Gotthard-basistunnel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gotthard-basistunnel
Gotthard-basistunnel op de kaart
Totale lengte ± 57 km
Spoorwijdte 1435 mm
Aangelegd door AlpTransit Gotthard AG
Geopend eind 2016
Huidige status in aanleg
Geëlektrificeerd ja
Aantal sporen 2 tunnels met 1 spoor
Beveiliging of treinbeïnvloeding Indusi, ETCS
Omgrenzingsprofiel AB-EBV O4
Treindienst door SBB

De Gotthard-basistunnel is een spoortunnel in Zwitserland die sinds 1999 wordt aangelegd. Bij de opening, die gepland is eind 2016, zal de Gotthard-basistunnel met 57 km de langste tunnel ter wereld zijn.

De Gotthard-basistunnel wordt aangelegd als onderdeel van het Zwitserse AlpTransit-project, in combinatie met de aanleg van de Zimmerberg-basistunnel en de Ceneri-basistunnel. Door deze tunnels zal een nieuwe hogesnelheidstrein tussen Zürich en Milaan rijden. De reistijd zal met meer dan een uur worden verkort, waardoor de trein een aantrekkelijk alternatief voor zowel auto als vliegtuig zal zijn.

Ook voor het goederenvervoer per spoor zal de Gotthard-basistunnel een grote verbetering zijn, omdat de hellingspercentages van de nieuwe tunnel veel kleiner zijn dan van de huidige Gotthardspoortunnel, het profiel groter wordt en het nieuwe tracé geen keerlussen zal kennen. De transportcapaciteit zal ongeveer verdubbeld worden.

Geschiedenis[bewerken]

Het idee om een Gotthard-basistunnel te bouwen ontstond in 1947. In 1962 is gestart met de aanleg.

Op 15 oktober 2010 werd om 14.00 uur de boormachine Heidi gestart om de laatste 1.30 meter in de oostelijke tunnelbuis tussen de bouwplaats Sedrun en de bouwplaats Faido te verwijderen. Om 14.17 uur was de doorbraak in de tunnel. Hierdoor ontstond de eerste doorgaande verbinding tussen de noordelijke tunnelingang bij Erstfeld en de zuidelijke tunnelingang bij Biasca.

Op 23 maart 2011 maakte boormachine Sissi om 12.20 uur de doorbraak in de westelijke tunnelbuis tussen de bouwplaats Sedrun en de bouwplaats Faido.

Op 31 oktober 2014 werden in de westelijke tunnelbuis bij km 55 de laatste dwarsliggerkoppen in beton gestort. De laatste drie dwarsliggerkoppen werden voorzien van een gouden bekleding. [1]

Het testbedrijf wordt 24 uur per dag tussen oktober 2015 en mei 2016 uitgevoerd.

De opening is in december 2016 gepland.

Bouwplaatsen van de Gotthard-basistunnel[bewerken]

  • Bouwplaats: Gotthard noord
  • Bouwplaats: Erstfeld
Noordelijke ingang Erstfeld: oostelijke tunnelbuis: km 99,727, westelijke tunnelbuis: km 199,300 Lengte tunneldeel te Erstfeld: oostelijke tunnelbuis: 7,778 km, westelijke tunnelbuis: 7,705 km
  • Bouwplaats: Amsteg
De bouwplaats AlpTransit is gevestigd te Amsteg-Grund en per spoor bereikbaar vanuit Erstfeld met een 4 km lange traject langs de A2.
Lengte tunneldeel te Amsteg: oostelijke tunnelbuis: 11,350 km, westelijke tunnelbuis: 11,350 km
  • Bouwplaats: Sedrun
Lengte tunneldeel te Sedrun: oostelijke tunnelbuis: 7,786 km, westelijke tunnelbuis: 7,453 km
  • Bouwplaats: Faido
Lengte tunneldeel te Faido: oostelijke tunnelbuis: 14,219 km, westelijke tunnelbuis: 14,807 km
  • Bouwplaats: Bodio
Lengte tunneldeel te Bodio: oostelijke tunnelbuis: 15,928 km, westelijke tunnelbuis: 15,663 km
Zuidelijke ingang Bodio: oostelijke tunnelbuis: km 156,778, westelijke tunnelbuis: km 256,778
  • Bouwplaats: Gotthard zuid
De hoofdverbinding van de Gotthard-Basistunnel gaat buiten de stad Biasca, langs de autosnelweg A2 lopen en sluit aan de zuidzijde van Biasca aan op de Gotthardspoorlijn.

Ook komt er aan de noordzijde van Biasca een aansluiting met de Gotthardspoorlijn.

Media[bewerken]

De (aanleg van de) tunnel werd gevolgd in afleveringen van verschillende documentaireseries, waaronder Big, Bigger, Biggest van National Geographic, Extreme Engineering van Discovery Channel en Kings of Construction van Discovery Science in 2005.

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties