Gebruiker:GeorgiusNL/Polandball

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
In de polandballstrips worden landen afgebeeld als ballen met ogen en zijn gekleurd naar de vlag, hier Polen
Nederland als countryball
België als countryball

Polandball (ook wel countryballs) is een door gebruikers gegenereerde internetmeme. Het draait hierbij om webcomics over landen, afgebeeld als balletjes met de kleuren van de vlag. Deze strips gaan vaak over historische gebeurtenissen, internationale verhoudingen en actualiteiten, en hierbij is er vaak sprake van stereotypering van de landen (zo rookt Nederland voortdurend cannabis en praat België Frans en Nederlands door elkaar heen).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Polandball vindt zijn oorsprong op de site drawball.com, waarin gebruikers vrij zijn om op een virtueel doek te tekenen wat ze willen. In augustus 2009 vond er een cyberoorlog plaats op de site, waarin een groep Poolse gebruikers tezamen één grote Poolse vlag maakten (echter op de kop) en daarop in grote letters 'POLSKA'. Dit hield echter niet in stand en gebruikers van imageboard 4chan maakten er een hakenkruis van.

In september 2009 maakte een Britse gebruiker op het Duitse imageboard Krautchan meerdere cartoons om een Poolse gebruiker te pesten. Hierin beeldde hij Poolse mensen in het algemeen af als een bal met de Poolse vlag, maar behield deze cartoon politiek neutraal. Deze cartoons zijn daarmee in wezen de eerste polandballstrips[1]. Tegenwoordig worden Polandballstrips door vele gebruikers gemaakt en geüpload op Imgur en direct doorverwezen op Reddit, maar wordt ook in kleinere mate geüpload op andere sites met meestal al bestaand werk. Er is dus niet sprake van één auteur.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Om een countryball te tekenen begin je eerst met een cirkel. Deze kleur je met de vlag van het land dat je wil afbeelden. Tot slot teken je de ogen. Soms worden er ook schaduwen toegevoegd, maar dat is niet verplicht. Verder zijn er de "regels" verbonden:

  • Geen circle tool (de balletjes moeten met de hand getekend zijn)
  • Geen pupillen (de ogen zijn helemaal wit)
  • Geen ledematen, mond, neus, haar etc. (in principe heeft een countryball alleen twee ogen)

De polandballstrips zijn in het Engels, en uitgezonderd van de Engelstalige landen spreken de countryballs in Steenkolenengels (vaak met elementen uit hun eigen taal).

Uitzonderingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij sommige countryballs wordt systematisch één of meer uitzonderingen gemaakt op de regels:

  • Israël is een (hyper)kubus (naar een strip dat de 'joodse natuurkunde' (propagandamiddel van de nazi's) satiriseerde)
  • Kazachstan is een baksteen (reden hiervoor is onduidelijk, wellicht is er sprake van een fout, maar er word ook gedacht dat Kazachstan in de webcomics lid wil worden van BRICS en zo de 'K' vormt (bricks is Engels voor bakstenen))
  • Nepal en Ohio zijn een soort draken (naar hun eigenaardige vlaggen met punten)
  • Polen heeft de vlag op de kop (waarschijnlijk ontstaan door een fout in de eerste polanndballstrips, en dat het later een gimmick werd)
  • Singapore en Bermuda zijn driehoeken (naar woordgrapjes, Tringapore en Bermudadriehoek)
  • Landen met een wapen op de vlag (meest gebruikelijk alleen toegepast bij Slavische landen: Servië, Slovenië en Slowakije) hebben een ooglapje
  • Verenigd Koninkrijk draagt een hoge hoed en een monocle
  • Verenigde Staten draagt een zonnebril

Ook bij sommige historische landen zijn er uitzonderingen:

"Caveballs"[bewerken | brontekst bewerken]

In sommige gevallen komen er geen moderne landen voor, maar oude beschavingen, ongespecificeerde bevolkingsgroepen of zelfs aliens. Deze worden afgebeeld als biljartbal:

Nummer Kleur Countryball
1 Geel Oost-Aziaten
2 Blauw Europeanen, Zuid-Aziaten
3 Rood Oorspronkelijke Amerikanen
4 Paars Oermensen
5 Oranje Oorspronkelijke Australiërs
6 Groen Aliens
7 Bruin Afgelegen eilandbewoners
8 Zwart Afrikanen

Varianten hierop beelden Oude Griekse beschavingen af als een blauwe bal met een bètateken (β), is Zuid-Azië paars met een doortreepte cirkel (ø) en is het Midden-Oosten beige/lichtroze met spijkerschrift.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]