Indochina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Indochina (kaart uit 1954)

Indochina is een geografische term voor dat deel van Azië dat bestaat uit het huidige Vietnam, Laos en Cambodja. Soms wordt ook (oostelijk) Thailand ertoe gerekend.

In het oosten en het zuiden wordt Indochina begrensd door de Zuid-Chinese Zee (waartoe zowel de Golf van Tonkin als de Golf van Thailand worden gerekend). Ten noorden ligt het bergland van het Yunnan-Guizhouplateau in China.

Indochina in ruime zin[bewerken | brontekst bewerken]

Tot Indochina in ruime zin worden behalve bovengenoemde landen ook Myanmar (Birma), West-Maleisië en Singapore gerekend. In ruime zin omvat Indochina het gebied ten oosten van India en ten zuiden van China. Hiernaast droegen ook de invloeden van beide landen bij aan de benaming "Indochina".

Vlag Land Hoofdstad Staatsvorm Oppervlakte(km2) Taal Munteenheid Opmerking
Cambodja Phnom Penh Koninkrijk 181.035 Khmer Cambodjaanse riel
Laos Vientiane Republiek 236.800 Laotiaans Laotiaanse kip
Vietnam Hanoi Republiek 330.972 Vietnamees Vietnamese dong Voor 1976 bestond Vietnam uit Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam.

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

Klimatologisch hoort het zuidelijke gedeelte tot de tropen en het noordelijke gedeelte tot de subtropen.

Cultuur en religie[bewerken | brontekst bewerken]

Indochina is een overwegend boeddhistisch gebied. Wel bestaan er kleinere christelijke, moslim- en animistische minderheden.

Cultureel is Indochina, zoals de naam suggereert, een grensgebied tussen de invloedssferen van India en China. Thailand, Laos en Cambodja zijn sterk door India beïnvloed, terwijl Vietnam met name door de Chinese cultuur is beïnvloed.

Koloniale tijdperk[bewerken | brontekst bewerken]

Ten tijde van het Europese imperialisme viel een groot gedeelte van Indochina onder Europees gezag. Alleen Thailand wist zijn onafhankelijkheid te behouden.

Frankrijk beheerste Laos, Cambodja en Vietnam. Met Indochina werd toen de Unie van Indochina oftewel Frans Indochina bedoeld. Dit betrof een aantal koloniën en protectoraten die vanaf het einde van de 19e eeuw tot het midden van de 20e eeuw een unie vormde. Met de Eerste Indochina-oorlog verloor Frankrijk dit gebied.

Zie de categorie Mainland Southeast Asia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.