Gebruiker:Francish7/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Francish7.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

'Basankusu' is een stad in Evenaarsprovincie, Democratische Republiek Congo. Het is de belangrijkste stad en administratieve centrum van de Basankusu Territory. Het beschikt over een luchthaven, overdekt en open markten, een ziekenhuis, en twee mobiele netwerken, die in 2006 zijn geïnstalleerd De stad is ook bekend als centrum voor bonobo pogingen tot instandhouding..

De ligging van de stad aan de Lulonga River, een zijrivier van de Congo, in het samenvloeiing van de Lopori en Maringa Rivers heeft bijgedragen aan haar succes als een centrum voor de handel in de regio . Stel diep in het tropisch regenwoud, de rivieren dienen als de wegen voor het vervoer van mensen en goederen.

Historisch gezien, Basankusu houdt een aantal duistere verhalen van uitbuiting in de tijd van de Abir Congo Company, maar was ook de toegangspoort tot een groot deel van de Evenaarsprovincie voor die personen die betrokken zijn bij de hervormingen die vanaf de Casement rapport kwam en de conferentie van Berlijn van 1884-5

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oorsprong van de naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Basankusu wordt gezegd te zijn begrepen door de Europese ontdekkingsreizigers en kolonisten, die kennis hebben van de lokale taal ontbrak. <- En wat deden de kolonisten denken? Zonder om deze, de vorige verklaring is waardeloos -> De Mongo groep die Basankusu opgericht waren de Okutsu.; hun nakomelingen werden genoemd de Basaa Okutsu, wat betekent dat de "kinderen van de Okutsu". Deze naam werd enigszins samengetrokken in de naam Basaa'kutsu.

Een andere rekening van etymologie van Basankusu is dat het afkomstig is van basalt ba nkoso, wat "ruzie papegaaien", of misschien Baasa bankoso, "kleine papegaaien".

Abir Congo Company[bewerken | brontekst bewerken]

Basankusu was de eerste handelspost van de Abir Congo Company (ABIR) langs de Congo River van Kinshasa (toen bekend als Leopoldville), de hoofdstad van Congo. Later bekend als de Compagnie du Congo Belge, geoogst de Abir Congo Company natuurlijke rubber in de 19e en vroege 20e eeuw. Het werd een grote concessie verleend met de rechten op de inwoners, genomen in de vorm van rubber belasten. De collectie systeem draaide rond een reeks handelsposten langs de twee belangrijkste rivieren in de concessie - de Lopori en de Maringa. Elk bericht stond onder bevel van een Europees-agent en bemand met gewapende schildwachten om belastingen af te dwingen en te bestraffen elke rebellen.

ABIR zou een kilo rubber te verkopen in Europa voor maximaal 10 frank s (fr), waardoor ze slechts 1,35 fr te verzamelen en transport kosten. Echter, dit kwam ten koste van de van mensenrechten degenen die niet de belasting konden betalen, met een gevangenisstraf, geseling en andere lijfstraffen s opgenomen.

De Casement rapport bestaat uit een veelheid aan pagina's van de afzonderlijke verklaringen verzameld door de Britse Consul, Roger Casement, met inbegrip van verscheidene waarin de grimmige verhalen van moorden, verminking, ontvoering, en wrede mishandeling van de inheemse bevolking door soldaten van de Congo toediening van Koning Leopold de Britse parlement eiste een tweede bijeenkomst van de 14 ondertekenende. bevoegdheden van de 1885 Conferentie van Berlijn, op welk moment de Belgische parlement gedwongen een terughoudend Leopold voor het opzetten van een onafhankelijke onderzoekscommissie. Dit leidde tot de arrestatie en bestraffing van een aantal ambtenaren die tijdens een rubber-collectie expeditie in verantwoordelijk voor de moorden was geweest 1903.[1] De hervormingen die volgden de Casement Report, inclusief diegene die ABIR betrokken bij Basankusu, de grondslag gelegd voor de koloniale Belgische staat Congo .

Cathedral[bewerken | brontekst bewerken]

De Rooms-katholieke kathedraal van de Heiligen Peter en Paul, gebouwd door Jan de Koning, een broeder in de Mill Hill Missionarissen samenleving, tijdens de Tweede Wereldoorlog, was het hoogste gebouw in de stad tot de sloop in 2012 ; Het is te wijten aan worden verbouwd tot hetzelfde ontwerp. [2] [3] de Mill Hill Missionarissen, samen met de Scheutisten,[4] steunden de oprichting van de [[rooms-katholieke bisdom van Basankusu | Bisdom Basankusu].], dat zijn bisschoppelijke zetel in de kathedraal heeft [5] [6]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Basankusu kathedraal voordat de sloop in 2012

Basankusu is gelegen aan de Lulonga River, een zijrivier van de Congo, in het samenvloeiing van de Lopori en Maringa Rivers. Deze locatie biedt voor het transport en ontvangen lokale goederen van en naar de steden van Mbandaka en Kinshasa. Omdat Basankusu is de laatste haven van stof voor aan de woestijn van de Lopori Basin, pogingen tot instandhouding van de bonobo, [7] gebruiken de stad als uitvalsbasis. [8] [9]

Wordt iets meer dan 1 ° ten noorden van de Equator, Basankusu heeft een tropisch regenwoud klimaat. Er is geen echte droge seizoen, met maandelijkse regenval in de stad, variërend tussen de gemiddelden van 69 mm en 213 mm, met de meeste maanden aan de bovenkant van die range. Gemiddeld hoge temperaturen gedurende een jaar tussen 30 ° C en 33 ° C, maar gedurende de dag wordt het 37 ° C is niet ongebruikelijk. Avond dieptepunten gemiddeld rond de 20 ° C. [10]

Dicht bij een grote rivier en duurzame frequente, zware tropische regenval, Basankusu is gevoelig voor de schadelijke effecten van water. In juli 2010, werd de stad getroffen door flooding,[11] met 1.400 mensen dakloos gemaakt. Wegen, die alle niet-verharde zijn, en bruggen werden ook getroffen. Dergelijke frequente barre weersomstandigheden hebben een effect op de kwaliteit van leven voor de lokale bevolking. Ziektes kan steeds vaker, en het vervoer van goederen, zoals voedsel, medicijnen, en handelsgoederen, wordt het moeilijker.

Commerce[bewerken | brontekst bewerken]

De katholieke religieuze orde, de Theresianenstraat Zusters van Basankusu bij een mis voor het nemen en opnieuw nemen van de geloften bij de tijdelijke strucure gebouwd terwijl de nieuwe kathedraal werd gebouwd, 2013.

Basankusu is een centrum voor palmolie productie en behandeling. Een bedrijf, Compagnie de Commerce et des Plantages (CCP), [12] produceert palmolie uit plantages in het nabijgelegen dorpen Lisafa en Ndeke. De fabriek in Lisafa is verantwoordelijk voor de behandeling van palmolie en productie van zeep. De plantage gebieden zijn als volgt:. 3488 ha s (ha) van oliepalm s, en 372 ha gewijd aan koffie [13] Het is een belangrijke lokale werkgever, met bijna 4.000 werknemers op de loonlijst. Hoewel de CCP is een van de succesvolle bedrijven in het gebied, is het geschil met dorpshoofden betreffende land acquisition.[14]

Basankusu's afstand van de hoofdstad Kinshasa en de recente onrust als gevolg van de Eerste en Tweede Oorlog van de Kongo s hebben de handel met de buitenwereld moeilijk gemaakt. De verdeling van lokale producten, zoals maïs, cassave, rijst, palmolie, pinda s en rubber, begint te stijgen als meer rivier-boten maken de reis van de hoofdstad.

De frustratie van lokale producenten werd onder de aandacht gebracht van de pers op Mlle Jeanne-Marie Abanda, directeur van het Caritas Basankusu, toen zij verklaarde hun moeilijkheden in december 2009:

We hebben een bumper oogst van dit jaar gehad en zijn erin geslaagd om te sturen 30% van onze maïs die is opgeslagen in de haven van Basankusu. Het transport van landbouwproducten uit de omliggende dorpen is een van onze problemen, verder verspreiden onder de belangrijkste centra van de bevolking in het hele land is het andere. [15][16]

Dezelfde informatie wordt gemeld door de Congolese Controle Office (Office Congolais de Contrôle). [17]

Jef Dupain, een African Wildlife Foundation (AWF) [18] primatoloog die heeft al meer dan een decennium aan het front in Congo werken met bonobo's, heeft ook verklaard de verwoestende gevolgen van een gebrek aan vervoer voor de handel heeft op het behoud: "Je kunt niet zomaar zeggen de lokale bevolking niet te eten bushmeat. je bent niet serieus genomen. "Vanwege dit, een AWF-gefinancierde cargo schuit, de Ferbo ik, reist nu op en neer Congo en Maringa Rivieren in de Congo om agrarische producten van lokale boeren verzamelen [19] [20] [21]

Communicatie en transport[bewerken | brontekst bewerken]

Bemiddeling planken van hout om de doorgang van deze rottende Bailey brug mogelijk te maken
De verslechtering van essentiële bruggen rond Basankusu maakt de communicatie moeilijk

De geïsoleerde ligging van de stad maakt de communicatie met de rest van de wereld uitdagen. Tijdens het militaire conflict van 1998-2003, Basankusu was rebel (Beweging voor de Bevrijding van Congo, MLC) handen en afgesneden van de handel en de verlichting van de rest van de wereld.

De wegen binnen Basankusu niet-verharde en gevoelig voor erosie door de frequente, stortregens. Wegen naar andere steden en dorpen zijn ook niet-verharde; hun toestand is blijven dalen sinds de onafhankelijkheid van het land van België in 1960. De metalen Bailey brug s, die ravijn s overspannen en beken langs de wegen, zijn ook in zeer slechte staat en het gevaar van instorting in sommige gevallen. Motorvoertuigen zijn zeldzaam en worden meestal alleen in handen van bedrijven, ziekenhuizen, christelijke zending, en overheidsorganisaties.

De rivieren bieden de meest voor de hand liggende middel om goederen en mensen. Een 700 kilometer lange boottocht van Basankusu naar de hoofdstad Kinshasa, kan enkele weken duren. Grote barge operators zijn Transports Fluvial et Commerce de l'Evenaarsprovincie (TFCE) en Rijksdienst voor Transports (ONATRA).[22] Passagiers reizen vaak in krappe omstandigheden, in sommige gevallen boven de blokken langs de rivier wordt geduwd door de schepen reizen. Ze zijn het slachtoffer van de hoge prijzen voor voedsel en andere benodigdheden langs de weg. De frequente verdeling van deze rivier boten brengt passagiers in een precaire positie betreffende de dagelijkse levensonderhoud; een vertraging van enkele dagen kunnen passagiers verplichten om al hun bezittingen te verkopen, zodat ze kunnen kopen een maaltijd. De slechte communicatie binnen het land, in het algemeen, betekent dat passagiers niet kunnen worden geholpen door vrienden of familie. Er is een vliegveld, bestaande uit een 1480-meter grind leidde landingsbaan en een klein gebouw waar passagiers kunnen wachten. Twee of drie vluchten van en naar Kinshasa land op Basankusu Luchthaven per week. Verschillende vrachtvliegtuigen landen hier ook. De kosten van een vlucht, echter is de draagkracht van de meeste particulieren; passagiers hebben de neiging om mensen die voor NGO s of bedrijven in Kinshasa zijn.

Er is geen post in Basankusu. Brieven te sturen, de gewoonte is om ze te geven aan iemand die op reis is of de piloot van een vliegtuig, die hen uit Kinshasa of Europa sturen.

Tot voor kort was er geen telefoon-systeem in Basankusu. De installatie van twee gsm-mast s, in 2006, elk met een eigen generator en wachter, is een groot verschil in het leven van veel mensen. De telefoon-netwerken, een daarvan is het Zuid-Afrikaanse bedrijf Vodacom, mensen in staat stellen in contact met familie en vrienden die zijn gemigreerd naar Kinshasa of verder weg te houden. Het signaal stopt als je Basankusu vertrekken.

Lokaal voedsel[bewerken | brontekst bewerken]

Tasty seizoensgebonden Afrikaanse Pruimen - plaatselijk bekend als Safu - in Basankusu.
Een meisje levert 'Kwanga' - Cassavebrood - gewikkeld in bananenbladeren. Basankusu, DRC.

Cassave (yuca), die zijn oorsprong in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, is het hoofdvoedsel in Basankusu. De wortels worden gemaakt in cassave brood, bekend als Kwanga, en andere -cassave gebaseerde gerechten. De bladeren worden ook gebruikt als een groene groente en vergeleken met spinazie op smaak en textuur.

Moambe mwambi of mwambe ({{lang-ln | mwǎmba}}), is de naam gegeven aan de saus van palmolie of pinda's. Moambe kip wordt ook beschouwd als een nationale dish.[23] Het kippenvlees is bekleed in de rijke moambe saus en gaat meestal gepaard met rijst, gekookte cassave bladeren ( mpondu), en chili peper ( pili-pili).

De mensen van Basankusu houd meestal moestuinen uit de buurt van de stad zelf. Ze worden gesneden in het bos en past de slash and burn model van de landbouw. Deze percelen zijn vaak slechts gedeeltelijk ontruimd, met huis-en kleinbedrijf termiet heuvels en de stammen van gevelde bomen links om brandhout te leveren voor het koken van het jaar. Cassave is het belangrijkste gewas. Het kan worden gekweekt voor de tabel als voor de marktplaats. Pinda s, mais, papaya, ananas s, avocado s, oliepalmen en andere groenten en fruit worden ook gekweekt.

Maïs, hoewel verkocht stomen heet als een fast-food in de markt, wordt voornamelijk geproduceerd voor de productie van alcohol. Hoofden van maïs worden gesneden en gekookt in een brij, die vervolgens wordt gefermenteerd en gedistilleerd met behulp van geïmproviseerde stills gemaakt van cut olievat s. Vanwege de houtachtige kern van de kolven van maïs, de geproduceerde alcohol bevat hoge niveaus van methanol, dat is giftig. Het staat bekend als lotoko of bompulo.

Palm wijn, aan de andere kant, is gemaakt van het sap van een wilde palmboom, wordt gefermenteerd door natuurlijke gist s, en geeft een alcoholpercentage van tussen de vijf en zeven procent.

De markt is een plek voor het kopen en verkopen van lokaal geteeld voedsel en ook levensmiddelen die van verder weg, die zijn gekomen van de rivier van centra van import, zoals Kinshasa. Banaan s, palmnoot s, ui s, zijn cassave en cassave bladeren verkocht - evenals enkele seizoensgebonden extra's zoals de hartige Afrikaanse pruim (Safu) en rups s (mbinzo) [24] [25] (vergelijkbaar met de Mopane worm s van Zimbabwe). Brood, geproduceerd in cottage bakkerijen, is beschikbaar, zoals lokaal geteelde en geïmporteerde rijst, hoewel geen van deze producten is vergelijkbaar met cassave in populariteit.

Vlees komt vaak van de jacht. Natuurbeschermingsorganisaties zijn bezorgd dat, met de stijging van de menselijke bevolking, vele diersoorten zijn met uitsterven bedreigd als gevolg van de handel in bushmeat. Chimpansee, bonobo, everzwijnen, aap, antilopen, en andere wilde dieren worden vaak verkocht in de markt of in geïmproviseerde kraampjes rond de stad. In 1998, Jeff Dupain en anderen gecatalogiseerd de soorten bushmeat beschikbaar in de twee belangrijkste Basankusu markten; ze interviewde de standhouders te vinden waar de dieren werden gejaagd. [26] Veel mensen houden vee rond het ouderlijk huis. Kippen, varkens, en, minder vaak, schapen en geiten bieden vers voedsel en een bron van inkomsten.

De rivieren bieden een grote verscheidenheid aan vis, en de lokale bevolking brengen vaak meerdere dagen tegelijk vissen vanaf geïmproviseerde vissen dorpen langs de rivier.

Talen[bewerken | brontekst bewerken]

De dominante mensen van Basankusu zijn de Mongo; [27] dus, de Bantoetaal Lomongo, die zich bezighoudt met het vele Mongo overtuigingen en gewoonten via haar spreekwoorden en gezegden, [28] wordt gesproken als een eerste taal door de meeste mensen. De lingua franca, Lingala (ook een Bantu taal), wordt gesproken aan de tribale kloof over te steken - want het is in een groot deel van de Democratische Republiek Congo. Omdat van het land Belgische koloniale erfenis, Frans wordt gesproken in alle lessen op middelbare scholen en in overheidsgebouwen.

Huisvesting[bewerken | brontekst bewerken]

Vrouwen terugkeren van hun moestuinen met cassave en brandhout].
Kinderen dansen in de collecte tijdens de mis in de kathedraal van Basankusu

Baksteen s voor huizen van verschillende soorten. Termietenheuvels worden gebruikt om cement-vrij, zonder kosten, duurzaam modder bakstenen in Basankusu produceren, hoewel ontslagen en niet-gestookte klei stenen worden ook gebruikt. Palm-rieten daken en hard-aarde vloeren zijn te vinden in het merendeel van de huizen, maar variaties in de bouw zijn onder andere beton vloeren en gegolfd metaal of in brand gestoken klei pannendaken.

Huizen hebben de neiging om een buiten zitten, vanwege het warme klimaat, en overhangende daken naar een beschut gebied te creëren van de zware tropische regen hebben. De keuken is meestal een aparte vlechtwerk en leem structuur, achter het hoofdgebouw. Het toilet, in een stad zonder hoofdwaterleiding s, is normaal gesproken een eenvoudige hokje verhullen een put of "long drop" droog toilet [29]

Basankusu is gelukkig voor het hebben van een goede ondergrondse watervoorziening en veel huizen hebben een eigen water handpomp s. Habitat for Humanity [30] heeft een gevestigde woonproject hier. Basankusu is snel gegroeid sinds de recente nationale problemen van de twee Congo Wars. Redenen hiervoor kunnen de grote toename van de bevolking op nationaal niveau, maar ook migratie van afgelegen dorpen zijn. Migratie is deels te wijten aan problemen veroorzaakt door het ontbreken van vervoer over water en de slechte toegang tot alledaagse goederen die heeft geleid.

Basenji honden[bewerken | brontekst bewerken]

Basenji in Basankusu

De Basenji is een ras van jachthond, dat wordt vaak gezien in Basankusu. Ze zijn klein, elegant ogende, kortharige honden met rechtopstaande oren, een strak gekrulde staart, en een sierlijke nek. Gezien het feit dat de naam kan worden beschouwd pejoratief, is het de moeite waard te weten dat ze ook bekend als "Bush Dogs" of "Congo Dogs". Ze produceren ongebruikelijk uithalen, yodels en andere golvende vocalisaties, in tegenstelling tot de kenmerkende bast moderne hondenrassen. De geluiden zijn soms een barroo en zijn te wijten aan de ongewoon gevormde larynx van de honden. Deze eigenschap geeft ook de Basenji de bijnaam "Barkless Dog".

Het is mogelijk dat de quieteness van de Basenji is het resultaat van de selectieve doden van honden die blaffen, want blaffende vijanden zou kunnen leiden tot bos kampementen mens '. Door de eeuwen heen, hebben de structuur en het type is vastgesteld door de aanpassing aan zijn habitat, alsmede het gebruik - voornamelijk netto jacht in extreem dichte oerbos vegetatie.

Hoewel deze jachthonden worden vaak vermengd met Europese rassen in Basankusu, kan pure Basenjis verder stroomopwaarts te vinden in dorpen. In 2010, Basankusu diende als basis voor een expeditie naar fokdieren te verzamelen voor de Amerikaanse markt [31]

Kwaliteit van leven indicatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Aangezien het onafhankelijkheid van de jaren 1960, is er een toenemende verslechtering van de kwaliteit van leven voor mensen van Basankusu en de Democratische Republiek Congo in het algemeen geweest. Deze daling is vooral slecht zijn vanwege de gewelddadige conflicten die het land hebben geteisterd. [32]

De resultaten zijn katastrofisch nationaal geweest:

  • 80% van de mensen overleven met minder dan een dollar per dag.
  • 75% van de bevolking woont in een precaire situatie met betrekking tot voedsel.
  • 54% van de bevolking geen toegang tot gezondheidszorg hebben.
  • Een op de vijf kinderen sterft voor de leeftijd van vijf years.[33]

Deze aantallen zijn niet ongebruikelijk voor de Congo. Nadat in een gebied van gevechten tijdens de militaire conflicten die plaatsvonden vanaf 1998, is de bevolking nog steeds herstellende van de daaruit voortvloeiende effecten op lange termijn. Basankusu werd gevangen genomen door de Beweging voor de Bevrijding van Congo (MLC) op 29 november 1999, in een overname die heel snel gebeurd zonder burgerslachtoffers. Echter, eten was genomen uit de mensen moestuinen in deze tijd, hoewel rapporten over de behandeling door de strijdkrachten waren over het algemeen positief.

De gezondheidszorg in Congo heeft uitgehold, niet alleen als gevolg van de oorlog, maar ook na jaren van regering neglect.[34] In Basankusu, waar vechten en verplaatsing plaatsvond, Artsen Zonder Grenzen (MSF) opende een therapeutisch voedingscentrum in oktober 2000 . [35]

Voorkomende ziekten zijn meningitis, dysenterie, cholera, slaapziekte ( slaapziekte), en monkeypox. Basankusu was de eerste plaats voor een optreden van monkeypox bij de mens te worden opgenomen. [36] in 2005 was er een ernstige uitbraak van monkeypox, die een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid, effecten op de menselijke bevolking die in Basankusu. Een studie van individuele gevallen en de verspreiding van de epidemie toont duidelijk aan dat de menselijke consumptie van aap s dood aangetroffen in het bos was een opvallende factor in de uitbraak. [37] Daar hebben geweest uitbraken van kinkhoest, soms met fatale gevolgen [38] in juni 2010 een onbekende ziekte doodde veertien mensen in het nabijgelegen dorp Songo.[39]

Conservation[bewerken | brontekst bewerken]

Bonobo ( Panpaniscus) is de dichtste levende verwant aan mensen
Zie ook Maringa-Lopori-Wamba Landschap.

Basankusu is een belangrijke halteplaats voor de instandhouding projecten, bijvoorbeeld die met betrekking tot de bonobo. De stad in de westelijke grenzen van wat bekend is geworden als de Maringa-Lopori-Wamba Landschap, [40] een voorgesteld beschermd gebied in de bekken van de Maringa en Lopori rivieren die omvat de Luo Scientific Reserve rond het dorp Wamba. Het landschap bestaat uit dichte bossen in het oosten van Basankusu en ten noorden van het dorp Baringa.

Betrokkenen bij het project zijn onder andere de Max Planck Instituut, African Wildlife Foundation, [18] Source de Lomako (solo), Pygmy Chimpansee Protection Fund, Bonobo Conservation Initiative , [41] en Milwaukee Zoological Society. [42] [43]

Meer dan 400 soorten vogels zijn te vinden in het beschermde natuurgebied. Op bepaalde plaatsen, de dichtheid van Congo Pauw ( Afropavo congensis) - een soort endemisch in het midden en noordoosten van de Congolese bossen, met veren van diep blauw met een metallic groene en violette tint - is waarschijnlijk de hoogste van het land.

Minstens elf soorten van diurnaal primaten zijn waargenomen in de Maringa-Lopori-Wamba Landschap. De Dryas aap ( Cercopithecus dryas) is endemisch voor de stroomgebieden van de Maringa en de Lopori, en slechts twee voorbeelden van de soorten bekend. De bonobo (Pan paniscus), Thollon's rode colobus ( Procolobus tholloni), de gouden-bellied mangabey ( Cercocebus chrysogaster), en de Black mangabey ( Lophocebus aterrimus) zijn hier te vinden. Allen's moeras aap ( Allenopithecus nigroviridis) is endemisch in de overstroomde of uiterwaarden bossen van het centrale bekken, en de Angolese colobus ( Colobus angolensis) is bekend alleen in het centrale bekken, het noordoosten van Congo, en de Afrika van de Grote Meren regio.

Andere grote zoogdieren zijn de olifant ( Loxodonta africana), de buffels ( Syncerus caffer), de bongo (Tragelaphus euryceros) - dat is een antilope gekenmerkt door een opvallende roodbruine vacht, wit-gele strepen, en een lange, licht spiraalvormige hoorns - de Afrikaanse gouden kat ( Profelis aurata), en de luipaard ( Panthera pardus). [44]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Uittreksel uit Adam Hochschild, King Leopold's Ghost: A Story of Greed, Terror, en Heroism in Colonial Africa. Boston: Houghton Miflin, 1999, pagina's 225-233
  2. sterke gevoel van verlies na sloop van unieke symbool van katholieke aanwezigheid in Basankusu
  3. Mill Hill Missionarissen
  4. Belgische Scheut missies
  5. GCatholic.org - Bisdom Basankusu
  6. de hiërarchie van de katholieke kerk - Basankusu Bisdom
  7. zoek naar Bonobo - Dr Therese Hart
  8. Lola Ya Bonobo (Bonobo Heaven)
  9. org/images/newsnov09.pdf Bonobo Herintroductie in de Democratische Republiek Congo
  10. Basankusu: Climat, temperaturen, neerslag, ensoleillement
  11. Inondations à Basankusu: mille quatre cents sans abri
  12. Compagnie de Commerce et des Plantages (CCP)
  13. 3110_huileries.htm CCP - Palm Oil Production
  14. Les conflits Fonciers
  15. VVOS-7YKQFU OpenDocument RD Congo / Evenaarsprovincie:? Caritas plaide pour l'evacuation de plus de 3.000 ton de maïs de Basankusu vers Kinshasa
  16. Caritas Developpement Congo
  17. producteurs et ACHETEURS du maïs à Basankusu ont du mal à évacuer leurs marchandises
  18. a b African Wildlife Foundation
  19. [http.: / / www.awf.org/content/headline/detail/1256 Congo River Vrachtboot brengt belofte aan bedreigde mensapen]
  20. AWF gefinancierd barge 'Ferbo' breekt en laat de passagiers gestrand
  21. African Wildlife Foundation - Congo Shipping Project
  22. Verenigde Naties Joint Logistics Centre River Transport and Barge Operators
  23. Reizen: 192-Part Guide to the World Part 41 Congo (Kinshasa)
  24. Imbrasia ertli, Congo
  25. Eetbare Rupsen in Bas-Congo - Paul Latham
  26. (2)-02.html bonobo's bij de markt van Basankusu (Evenaarsprovincie, DRC ) in 1999: nieuw bewijs voor bonobo's tussen de Ikelemba en Bosomba rivieren J. Dupain, M. Bofaso, J. Lompongo, en L. Van Elsacker Primate Research Institute Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen Bonobo in Situ project, Iyema-Lomako, Evenaarsprovincie , DRC
  27. Spirituele Dialoog met de Bantu - Piet Korse
  28. Proverbes Mongo - Piet Korse (mhm) in het Engels / Frans / Nederlands
  29. [http.: / / farm3.static.flickr.com/2450/3879640530_61c7c36879.jpg Pit toilet foto]
  30. Habitat for Humanity International
  31. Dibu Basenji - Congo: fokdieren expeditie 2010.
  32. Sterfte, Geweld en gebrek aan de toegang tot de gezondheidszorg in de Democratische Republiek Congo Michel Van Herp, Veronique Parque, Edward Rackley en Nathan Ford: voor Artsen Zonder Grenzen (AZG)​​
  33. Caritas Campagne 2008
  34. MSF - Sterfte, geweld en het gebrek aan toegang tot gezondheidszorg in de Democratische Republiek Congo
  35. MSF Fotoblog - Basankusu 2009
  36. Een menselijke infectie veroorzaakt door monkeypox virus in Basankusu Territory , Democratische Republiek Congo - ID Ladnyj, P. Ziegler, en E. Kima
  37. / DRC_NGASP_E.pdf DRC ministerie van Milieu, Natuurbescherming, Waters en Bossen - strategie en een actieplan voor het voortbestaan ​​van de mensapen in de Democratische Republiek Congo p.18, hoofdstuk 2.7, paragraaf 70
  38. Befale-Basankusu:. 210 cas de coqueluche, 9 decès
  39. Radio Okapi - Basankusu: quatorze personnes meurent d'une maladie inconnue à Songo
  40. geworden valt Maringa-Lopori-Wamba Landschap door Jef Dupain, Janet Nackoney, Jean-Paul Kibambe, Didier Bokelo, en David Williams
  41. Bonobo Conservation Initiative
  42. DEMOCRATISCHE REPUBLIEK CONGO ministerie van Milieu, Natuurbescherming, Waters en Bossen
  43. Milwaukee Zoological Society
  44. / Maringa_SOF2006.pdf CARPE Maringa-Lopori-Wamba Landschap