Geesthacht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geesthacht
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Geesthacht
Geesthacht (Sleeswijk-Holstein)
Geesthacht
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein Sleeswijk-Holstein
Kreis Hertogdom Lauenburg
Coördinaten 53° 26′ NB, 10° 22′ OL
Algemeen
Oppervlakte 33,25 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
31.160
(937 inw./km²)
Hoogte 27 m
Burgemeester Olaf Schulze (SPD)
Overig
Postcode 21502
Netnummer 04152
Kenteken RZ
Gemeentenr. 01 0 53 032
Website www.geesthacht.de
Locatie van Geesthacht in Hertogdom Lauenburg
Kaart van Geesthacht
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Geesthacht is een gemeente in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, gelegen in de Kreis Hertogdom Lauenburg. De stad telt 31.160 inwoners.[1]

Tegenover Geesthacht, in Nedersaksen, ligt het dijkdorp Marschacht.

Stadsdelen[bewerken | brontekst bewerken]

Dit zijn: Altstadt (centrum), Besenhorst, Düneberg, Edmundstal-Siemerswalde, Grünhof, Hasenthal, Heinrichshof (voorheen: HEW-Siedlung, op de hogere rug geestgrond), Heinrich-Jebens-Siedlung, Krümmel, Oberstadt (op de hogere rug geestgrond) en Tesperhude.

Energie[bewerken | brontekst bewerken]

Nabij Geesthacht bevindt zich het Forschungszentrum Geesthacht (onderzoekscentrum Geesthacht) van de GKSS, voorheen Gesellschaft für Kernenergieverwertung in Schiffbau und Schiffahrt. Ook bevindt zich daar de Kerncentrale Krümmel (Kernkraftwerk Krümmel)

Informatiebord bij de spaarbekkencentrale

Tussen de plaats en de kerncentrale ligt een spaarbekkencentrale van Vattenfall. De centrale werd in 1958 in gebruik genomen en heeft nu een opgesteld vermogen van 120 megawatt (MW). Het water uit de bovenste spaarbekken stroomt van zo’n 80 meter hoogte in drie buizen naar drie turbines van elk 40 MW. In het bekken zit 3,8 miljoen m³ water waarvan 3,3 miljoen m³ bruikbaar is. Er is geen speciaal gemaakt benedenbekken, hiervoor wordt de Elbe gebruikt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Geesthacht en het aan de andere kant van de Elbe gelegen Marschacht ontstonden in de middeleeuwen en waren oorspronkelijk één dorp, dat mogelijk Heghede, dorp nabij omheinde stukken land, heette (er zijn nog drie andere etymologieën mogelijk). De Elbe verlegde echter na een overstroming haar loop en deelde het plaatsje in tweeën. Uiteindelijk ontstond, vermoedelijk in de 13e eeuw, aan de noordkant het tegen hoger gelegen land aan liggende Geesthacht, en aan de zuidkant het in de rivierpolder (Marsch, Vlaams: meers) gelegen Marschacht.

In 1865 richtte de Zweedse uitvinder Alfred Nobel op de heuvel van Krümmel een dynamietfabriek op, waarschijnlijk de eerste ter wereld. Pas in 1945, in de Tweede Wereldoorlog, hield dit bedrijf op te bestaan. Het was door een geallieerd luchtbombardement vernietigd. De watertoren van dit bedrijf staat er nog wel.

Stuw in Elbe[bewerken | brontekst bewerken]

De plaatst grenst in het zuiden aan de Elbe. In 1960 werd ten zuidwesten van de plaats een stuw in de rivier aangelegd. Achter de stuw staat het water vier meter hoger waardoor de bevaarbaarheid van de rivier voor de binnenvaart is verbeterd. Voor het scheepvaartverkeer werd ten noorden van de rivier een nieuw kanaal gegraven waarin twee schutsluizen zijn opgenomen. Beide sluiskamers zijn 230 meter lang en 25 meter breed. De stuw en sluizen zijn een barrière voor de vissen. Er zijn twee visladders aangelegd waardoor vissen stroomopwaarts of –afwaarts kunnen zwemmen. Naast de eerste vistrap, voor kleine vissen, is in 2010 een ladder voor grotere vissen in gebruik genomen.[2] Deze laatste is de grootste ter wereld en heeft een lengte van 550 meter.[2] Met een breedte van 16 meter kunnen vissen tot 3,5 meter lang passeren.[2]

Zie de categorie Geesthacht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.