Gebruiker:Ø11/Kladblok1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Leo Victor[bewerken | brontekst bewerken]

Leo Victor (Wilrijk, 7 februari 1946) is een Vlaams voormalig topambtenaar.

Van 1991 tot 2005 was Leo Victor secretaris-generaal van het departement Algemene Zaken en Financiën van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Vervolgens werd hij algemeen directeur van het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap. In 2011 ging hij met pensioen.

Verder bekleedde hij een aantal bestuursmandaten of was hij regeringscommissaris namens de Vlaamse Regering:

Willy Danckaert[bewerken | brontekst bewerken]

Willy Danckaert (1932 - Winksele, 1 juli 2000) was een Belgisch bankier.

Willy Danckaert was doctor in de rechten en licentiaat in het notariaat. In 1961 ging hij bij Cera aan de slag. In 1985 werd hij er voorzitter van het directiecomité. In januari 1994 werd hij in opvolging van Robert Eeckloo voorzitter van de raad van bestuur. Willy Breesch volgde hem als directievoorzitter op.[1] In februari 1996 volgde Rik Donckels hem als voorzitter op.

Hij was lid van het college van censoren van de Nationale Bank van België.

Jacques Forest[bewerken | brontekst bewerken]

Jacques Forest is een Belgisch voormalig bedrijfsleider. Hij stond jarenlang aan het hoofd van coöperatieve verzekeringsmaatschappij P&V Verzekeringen.

Hij bekleedde tevens bestuursmandaten en uitvoerende mandaten bij dochterondernemingen. Hij was verder:

Jo Walgrave[bewerken | brontekst bewerken]

Johanna Catharina Maria barones Walgrave (Heist, 14 juni 1948) is een Belgisch juriste.

Jo Walgrave behaalde het diploma van licentiaat in de rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven en was gedurende een vijftal jaar assistent aan het Instituut voor Arbeidsrecht van Roger Blanpain. Nadien werkte ze op de kabinetten van ministers Luc Dhoore en Jean-Luc Dehaene (CVP). Vervolgens werd ze sociaal bemiddelaar bij het ministerie van Tewerkstelling en Arbeid. Ze was tevens voorzitter van het aanvullend nationaal paritair comité voor de bedienden en de paritaire comités voor de warenhuizen, de spaarbanken en de tabaksnijverheid, en voorzitter van de Commissie Vrouwenarbeid (1985-1990).

In 1990 volgde ze Gilbert De Broeck op als voorzitter van de Nationale Arbeidsraad, het adviesorgaan waar werkgevers en vakbonden onderhandelen over sociale dossiers.[1] Vanaf 1997 begeleidde ze gedurende twee jaar op vraag van de regeringen en sociale partners het overleg in West-, Centraal-, en Noord-Afrika en probeerde ze te versterken.[2]

Ze is auteur van meerdere publicaties over sociaal recht. Verder was ze:

Présidente du Conseil national du Travail en Belgique et du Dialogue social des partenaires sociaux de l'UE. Conseillère technique à l'Organisation internationale du travail en Afrique francophone. Directrice BIT du Département de Dialogue Social, de l'Administration du Travail et de la Législation du Travail à Genève.

Dirk Van Melkebeke[bewerken | brontekst bewerken]

Dirk Van Melkebeke (Ressegem, 7 september 1954) is een Belgisch voormalig topambtenaar en cabinetard vansp.a-signatuur.

Dirk Van Melkebeke was kabinetschef van de socialistische ministers Norbert De Batselier, Eddy Baldewijns, sSteve Stevaert, Gilbert Bossuyt, Frank Vandenbroucke en Ingrid Lieten.[3]

Hij bekleedde namens de partij ook bestuursmandaten bij TMVW/Farys, de Participatiemaatschappij Vlaanderen, Publi-T, Tunnel Liefkenshoek, het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen, het Vlaams Energiebedrijf. Ook was hij lid van de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie en OCMW-raadslid in Herzele.[4]

In april 2010 werd Van Melkebeke secretaris-generaal van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid.[5] In december 2015 ging hij vroeger dan voorzien met pensioen uit onvrede met het besparingsbeleid van de Vlaamse overheid.[6] Ook was hij voorzitter van het Voorzitterscollege van de Vlaamse overheid.

Hij schreef het boek De ijzeren sigarettendoos over het verhaal van zijn grootvader tijdens de Eerste Wereldoorlog.[7] In zijn thuisdorp Ressegem is hij als amateurhistoricus actief,[8] onder meer als secretaris van de de heemkundige kring De Hellebaard Herzele.

  1. Jo Walgrave wordt voorzitter van NAR, De Tijd, 2 december 1989.
  2. Jo Walgrave stort zich volledig op sociaal overleg in Afrika, De Tijd, 19 december 1997.
  3. Interview Dirk Van Melkebeke, ACOD, 6 oktober 2010.
  4. Dirk Van Melkebeke, Cumuleo.
  5. Dirk Van Melkebeke nieuwe Secretaris-generaal departement EWI, Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, 1 april 2010.
  6. Een van de machtigste Vlaamse topambtenaren wil niet besparen en stapt op, Het Laatste Nieuws, 7 augustus 2015.
  7. 'Sigarettendoos redde leven van mijn opa', Het Nieuwsblad, 28 mei 2014.
  8. Na 82 jaar is mysterie over anoniem oorlogsgraf ontrafeld: "De ontdekking van een dagboek deed de puzzelstukjes samenvallen", Het Laatste Nieuws, 4 juli 2022.