Gebruiker:Anouk94/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hockeykeeper
Anouk94/Kladblok
Algemene gegevens
Type Individueel (als keeper), Teamsport (als sport)
Portaal  Portaalicoon   Sport

Hockeykeepers staan tijdens een hockeywedstrijd in het doel. Hun voornaamste taak is om de bal uit het doel te houden maar ook om de verdediging aan te sturen. Omdat de hockeybal hard is draagt een hockeykeeper veel beschermende kleding. Hierdoor kan hij de bal tegenhouden zonder dat het pijn doet. De hockeysport kent vele regels en daarvan zijn er ook een aantal waaraan keepers zich moeten houden. Joyce Sombroek en Jaap Stockmann zijn op dit moment de bekendste hockeykeepers van Nederland. Zij zijn respectievelijk de keepers van het vrouwelijk en mannelijk Nederlands elftal. In de loop van de jaren zijn er ook dingen veranderd omtrent het keepen.

Regels[bewerken | brontekst bewerken]

[1][2] [3] Net als voor veldspelers zijn er voor keepers aparte regels. Deze gaan over het gebied waar de keeper mag lopen tot regels over de outfit. Ieder team moet een keeper in het veld hebben. Die keeper is verplicht om in ieder geval de volgende onderdelen aan te hebben. Een helm, beenbeschermers, klompen (voeten) en een shirt of trui in afwijkende kleur van de rest van het eigen team en de tegenstander. Daarnaast mag de keepers er ook nog voor kiezen om borstbescherming, armbescherming, handschoenen en bovenbeenbescherming te dragen. Dit is echter niet verplicht. De vaste keepers hebben bijna altijd een volledige outfit aan. Daarnaast zijn veldspelers verplicht om bij de middenlijn te wisselen. Voor keepers geld echter dat ze mogen wisselen vlak naast hun doel op de achterlijn.


Er zijn ook een aantal overtredingen die keepers kunnen begaan.

Hockeykeepers mogen wel:

  • De bal wegwerken, van richting veranderen of stoppen met je stick, uitrusting of een ander deel van het lichaam.


Hockeykeepers mogen niet:

  • Buiten de cirkel met hun uitrusting of ander deel van het lichaam de bal wegwerken. Dit mag hier alleen met de stick;
  • De keeper mag niet buiten het 23-metergebied komen;
  • Op de bal liggen.
Keep

Outfit[bewerken | brontekst bewerken]

[4] [5] Hockeykeepers hebben veel verschillende delen in hun outfit. Ze hebben bescherming voor het hoofd, bovenlichaam, armen en benen. Dit is belangrijk omdat de bal die bij hockey gebruikt wordt erg hard is. Het is niet de bedoeling dat de doelverdediger blessures of verwondingen overhoudt aan het keepen. Om deze reden is de outfit van een keeper dus erg belangrijk. Van boven naar beneden dragen keepers de volgende onderdelen.

Helm[bewerken | brontekst bewerken]

De helm geeft bescherming voor ballen tegen het hoofd. Keepers hoeven dan ook geen bitje in. De helm bestaat uit een kunststof omhulsel aan de achterkant, bovenkant en bij de kin. Voor het zicht zit er aan de voorkant geen plastic maar een hekwerk van ijzer. Hier kan de keeper dan nog wel doorheen kijken.

Nekbeschermer[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat de helm niet helemaal aansluit op de bodyprotector (bescherming voor het bovenlichaam) is er een gat dat de nek/keel van de keeper blootlegt. Hiervoor kunnen keepers een nekbeschermer omdoen. Deze beschermt de nek en keel en zorgt voor stevigheid. Het is een wat harder kunststof plaatje met stof eromheen die keepers om hun nek kunnen bevestigen met klittenband. Er bestaan ook nekbeschermers die aan de helm vastmaakt worden met touwtjes. Deze hangt dan voor de nek maar zit er niet tegen aan.

Borstbescherming (Bodyprotector)[bewerken | brontekst bewerken]

[6] Om het bovenlichaam en schouders te beschermen hebben keepers ook een bodyprotector aan. Deze is van hard foam en komt in twee vormen. De ene zit om het lichaam van de keeper en is harder dan de tweede soort die makkelijker meebuigt. De bodyprotector is hard genoeg om er een bal mee te stoppen. Dit zal de keeper wel voelen maar zal hem geen pijn doen. Over de bodyprotector hebben keepers altijd een keepersshirt met een afwijkende kleur aan.

Elleboogbeschermers[bewerken | brontekst bewerken]

Om de keeper te beschermen tegen harde ballen op de elleboog en schaafwonden tijdens het vallen hebben ze bescherming om de elleboog. Deze bescherming loopt tot ongeveer halverwege de onderarm en halverwege de bovenarm. Hier nemen respectievelijk de handschoen en de bodyprotector de bescherming over. Niet iedere keeper draagt elleboogbescherming en sommige dragen het maar aan één kant van hun lichaam.

Handschoenen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn twee soorten handschoenen. Een voor de linkerhand en een voor de rechterhand. In de rechterhand wordt de stick gehouden. Deze handschoen is dus wat groter zodat de stick en vuist van de doelverdediger er in passen. De linker handschoen is een platte handschoen die gebruikt kan wordt om ballen weg te werken. De handschoenen zijn van foam en zijn beide ter bescherming van de handen. Daarnaast kunnen er met beide handschoenen ballen verwerkt worden. Met de linker handschoen is hier meer controle over te houden dan met de rechter handschoen.

Stick[bewerken | brontekst bewerken]

Iedere keeper heeft ook een stick bij zich. De stick kan gebruikt worden om ballen uit het doel te halen. De bal kan gestopt worden met de stick en vervolgens met de voet weggeschopt worden of direct met de stick worden weggewerkt. Er zijn voor keepers speciale sticks te koop. Deze hebben een extra kromming in het platte gedeelte van de stick. Dit zorgt voor meer oppervlakte. De keepersstick is vaak ook lichter dan veldsticks. Veel keepers kiezen er tegenwoordig echter voor om een veldstick te gebruiken in plaats van een keepersstick.

Keepersbroek[bewerken | brontekst bewerken]

De keepersboek is een broek die gedragen wordt over de gewone trainingskleren. Het is een broek die zowel zacht schuim en hard kunststof bevat. Om de bovenbenen te beschermen zitten er plaatjes hard kunststof in de broek. Deze voorkomen dat het pijn doet als de bal op de benen komt. De broeken beschermen ook de onderbuik. Hier zit echter ook de bodyprotector voor en dus zit er op die plek in de broek geen plastic. Over de keepersbroek heen wordt een buitenbroek gedragen om alle losse onderdelen (touwtjes etc.) op zijn plek te houden.

Toque[bewerken | brontekst bewerken]

[7] Onder de keepersbroek dragen keepers, zowel mannen als vrouwen, een toque. Dit is om het geslachtsdeel en schaamstreek te beschermen. Bij de keepersbroek zit op die plek namelijk geen bescherming. Het is belangrijk om een toque te dragen om breuken en in ergere gevallen onvruchtbaarheid te voorkomen.

Legguards[bewerken | brontekst bewerken]

De legguards zijn er om de schenen van de keeper te beschermen. De legguards zijn gemaakt van foam en zijn vrij dik. De voorkant van een legguard bestaat uit een bijna recht deel dat van de enkel tot halverwege het bovenbeen loopt. Aan de binnenkant van het been is het afgerond zodat deze niet in de weg zit van de andere legguard. Aan de buitenkant van het been loopt het vlak iets verder door dan aan te binnenkant, dit is zo’n 7 centimeter verder. De achterkant van de legguard is gebold zodat deze precies om het been van de keeper heen past. De achterkant van het been is niet beschermd. De legguard kan vastgemaakt worden achter het been langs. Met de legguards kan je ook een bal wegwerken.

Klompen[bewerken | brontekst bewerken]

Klompen zorgen voor de bescherming van de voet en worden gebruikt om de bal mee weg te trappen. Ze worden gedragen over de normale hockeyschoenen. De klompen zijn net als de legguards gemaakt van foam. Ze worden op zijn plek gehouden door riempjes en gespen. Ook de klompen worden achter de voet langs vastgemaakt en beschermen de achterkant van de voet niet. Als de klompen gedragen worden kan de bal hard weggeschopt worden zonder dat dit pijn doet. De legguards vallen aan de zijkanten over de klompen zodat de enkel ook beschermd is.

Keeperstas[bewerken | brontekst bewerken]

Om alle spullen bij elkaar te houden worden deze in een keeperstas gestopt. Dit is een grote langwerpige tas waar alle spullen in passen. Er zijn tassen die zelf gedragen moeten worden, maar ook tassen met wieltjes en een handvat.

Joyce Sombroek
Jaap stockmann

Bekende keepers[bewerken | brontekst bewerken]

De meest bekende Nederlandse keepers van dit moment zullen de keepers van de twee Nederlandse elftallen zijn. Van het mannelijk elftal is dat Jaap Stockmann. Voor het vrouwelijke elftal is dat Joyce Sombroek.[8]