Gerhard Hein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gerhard Hein
Hein afgebeeld op een kaart van de Reichspost in 1945
Geboren 9 juli 1916
Klein Paniow, Silezië, Duitse Keizerrijk
Overleden 6 juni 2008
Harrislee, Sleeswijk-Holstein, Duitsland
Land/zijde Vlag van Duitsland tijdens de Weimarrepubliek Weimarrepubliek
Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Onderdeel Hitlerjugend
Heer
Waffen-SS
Dienstjaren 1931 - 1945
Rang
Oberstleutnant der Reserve

SS-Sturmbannführer
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen zie onderscheidingen
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Gerhard Hein, oorspronkelijk Gerhard Franz Philippczyk (Klein Paniow, 9 juli 1916Harrislee, 6 juni 2008), was een Duitse officier in de Tweede Wereldoorlog.

Leven en loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Hein bezocht de volksschool in Gleiwitz en volgde daar een opleiding tot mijnbouwkundige. In 1931 werd hij lid van de Hitlerjugend, waar hij Brigadeleider werd. In 1936 maakte Hein de overstap naar de Wehrmacht en werd benoemd als korporaal. Als infanterist deed hij mee aan de invasie van Polen, waarna hij werd benoemd tot onderofficier. Hij nam vervolgens deel aan de Duitse verovering van Frankrijk. Na de inname van de Franse vesting Toul kreeg Hein het IJzeren Kruis 1939, 1e Klasse. Na de succesvolle campagne in Frankrijk werd Hein in 1941 overgeplaatst naar het oostfront, waar hij als Duitse luitenant aan Operatie Barbarossa deelnam. Hein was onderdeel van 209e Infanterieregiment. Het regiment nam deel aan de verovering van de Baltische staten en het Beleg van Leningrad onder leiding van generaal Wilhelm Ritter von Leeb. Als overtuigd christen was Hein geen voorstander van het beleg en hij maakte veelvuldig bij zijn meerderen bezwaar tegen aanvallen die gericht waren op de voedselvoorziening in de stad. Na een Russisch tegenoffensief raakte Hein zwaargewond waardoor hij de strijd moest staken. Hij ontving het Gewondeninsigne 1939 en kreeg als eerste infanterist van de Wehrmacht het Ridderkruis van het IJzeren Kruis met Eikenloof .

Na zijn verwondingen kon Hein het Beleg van Leningrad niet meer voortzetten en kreeg hij een boerderij in Silezië toegewezen. Toen de oorlog voor Duitsland reeds verloren was, werd Hein inspecteur voor de Hitlerjugend. Hij gaf onder meer tactische instructies aan jonge soldaten, Sandžak-militia en elitedivisies. Grootadmiraal Karl Dönitz haalde Hein mei 1945 naar Flensburg, waar hij als ambtenaar deel uitmaakte van de Flensburgregering.

Gerhard Hein inspecteer de Hitlerjugend.

Op 23 mei 1945 werd Hein door de Britten gearresteerd. In 1948 werd hij vrijgelaten. In de jaren daarna maakte Hein onderdeel uit van meerdere veteranencomités. Tijdens zijn werk voor deze comités verzette Hein zich hevig tegen de herbewapening van de Bondsrepubliek Duitsland.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Hein bekleedde verschillende rangen in zowel de Heer als Waffen-SS. De volgende tabel laat zien dat de bevorderingen niet synchroon liepen.

Datums Hitlerjugend Reichsarbeitsdienst Heer Waffen-SS
November 1931 Hitlerjunge
Standortführer der HJ
Mei 1933
Arbeitsmann
1936[1]
Freiwilliger
1938[1]
Unteroffizier
Unteroffizier der Reserve[1]
Feldwebel
Leutnant der Reserve
Oberleutnant der Reserve
Oktober 1942 Bannführer
Oberbannführer
1 januari 1943[1]
Hauptmann der Reserve
Mei 1944
SS-Hauptsturmführer
9 november 1944[1]
Major der Reserve
Januari 1945
SS-Sturmbannführer
April 1945[1]
Oberstleutnant der Reserve

Lidmaatschapsnummers[bewerken | brontekst bewerken]

  • NSDAP-nr.: 7 595 754 (lid geworden april 1940)
  • SS-nr.: (lid geworden april 1944)

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]