Jeannie Longo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jeannie Longo

Jeannie Longo-Ciprelli (Annecy, Haute-Savoie, 31 oktober 1958) is een Franse wielrenster. Ze is onbetwist één van de succesvolste wielrensters ooit. Zo behaalde ze in totaal al 51 titels op de weg en op de baan. Met 13 wereldtitels heeft ze bovendien meer gepresteerd dan welke (ook mannelijke) profwielrenner ook. Daarnaast won ze tientallen nationale titels en een olympische titel. Ze boekte meer dan 900 zeges. Ook verbeterde Longo meermalen het werelduurrecord, dat nu in handen is van Leontien Zijlaard-van Moorsel.

Longo heeft sinds 1984 aan alle Olympische Spelen meegedaan. Haar totale aantal deelnames aan de Spelen staat hiermee op zeven. Bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking werd ze vierde op de wegtijdrit bij de dames en miste daarbij op twee seconden het brons. Toen ze de vijftig al gepasserd was, heeft ze laten weten dat ze minimaal door wilde gaan met fietsen tot het WK in het Zwitserse Mendrisio in 2009.[1] Bij de tijdrit voor de vrouwen behaalde ze de 10e plaats.

In 2010 werd ze vijfde op de tijdrit en twaalfde op de wegrit van het WK in Geelong, Australië.

In 2011 won ze het Franse kampioenschap tijdrijden en werd tweede in de wegrit [2]

In september 2011 kwam ze in opspraak omdat meerdere malen onduidelijkheid bleek te zijn over haar whereabouts.[3]

Trivia[bewerken]

  • In december 2006 stapte Longo over naar wielerploeg Unique, wat haar eerste buitenlandse avontuur in haar carrière betekende.[4]
  • Naast haar professionele wielercarrière is Jeannie Longo ook nog skilerares.

Noten[bewerken]

  1. Telegraaf (2008) "Longo gaat door".
  2. Sportwereld (2011) "Jeannie Longo grijpt naast 59e Franse titel".
  3. NU.nl (2011) [1].
  4. NOS (2006) "Longo is het fietsen nog niet moe".