heeft ook enkele commerciële bv's, die zorgen voor de benodigde inkomsten. De krant is redactioneel volledig onafhankelijk en beschikte tot 20 maart 2008 over een eigen drukpers. Hoofdredacteur anno 2008 is Lútsen Kooistra. Sinds 2008 wordt de krant gedrukt door de NDC Mediagroep, waartoe de Leeuwarder Courant behoort. Beide kranten verschijnen sinds 2 april 2013 in de ochtend.

Behalve de dagelijkse krant bezit het Friesch Dagblad nog enkele andere producten, met name weekbladen. Hieronder valt onder andere Het Goede Leven, een landelijk christelijk weekblad. Daarnaast bezit het Friesch Dagblad nog enkele kerkbladen, zoals het Christelijk Weekblad (landelijk), Kerk in Stad (voor de stad Groningen), Kerkblad van het Noorden en Geandewei (Fryslân). Een nieuw initiatief is de Startkrant, tevens een christelijk blad, welke vier keer per jaar verschijnt en gratis wordt verspreid.

De Friezen verkeren in de positie dat lezers kunnen kiezen uit twee regionale dagbladen, dit in tegenstelling tot de meeste andere provincies in Nederland. Het andere regionale dagblad in Friesland is de Leeuwarder Courant.

Eind 2008 begon het Friesch Dagblad tevens met het aanbieden van een mobiele telefoonservice, te weten Skilje en het heeft een webshop, te weten fd-extra.

In 2013 stond Friesch Dagblad op de rand van een faillissement. Op 1 juli 2013 werd het Friesch Dagblad voor het symbolische bedrag van 1 euro overgenomen door de NDC mediagroep, de uitgeverij waarbij de krant wordt gedrukt, om zo te voorkomen dat het faillissement ook gevolgen zou kunnen krijgen voor de uitgeverij.[1]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties